Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: canon 6d - ściemnianie obrazu w wizjerze

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: canon 6d - ściemnianie obrazu w wizjerze

olaf1985 daj znać, jak się ostatecznie wyjaśni co jest przyczyną twoich kłopotów.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Choć jak widać sam masz co do tego wątpliwości.
    Oczywiście, przecież nie mogę tego zweryfikować samodzielnie.
    Najbardziej prawdopodobna jednak wydaje mi się awaria przysłony - listki nie wracają na swoje miejsce po pierwszym zdjęciu, mniej światła wpada przez obiektyw - obraz obserwowany w wizjerze się "ściemnia".
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

używam tylko trybu manualnego, parametry dobrego i zlego zdjęcia są identyczny - jedno jest prawidłowo naświetlone a kolejne już jest ciemne.
    Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Jak ustawisz parametry manualnie, czas, przyslona, iso, tez masz ten sam objaw?
    Co widac w exif zdjec ? Porownaj parametry dwoch, dobrego i zlego zdjecia.
    --- Kolejny post ---

Myślę, że masz racje. Dzieję się to zazwyczaj w momencie gdy strzelam szybko kilka fotek pod rząd.
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Oczywiście, przecież nie mogę tego zweryfikować samodzielnie.
    Najbardziej prawdopodobna jednak wydaje mi się awaria przysłony - listki nie wracają na swoje miejsce po pierwszym zdjęciu, mniej światła wpada przez obiektyw - obraz obserwowany w wizjerze się "ściemnia".

Bywalec Awatar Jasper

Rzeczywiście, wykrzyknik przy ikonie baterii w wizjerze pojawił się nagle ( nawet nie kojarzę kiedy). Widnieje bez względu na używaną baterię ( pełna lub znacznie rozładowana) i bez względu na obiektyw. Innych zmian na razie nie zauważyłem.

Bywalec Awatar Jasper

No tak ! Sytuacja wyjaśniona. Strona 313 instrukcji. W moim przypadku WB-przesuw BKT - i po zagadce.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez olaf1985 Zobacz posta
    używam tylko trybu manualnego, parametry dobrego i zlego zdjęcia są identyczny - jedno jest prawidłowo naświetlone a kolejne już jest ciemne.

--- Kolejny post ---

Myślę, że masz racje. Dzieję się to zazwyczaj w momencie gdy strzelam szybko kilka fotek pod rząd.

I w obydwu przypadkach masz ten sam czas naswietlenia zdjecia?
    Nie mowimy tu o zdjeciach z lampa ?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Jasper Zobacz posta
    No tak ! Sytuacja wyjaśniona. Strona 313 instrukcji. W moim przypadku WB-przesuw BKT - i po zagadce.
    WB shift /BKT bedzie mialo wplyw na kolory, nie na ciemne zdjecie (bo chyba chodzi o niedoswietlone zdjecia)

--- Kolejny post ---

WB shift /BKT bedzie mialo wplyw na kolory, nie na ciemne zdjecie (bo chyba chodzi o niedoswietlone zdjecia)

Bywalec Awatar Jasper

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Nie zrozumieliśmy się najwyraźniej. Chodziło mi ( i pisałem wcześniej) o wykrzyknik przy ikonce baterii w wizjerze. Czytaj dokładnie.

Uzależniony

Nie zrozumieliśmy się najwyraźniej. Chodziło mi ( i pisałem wcześniej) o wykrzyknik przy ikonce baterii w wizjerze. Czytaj dokładnie.
    Faktycznie, padło drugie pytanie nie związane z głównym tematem. Czasami pomaga odpowiedź zamieszczona pod cytatem.

A co do głównego problemu, ustawiłbym przesłonę na f/22 czy ile max w tym obiektywie można i pobawił się przyciskiem głebi ostrości, czy się przysłona nie zacina.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów