Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Chrzciny, ciasny,ciemny kościół co dokupić?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Cichy9
    Miasto
    Jasło

Domyślnie Odp: Chrzciny, ciasny,ciemny kościół co dokupić?

Cytat Zamieszczone przez jamada202 Zobacz posta
    ISO jakim się posługiwałem to głównie 800 nie podnosiłem do 1600 bo nie chciałem, żeby aż za bardzo szumiało, ale potem musiałem to wyciągać w programie bo zdjęcia ciemne były. Najdziwniejsze było to, że ludzie stali w jednej płaszczyźnie bo byli ustawieni do stopnia a jedna osoba była ostra a druga nie Lampę pewnie i tak zakupie, w końcu kiedyś na pewno się przyda
    Lepiej zwiększyć ISO i lekko prześwietlić, niż nie doświetlić na niższym ISO i potem ciągnąć w górę. Efekt będzie zdecydowanie gorszy i szum bardziej widoczny. Canony tak mają - na wysokich ISO lepiej delikatnie prześwietlić.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    Niekoniecznie, powodów może być kilka, od bardzo prozaicznych (ktoś się ruszył po prostu) poprzez mniej prozaiczne (np. mała GO a ludzie nie stali idealnie równo; do tego może być ewentualny BF obiektywu) po całkiem poważne (obiektyw ma przekoszoną oś optyczną, tj. jest ona nierównoległa względem prostej prostopadłej do matrycy aparatu; no ale wtedy nieostra byłaby jedna strona obrazu (prawa lub lewa), a nie wybrane postaci w rzędzie... No i problem występowałby chyba na kazdym zdjęciu, a nie tylko na jednym.
    Żeby zrobić zdjęcie 50mm na cropie trzeba sie odsunąć od nich pewnie ze 4m. Z przysłoną f2 głębia ostrości mieści się w ok 80cm - jak ludzie stali w linii powinni się spokojnie w tym zakresie zmieścić. Żeby z niej wyjść jedni musieliby zrobić krok do przodu, drudzy krok do tyłu, raczej fotografujacy by to zauważył. Co do przekoszonej osi optycznej to raczej się to rzadko zdarza i też byłoby to widać gdzie indziej jak słusznie zauważyłeś. Dlatego wydało mi sie to wszystko trochę dziwne...

Cytat Zamieszczone przez Cichy9 Zobacz posta
    Lepiej zwiększyć ISO i lekko prześwietlić, niż nie doświetlić na niższym ISO i potem ciągnąć w górę. Efekt będzie zdecydowanie gorszy i szum bardziej widoczny. Canony tak mają - na wysokich ISO lepiej delikatnie prześwietlić.
    Nie do końca, kiedyś też tak myślałem i prześwietlałem wszystko 1/3 lub 2/3 EV. Okazuje się jednak, że z cieni jesteś w stanie wyciągnać szczegóły rozjaśniając, za to przy prześwietleniach już nic nie da się uratować. Ja robię na 0 lub wręcz niedoświetlam o 1/3 EV.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Żeby zrobić zdjęcie 50mm na cropie trzeba sie odsunąć od nich pewnie ze 4m. Z przysłoną f2 głębia ostrości mieści się w ok 80cm - jak ludzie stali w linii powinni się spokojnie w tym zakresie zmieścić. Żeby z niej wyjść jedni musieliby zrobić krok do przodu, drudzy krok do tyłu, raczej fotografujacy by to zauważył. Co do przekoszonej osi optycznej to raczej się to rzadko zdarza i też byłoby to widać gdzie indziej jak słusznie zauważyłeś. Dlatego wydało mi sie to wszystko trochę dziwne...
    Zakladajac ze GO to nie plaszczyzna tylko sfera (a raczej cos podobnego) to jest szansa na to ze "boczne osoby" wyjda poza GO, to zalezy ile jest osob i gdzie dokladnie focus byl ustawiony. Trzeba osoby ustawiac nie na lini tylko na luku.

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Nie do końca, kiedyś też tak myślałem i prześwietlałem wszystko 1/3 lub 2/3 EV. Okazuje się jednak, że z cieni jesteś w stanie wyciągnać szczegóły rozjaśniając, za to przy prześwietleniach już nic nie da się uratować. Ja robię na 0 lub wręcz niedoświetlam o 1/3 EV.
    Przeswietlac mozna nawet o 1EV w stosunku do tego co wyliczy swiatlomierz. Znajac tendencje C do niedoswietlania (szczegolnie w trybie matrycowym) nie powinienes przepalic zadnego kanalu. Chodzi o to zeby histogram generowany w aparacie, konczyl sie po prawej stronie wyswietlacza. Nawet jak "wyjezdza" troche poza prawa, to w wiekszosci da sie wywolac samodzielnie RAW jeszcze bez przepalu.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Przeswietlac mozna nawet o 1EV w stosunku do tego co wyliczy swiatlomierz. Znajac tendencje C do niedoswietlania (szczegolnie w trybie matrycowym) nie powinienes przepalic zadnego kanalu. Chodzi o to zeby histogram generowany w aparacie, konczyl sie po prawej stronie wyswietlacza. Nawet jak "wyjezdza" troche poza prawa, to w wiekszosci da sie wywolac samodzielnie RAW jeszcze bez przepalu.
    Pisząc niedoświetlać mam na myśli histogram a nie drabinkę aparatu. Wtedy nie ma znaczenia w jakim trybie pomiaru światła fotografujesz.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uprawnienia umieszczania postów