Witam, potrzebuje szybkiej porady odnośnie macro fotografii, czy zestaw: 5dMkii + adapter m42 + pierścienie pośrednie + hellios HELIOS-44M 2/58 da rade ?
Witam, potrzebuje szybkiej porady odnośnie macro fotografii, czy zestaw: 5dMkii + adapter m42 + pierścienie pośrednie + hellios HELIOS-44M 2/58 da rade ?
Krótko i na temat? To się tak nieee da...
Poczekaj chwilę, zaraz wątek będzie miał 50 stron i będziesz wiedział znacznie mniej, niż teraz.
Ale zanim to nastąpi, powiem krótko: Helios z pierścieniami da radę. I to spokojnie.
Najlepiej adapter z potwierdzeniem ostrości, bo wygodniej.
Szczerze mówiąc lipny jest ten zestaw, przynajmniej ten egzemplarz, który ja mam. Pierścienie nie dociskają bolca przysłony i... mam możliwość robienia makro TYLKO na pełnej dziurze...
Może nowsze i starsze wersje są lepsze. w moim się nie da.
No chyba, ze masz pierścienie do Canona i przejściówkę zakładasz bezpośrednio na obiektyw- wtedy powinno być ok. z pierścieniami na M42 jest lipa (ale mówię- Helios 44m ma rózne wersje, może ja źle trafiłem...)
Peter87, zawsze możesz rozkręcić bagnet obiektywu i zablokować ten bolec żeby był ciągle wciśnięty i wtedy masz pełną kontrolę nad przysłoną. Wiem bo sam tak w swoim heliosie zrobiłemNa necie są poradniki jak to zrobić
A sam sposób jest banalnie prosty
![]()
W Pentaconie 50/1,8 chciałem tak zrobić. Trochę łatwiej mi było się złamać, bo soczewki trochę brudnawe itd. Rozkręciłem, niby zrobiłem, ale wymyśliłem, że chcę spróbować wyczyścić soczewki (jest para wodna w środku). Niestety śruby ostrzenia już nie skręcę...
W pentaconie 50/1,8 jest przełącznik auto/manual.
w Heliosie podobno też jest :]
W niektórych nie było - sam miałem taki. Pentacona 50 mam z przełącznikiem. Wszystkie inne obiektywy (wschodnio)niemieckie, jakie mam, też mają taki przełącznik.