Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Lampa do 6d

Początki nałogu

Domyślnie Lampa do 6d

Pytanie - jaką kupić niedrogą lampę do 6d z 24-105L?
    Nie jestem profesjonalnym fotografem, do tej pory lampa wbudowana w body aps-c spokojnie wystarczała dla moich potrzeb. Niestety 6d wymaga już lampy zewnętrznej, a jednak czasami coś tam trzeba doświetlić.

czy np sunpak 42 jest wart swojej ceny?
    a może nissin 622?
    czy jednak któryś z canonów?

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Lampa do 6d

Kolego wydałeś na sprzęt 10000 a chcesz zaoszczędzić na lampie 3 do 5 stówek.... Jeśli to dla Ciebie sprzęt hobbystyczny i na dłuższy czas to chyba 430 exII wystarczy. A jak nie systemowa to mocniejsza i z hss, który da Ci możliwość zabawy w pełnym słońcu i nie ograniczy szybkości migawki. Np taki Yn568exII, 3 stówki drożej od tego o czym myślisz za nową lampę i naprawdę będziesz zadowolony Są jeszcze metzy ale nie miałem w ręku to się nie wypowiem. Koledzy nie długo pewnie dopiszą coś i o nich.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Za 400-500 PLN kupisz używaną, w dobrym stanie 430 canona. Do Twoich amatorskich potrzeb wystarczy.
    Pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Za 400-500 PLN kupisz używaną, w dobrym stanie 430 canona. Do Twoich amatorskich potrzeb wystarczy.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Ja mam YN 568ex do 6D; wszystko działa jak należy, zero problemów ze współpracą, duża moc, HSS, nic jej nie brakuje w stosunku do Canona- polecam
    Ostatnio edytowane przez marjo ; 03-11-2013 o 23:39

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Mam do 6d, 430 EX II, kupioną dużo wcześniej i w pełni wystarcza do moich amatorskich zastosowań w pełni polecam, ale jak piszą też inni można kupić lampę niesystemową, ktora też będzie spełniać Twoje oczekiwania.
    Voeloon-y też są chwalone przez niektórych...
    Wybór należy do Ciebie.

Coś już napisał
    Miasto
    Sulejówek

Ja bym na Twoim miejscu poszedł w stronę lampy systemowej i kupił 430 EX II. Używana na hobbystyczny użytek wystarczy.
    6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

A ja kupiłbym jasną stałkę do kompletu z 24-105 i zapomniał o lampie ;-) Po prostu nie lubię fotek z lampą . A mając 6D i właśnie stałkę to zrobisz zdjęcia bez lampy ...

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez mmteam Zobacz posta
    Pytanie - jaką kupić niedrogą lampę do 6d z 24-105L?
    Nie jestem profesjonalnym fotografem, do tej pory lampa wbudowana w body aps-c spokojnie wystarczała dla moich potrzeb. Niestety 6d wymaga już lampy zewnętrznej, a jednak czasami coś tam trzeba doświetlić.

czy np sunpak 42 jest wart swojej ceny?
    a może nissin 622?
    czy jednak któryś z canonów?

Możesz wybrać używaną 430EX, albo nową YN-568EX lub nieco mniejszą YN-500EX, obie mają identyczne funkcje i w pełni współpracują z Canonem.

Zostają jeszcze wspomniane Nissiny.

PS Pamiętaj ! Każda sroka swój ogon chwali

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    A ja kupiłbym jasną stałkę do kompletu z 24-105 i zapomniał o lampie ;-) Po prostu nie lubię fotek z lampą . A mając 6D i właśnie stałkę to zrobisz zdjęcia bez lampy ...
    20 lat podzielałem twój pogląd i dzisiaj uważam, że był błędny.

Trzeba robić tak zdjęcia lampą, aby nie było ich widać na fotografiach .

Coś już napisał Awatar Cichy9
    Miasto
    Jasło

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Pozdrawiam
    A jak poszukasz to i bliżej 300 zł upolujesz. Zwróć tylko uwagę, czy palnik nie jest wypalony. Do amatorskich zastosować wystarczy

Początki nałogu

dzięki za wszystkie odpowiedzi !!!
    Szybko i rzeczowo

generalnie jest tak, że koszt puszki czy jej jakość wg mnie przy zakupie lampy jest bez znaczenia
    patrząc na rynek widać, że mogę kupić lampę zarówno za 300PLN jak i za 2500PLN
    problem jest tylko taki, że:
    1. nie znam się (jeszcze) na lampach, i generalnie nie mam rozeznania co jest ważne (a chyba nie tylko liczba przewodnia), do tej pory wbudowana w body aps-c była wystarczająca, ale pewnie jeszcze nie wiem czego brakuje
    2. trochę mnie zastanawia sensowność zakupu lampy za 2000PLN wiedząc że nie będę jej za często używać, a nie zarobkuję fotografią
    3. z kolei zakup lampy typu 200-300PLN (nowej) jakoś mi mówi, że ta niska cena nie jest znikąd...

pewnie faktycznie najsensowniejsze wydaje się kupno czegoś systemowego, jak np proponowany 430ex

przy okazji - czy wypalony palnik jakoś "widać"? np po kolorze?
    poczytałem że wymiana jest nieopłacalna
    palnik ma jakąś określoną trwałość? można powiedzieć że np x tysięcy błyśnięć i kaput?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów