Nie mam. Przymierzalem sie do niego. Ale jak poczytalem, ze ma winiete prawie 1 EV, do tego bokeh do niczego to mi sie odechcialo. Widzialem kilka porownan na sieci. Sigma 30/1.4 wychodzi lepiej.Zamieszczone przez Paweł Grabowski
Nie mam. Przymierzalem sie do niego. Ale jak poczytalem, ze ma winiete prawie 1 EV, do tego bokeh do niczego to mi sie odechcialo. Widzialem kilka porownan na sieci. Sigma 30/1.4 wychodzi lepiej.Zamieszczone przez Paweł Grabowski
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
dentharg: no z tym ze nie wiadomo na jaka SIGME trafisz po tych co zaprezentowal Czacha to niestety ja bym sie nie pisal na zadna z nich. Oczywiscie 35f2.0 moze wcale nie byc lepszy wiec trza go sprawdzic, zwlaszcza z 5D. Bo jak ma winiete i na 20D to na pelnej klatce to juz polowa pewnie zaczerniona ;-).
Pozdrowki
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
No i roznica taka, ze jednak ta sigma jeno DoCropaEch.. ta 35L to cudenko..
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Cena tyz cudenko :-). Ale moze warto w koncu to praktycznie raz na dlugiedlugie lata sie kupuje takie szklo. Nie sadze aby w najblizszych kilku latach wymyslili nowe mocowanie, zreszta nawet gdyby to taki 5D na dlugo moze zaawansowanemu amatorowi wystarczyc.
Pozdrowki
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Moj kolega, do tej pory posiadacz D1x i D200, dlugo sie gryzl z ta decyzja, ale zmienil sprzet cyfrowy na Canona - ma 5D i 35 1,4. Robi nim zdjecia od tygodnia, reportaz na czulosciach 800 i 1600. Ergonomia Canona jest dla niego utrapieniem. Natomiast jak oglada zdjecia, mowi, ze jakosc w porownaniu z Nikonem to niebo i ziemia. Autofokus dziala swietnie i poki co jest w szoku jaka jakosc daje ten zestaw.
Ergonomia to kwestia przyzwyczajenia, jako byly Nikonowiec narzeka bo jest przyzwyczajony do czegos innego. Mi ergonomia Canona odpowiada, a na jakosc 5D i 35L tez zachorowalem po obejrzeniu roznych fotek i kiedys taki zestaw tez bede mial![]()
Czy uważacie że można zaliczyć 35L do obiektywów uniwersalnych w reporterce ?Co wybrać 24-70 ,czy 35L w 5D
IMO to zależy od preferowanego przez Ciebie stylu robienia zdjęć - ja np. do reporterki wolałbym zoom'a, bo wydaje mi się bardziej uniwersalnyZamieszczone przez janfosz
Nie zawsze da się podejść wystarczająco blisko, więc IMO czasem warto mieć te 70 mm.