Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Lampa z najlepszym wspomaganiem AF do 5D

Uzależniony

Domyślnie Odp: Lampa z najlepszym wspomaganiem AF do 5D

bez kompromisów, potarguj się, może się uda za 750 ?
    LAMPA BŁYSKOWA SPEEDLITE CANON 580 EX II (3667963339) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

myślę że w razie czego łatwiej naprawić 580EXII niż 550EX

nie wiem jak w 5d ale w 5d2 z menu body wyłączasz błysk i lampa pracuje jako wspomagacz AF

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    nie wiem jak w 5d ale w 5d2 z menu body wyłączasz błysk i lampa pracuje jako wspomagacz AF
    O ile mnie pamięć nie myli, 5D Classic również posiada możliwość wyłączenia błysku z poziomu menu. Opcja ta nie jest tak łatwo dostępna jak w korpusie 5D mark II ale powinna być w Custom Functions.

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    myślę że w razie czego łatwiej naprawić 580EXII niż 550EX
    Podzielam uwagę kolegi. Oszczędzając kilka złotych można nabawić się problemów, które w ogólnym podsumowaniu wyjdą drożej.

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Jak przyjdzie mi kupować lampę to te rady będą bardzo pomocne. Podałem kwotę 700zł choć jej nie mam ani w najbliższym czasie mieć nie będę ale po 1 gdybym Wam truł o lampę za 300zł to pewnie każdy by doradził, żebym dozbierał i poczekał albo kupił manualną (dlatego mam tą ze stopki) a po 2 ta orientacyjna kwota jest realną np. gdzieś w okolicach lutego więc z kolei nie aż tak odległa.

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    A czemu 430 II canona nie bierzesz pod uwagę?
    Bo nie biorę pod uwagę żadnego modelu. Pytanie dotyczyło wspomagania AF, jeśli 430II emituje również siatkę wspomagającą to jak najbardziej będzie brana pod uwagę. Póki co muszę nieco zregenerować fundusze po 5D a jak już pieniążki będą to będę pytał pewnie tu o lampę (zapewne czym się różni lampa za 600zł od tej za 800zł - LP nie jest brana pod uwagę bo starczy mi gdzieś w okolicach 35-40)
    FF + trzydziestka piątka

Początki nałogu

Napisze tak: na 5d2 mam 580 II, na 5dc mam 430 II. Czasami zamieniam. Ale ale. Mniejsza spokojnie wyrabia (wspomaganie), choć 580 daje więcej światła - cały czas piszę o wsparciu af, dla moich zastosowań nie czuję specjalnej różnicy (kotlety). Jeśli mam zabrać lampę nie na wesele, wrzucam 430. Mniej, lżej. Guzikologii i tak nie używam, więc w tym zakresie nie czuję różnicy. Kup systemową 430 będziesz miał na lata.

Pełne uzależnienie

YN5xx tez emituje tak sama siatke jak C580, slayszalem troche o narzekan ze satka nie trafia tak dokladnie jak w C580. Ja posiadam i YN568 i C580 i jakis wielkich roznic nie widze, chociaz jakis testow porownawczych nie prowadzilem. Wiezorem moge sprawdzic roznice.
    Jezeli potrzebyjesz tylko wspomagania to tansza alternatywa jest ST-E2 controler podczerwieni canona. Jest tez wersja YN. Zaleta jest wielkosc. Ja uzuwalem YN ST-E2 i powiem ze dzialalo dobrze. Jednak po zakupie YN622, ST-E2 kurzy sie w szafie.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    gdybym Wam truł o lampę za 300zł to pewnie każdy by doradził, żebym dozbierał i poczekał albo kupił manualną
    Niekoniecznie. Zastanów się, czy to wspomaganie AF jest Ci koniecznie niezbędne. To świetna sprawa w całkowitej, lub prawie ciemności, ale w praktyce rzadko foci się w takich warunkach.
    Za te 3 stówki można już mieć świetną lampę z automatyką własną. Sam używam SB28 i lampa ta bezproblemowo pracuje u mnie z różnymi aparatami. Powiedziałbym nawet, że światło dozuje precyzyjniej, niż lampy w E-TTL-u.
    Może więc pójść tą drogą?

Coś już napisał

YN-500EX rzuca siatkę która idealnie wspomaga AF, ale tylko punkt centralny.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Dobra to już wiem jak wyzwalać tą siatkę. Teraz pytanie bo skoro mam brać pod uwagę stopień zużycia to czy nie lepiej zamówić nową YN zamiast Canona?
    Nie panikuj. Palniki po prostu wymienia się w serwisie. Musisz tylko sprawdzić, czy lampa jest sprawna , czy działa zoom, klawisze itp

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Niekoniecznie. Zastanów się, czy to wspomaganie AF jest Ci koniecznie niezbędne. To świetna sprawa w całkowitej, lub prawie ciemności, ale w praktyce rzadko foci się w takich warunkach.
    Za te 3 stówki można już mieć świetną lampę z automatyką własną. Sam używam SB28 i lampa ta bezproblemowo pracuje u mnie z różnymi aparatami. Powiedziałbym nawet, że światło dozuje precyzyjniej, niż lampy w E-TTL-u.
    Może więc pójść tą drogą?
    W mieszkaniu gdzie jedynym oświetleniem była żarówka energooszczędna moja puszka sobie nie poradziła, mimo że ostrzyłem centralnie z obiektywem f/2 a do reszty zdjęć, w których aparat ustawi ostrość to mi starcza moja YN560. Często robię zdjęcia przy znikomym świetle i dlatego zależy mi na tej siatce wspomagającej.

Cytat Zamieszczone przez b8533737 Zobacz posta
    YN-500EX rzuca siatkę która idealnie wspomaga AF, ale tylko punkt centralny.
    Najwyżej przekadruję
    FF + trzydziestka piątka

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez digital.photography Zobacz posta
    O ile mnie pamięć nie myli, 5D Classic również posiada możliwość wyłączenia błysku z poziomu menu. Opcja ta nie jest tak łatwo dostępna jak w korpusie 5D mark II ale powinna być w Custom Functions.
    Posiadam 5Dc oraz 430EXII i masz opcję w Custom Functions :
    flash firing -> fires/does not fire
    af-assist beam -> emits/does not emit
    A więc możesz sobie w zależności uaktywnić lampę/wspomaganie af za pomocą siatki razem bądź pojedyńczo. W dodatku 5Dc posiada 1 tryb custom, także w tym przypadku w niczym nie jest trudniej dostępna jak w 5DmII - dla przykładu ja w trybie custom ustawiam lampe + wspomaganie a w trybie manualnym samo wspomaganie i w zależności od potrzeb tylko przestawiam pokrętło :-)

Co do 430ExII polecam tę lampę, póki co nie zabrakło mi mocy korzystając z niej, może ciut dłużej się ładuje w porównaniu z 580EXII ( w końcu to nie jest lampa pro). Jeżeli nie potrzebujesz mocy to radziłbym zakupić 430exII a za zaoszczędzone pieniądze wyzwalacze radiowe
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów