W UK typowo:Zamieszczone przez Jac
35/1.4 - GBP 900
24-105 - GBP 700 (ale sa tacy co biora i blisko 1000)
W UK typowo:Zamieszczone przez Jac
35/1.4 - GBP 900
24-105 - GBP 700 (ale sa tacy co biora i blisko 1000)
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:
a raczej w kraju, w ktorym prawie nie ma rynku (i konkurencji) na taki towar, i ktory dostaje sprzet na rynek europejski, oblozony zlodziejskimi podatkami i dodatkowo wywindowanymi cenami przez JaponcowZamieszczone przez C41photocrew
trzeba kupowac za oceanem. moze sie wtedy ktos namysli, ze to zlodziejstwo nie moze trwac dluzej
wrocmy do tematu watku ;-) bo sie poskarze moderatorom![]()
jesli rozpatrujemy ceny obiektywow w porownaniu do obrazu jaki produkuja to generalnie zoomy sa bardzo drogie, a 35 jest super tanie, za takie pieniadze dostajemy wlasciwie niedopodrobienia zadnym PSem jakosc zdjec... podobnie jest z 85/1.2 i 135/2.0 plastyka obrazu poprostu powala na kolana, takie obiektywy (poza 85 ;-) ) powinny sie znalesc w torbie u kazdego kto ceni sobie jakosc i ta subtelna plastyke...
ja mam jeszcze dluga liste zakupow ;-) i ten obiektw oczywiscie tam jest nie odrazu (kilka jeszcze po drodze do kupienia) ale mi sie nie spieszy 8) ...
Wszystko zalezy od tego jak sobie to "lepszy" zdefiniujesz. Wszyscy na okolo trabia ze 35L jest po prostu optycznie doskonaly - nie ma sie do czego przyczepic. I Twoje fotki tez to potwierdzaja.Zamieszczone przez snowboarder
Jesli chodzi o 24L to, coz, jak na eLke przystalo wypada niezle ale daleko mu do 35L. Sam tez nie mialem okazji zrobic porownania ale podobno aberracje sa OK, flara niezle, ale rogi juz duzo traca. Do reporterki moze i niezly ale do krajobrazu "z reki" juz nie.
A opinia o 35L jest jak najbardziej zasluzona.
Zamieszczone przez djtermoz
No dobra, ale jakiego konkretnie krajobrazu?
Widzialem kiedys zdjecia nocne z gwiazdami zrobione 24L
przy f1.4, ISO 3200 i znosnym czasie. Super, ostre gwiazdy
i w ogole fajne zdjecie. We wszystkich innych przypadkach
24L nie ma zalet nad 24-70L - tyle samo kosztuje, ma podobna jakosc
a f1.4 przy tak szerokim obiektywie zaczyna miec duzo mniejsze
znaczenie. Do portretu za szeroki. By pokazac ladnie plytka glebie
ostrosci trzeba sie niezle napracowac.
Gdyby 24L powalal jakoscia 24-70L, to nie byloby o czym gadac.
Poki co Canon nic powalajacego i szerszego niz 35L nie ma...
W pewnym sensie lepiej, bo obcinasz oslawiona winiete i brzegi ;-)Zamieszczone przez oszołom
Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 11-03-2006 o 17:53
Stalki wymagaja pewnego wysilku umyslowego w przewidywaniu sytuacji, szybkie przekadrowanie nie zawsze jest mozliwe ;-) , zoomy daja taka mozliwosc kosztem jakosci i zmiennej perspektywy o ktorej chyba wszyscy zapominaja... k zakladajac stalke wiemy na jakie parametry zdjecia sie decydujemy, znamy tzw. 'skrot obiektywu', ta perspektywa w zoomie ciagle sie zmienia, dajac pozornie lepsze kadry...
Zoomy sa dobre w pewnych specyficznych warunkach, samo pojecie spacer zoom jest IMHO bledne bo jak spacer to czas a jak czas to stalka i pomysl a nie zoom i predkosc...
sorry za OT ;-)
Masz rację !!! Trzeba zacząć szukać tego obiektywu.............może ktoś ma na sprzedaż ???Zamieszczone przez snowboarder
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
A ja pisalem wlasnie o 5D + 35L. Ale 7k za szklo i 7k za puszke. Jak na amatora to troche za mnogoZamieszczone przez snowboarder
![]()
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
dentharg: 7kzl za puszke 5D pisz gdzie i juz lece :-) kupowac.
A na marginesie chetnie zobaczylbym fotki z 35mm f1:2,0 czyli tanszego zamiennika. Jednak 7kzl za 35L powala.
Pozdrowki
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX