Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: [krakał] Oj zza huty...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie [krakał] Oj zza huty...

Nadstawię tyłka do bicia...

Crop maleńki z kadru zrobionego na ogniskowej 85 mm

I jeszcze takie klimaty huciane

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: [ krakał] Oj zza huty...

Nikt nie skrytykował, a to już sukces jak na 160 odsłon

No to coś z innej beczki - zabawy liśćmi

177

202

--- Kolejny post ---

Jedno i drugie strzelone z podrzutu bez kadrowania, ta modelka nie lubi pozować
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 05-11-2013 o 14:44

Awatar MichalA
    Miasto
    Wrocław

1 - nieciekawa, więcej wieży bez dachu. Jeśli masz możliwość poszukaj innej perspektywy.
    2 - linia horyzontu zdecydowanie zbyt centralnie, zwłaszcza, że dolna cześć zdjęcia niewiele tu wnosi. Jeszcze ten nieszczęsny dostawczak. Świetny moment miałeś ale stałeś o jedną górkę za daleko.

Numerację popraw.
    Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Dzięki za ocenę Tatry ode mnie, zza Nowej Huty, widać nieczęsto. Więcej wieży się nie da, bo... więcej nie ma Ludzie mówią na to "wieża", ale tak naprawdę to takie ostrosłupowe przekrycie/zwieńczenie nawy. Ten dach domu na pierwszym planie zasłania już rynny i krawędź dachu kościoła, żeby się schował musiałbym być wyżej, a tam nie ma gdzie i na co wyleźć wyżej. Co do korekty "prawo-lewo", to zdjęcie jest zrobione z polnej drogi o przebiegu północ - południe, inny kadr wymaga łażenia po polach ornych (w bok od drogi, czyli wschód-zachód), a to nie zawsze jest celowe i opłacalne. Wtedy było sucho, ale dziś już nie jest Poza tym to maleńki krop, z centrum kadru. Z lewej za wieżą kościelną już nie ma Tatr, z prawej był betonowy słup od prądu.

Nad dostawczakiem z drugiego zdjęcia też ubolewam, ale poza kadrowaniem czy podostrzaniem nie uznaję tzw. postprodukcji. Był blaszak w kadrze, trudno, ktoś kapustę z pola zbierał. Co do bliższej górki - e, nie, z tej bliższej nie ma takiego widoku, tam na pierwszym planie króluje stacja kolejowa w Ruszczy (masa słupów trakcyjnych) i rosnące tam topole. Lepszy byłby teleobiektyw. Ale to jest akurat na szerokim kącie, 15 mm. Może powinienem był użyć dłuższej ogniskowej... Ale cholernie ciężko mi się zdecydować, który kawałek nieba jest ten "naj"
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 05-11-2013 o 19:32

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    . Ale cholernie ciężko mi się zdecydować, który kawałek nieba jest ten "naj"
    I tu jest pies pogrzebany :] Często ludzie próbują uchwycić "wszystko" i z reguły nie wychodzi "nic"..
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Awatar MichalA
    Miasto
    Wrocław

I w tej właśnie sytuacji przydają się telezoomy... Możesz wrzucić cropa z 2? Chodzi mi o centralny wycinek, dymiący komin z tymi zabudowaniami po lewej.
    Z góry dzięki.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez MichalA Zobacz posta
    I w tej właśnie sytuacji przydają się telezoomy... Możesz wrzucić cropa z 2? Chodzi mi o centralny wycinek, dymiący komin z tymi zabudowaniami po lewej.
    Z góry dzięki.
    No pewnie.

A przy okazji - to jednak było 85, a nie 15 Ja po prostu mam sklerozę i nie pamiętam, co było jak robione. Znalazłem zdjęcie zrobione na 15 i duuuużo więcej się na nim mieści... Jednak tele by się przydało, a ja więcej skadrować niestety nie mogłem.

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

No pewnie.

http://imageshack.us/a/img713/2593/3uth.jpg

A przy okazji - to jednak było 85, a nie 15 Ja po prostu mam sklerozę i nie pamiętam, co było jak robione. Znalazłem zdjęcie zrobione na 15 i duuuużo więcej się na nim mieści... Jednak tele by się przydało, a ja więcej skadrować niestety nie mogłem.
    I wg mnie wygląda lepiej :] jak byś te kominy dał jeszcze z prawej strony w mocnym punkcie to w ogóle extra ;]
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Były Tatry z daleka, czas na Tatry z bliska. Tatry zimą, w pochmurny dzień, to się nie miało prawa udać. Dzisiejsza porcja z Kasprowego Wierchu:

1.
    2.

3.

Co powiecie?
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 15-12-2013 o 23:01

Uzależniony

Były Tatry z daleka, czas na Tatry z bliska. Tatry zimą, w pochmurny dzień, to się nie miało prawa udać. Dzisiejsza porcja z Kasprowego Wierchu:

Co powiecie?
    Powiem, że za ciemne.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów