Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Samyang 8mm Fish-eye

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Samyang 8mm Fish-eye

Witaj,
    Jak dla mnie super szkło, też trzaskam sferyczne nim (przy 7d) jest bardzo tani i w tej cenie nie wiem czy coś lepszego znajdziesz.. (wg. mnie nie ma najmniejszego sensu dokładać np. do sigmy 8mm 2x tyle co za samyang8mm).

Przykład:
    - Cerkiew greckokatolicka pw. NMP w Dziurdziowie, obecnie cerkiew prawosławna pw. Opieki Matki Bożej - Bieszczadersi.pl
    - Zagroda Lipowiec - Wirtualny Spacer

Minus jest taki, że:
    - ma całkiem całkiem widoczną aberrację
    - ma czasami problem z pracą pod światło (jak jest ostre to ładuje flary i bliki np. ładne słońce w słoneczny dzień to wielki problem) np. Grań Krzemienia 1335m n.p.m. - Bieszczadersi.pl
    - do standardowych zdjęć redukcja zniekształceń (korekcja obiektywu) jest problematyczna bo nie zapisuje informacji o tym szkle i trzeba "długo" siedzieć i dłubać.

Reszta to spoko sprawa - ja byłem bardziej zadowolony z jakości obrazka z tego szkła niż sigmy 10-20 f4-5.6

PS: jeżeli chcesz się bawić w zaawansowane panoramy sferyczne (jeżeli to Twój początek to sobie odpuść) to polecam canon 17-40L - fajne szkło i można na kilku ogniskowych działać dzięki czemu można uzyskać efekt "multiresolution". Na początek przy niskim nakładzie zdecydowanie polecam samyang 8mm

Żeby rozwiać dyskusję nt. jaki obiektyw się nadaje, jaki nie - odpowiem - każdy się nadaje. Ilość zdjęć i kąt pod jakim należy ustawić głowicę można policzyć w bardzo sprawny sposób: http://www.vr24.pl/kalkulator_fov/
    Ostatnio edytowane przez FrancisBegbie ; 02-11-2013 o 16:52

Uprawnienia umieszczania postów