Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Lampa z najlepszym wspomaganiem AF do 5D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Lampa z najlepszym wspomaganiem AF do 5D

Czytałem opinie o bodaj że YN 565EX i gdzieś znalazłem jedną recenzję z taką fajnie rzucaną siatką dla wspomagania AF, z drugiej strony gdzie indziej napisano, że ma kiepskie wspomaganie AF. Szukałem tez info o Canonie 550EX ale jednoznacznej odpowiedzi się nie doszukałem w sprawie wspomagania AF. Teraz pytanie, zamykając się w cenie 700zł (używka, nówka nieważne) jaka lampa najlepiej będzie wspomagać AF w moim 5D? Chciałbym uniknąć najbardziej jakichś przedbłysków pomiarowych czy czegoś podobnego do lamp wbudowanych np w 40D.

Nie musi być aż tak silna jak moja obecna YN560II (LP 58) bo tak zazwyczaj błyskam z mniejszą mocą. No ale E-TTL by się przydał
    FF + trzydziestka piątka

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: Lampa z najlepszym wspomaganiem AF do 5D

No ale jak chcesz pogodzić uniknięcie przedbłysków pomiarowych z dobrodziejstwem E-TTL?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Odbiegając od modeli lamp i body, istnieje możliwość uruchomienia siatki wspomagającej układ AF jednak bez jakichkolwiek błysków i przedbłysków. Ja również używam lampy w celu wspomagania AF'u np. podczas reportażu ślubnego, jednocześnie nie błyskam i posiłkuję się w większości przypadków jasnymi obiektywami, wyższym ISO itp. Doświetlam w ostateczności, lampą typu Speedlite lub zewnętrznymi lampami studyjnymi.
    Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 30-10-2013 o 21:03

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez digital.photography Zobacz posta
    Odbiegając od modeli lamp i body, istnieje przecież możliwość uruchomienia siatki wspomagającej układ AF jednak bez jakichkolwiek błysków i przedbłysków. ...
    No właśnie o takie coś mi chodziło, tylko nie wiedziałem jak się to nazywa. Tylko czy taką siatkę wyzwala lampa czy body?
    FF + trzydziestka piątka

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

W tej kwocie powinieneś dostać np. Canon'a 580 EX bo z wersją II powinno być już ciężko bez dopłaty.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    No właśnie o takie coś mi chodziło, tylko nie wiedziałem jak się to nazywa. Tylko czy taką siatkę wyzwala lampa czy body?
    Siatkę rzuca na fotografowany obiekt lampa błyskowa, nie body. Siatka emitowana jest przez emiter wspomagający AF, a nie palnik lampy. Opcję wyłączenia błysku będziesz mógł ustawić np. w Custom Functions w 5D.

--- Kolejny post ---

Przed zakupem należy wziąć pod uwagę stopień zużycia lampy. Myślę, że nie trudno będzie trafić na zajechane 580EX i EX II w dobrej cenie. Pytanie tylko, jak długo taki sprzęt posłuży.
    Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 30-10-2013 o 21:16

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Dobra to już wiem jak wyzwalać tą siatkę. Teraz pytanie bo skoro mam brać pod uwagę stopień zużycia to czy nie lepiej zamówić nową YN zamiast Canona? Cenowo podejrzewam wyjdzie taniej. Druga sprawa to może lepiej kupić słabszą lampę bo po co się ładować w coś czego nie użyję? Wtedy może by starczyło na nową.
    Z innej beczki, gdzie szukać informacji o tym czy lampa wyświetla siatkę wspomagającą AF czy nie? jest to podawane w specyfikacji lampy?
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Dobra to już wiem jak wyzwalać tą siatkę. Teraz pytanie bo skoro mam brać pod uwagę stopień zużycia to czy nie lepiej zamówić nową YN zamiast Canona?
    Nie panikuj. Palniki po prostu wymienia się w serwisie. Musisz tylko sprawdzić, czy lampa jest sprawna , czy działa zoom, klawisze itp

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Z innej beczki, gdzie szukać informacji o tym czy lampa wyświetla siatkę wspomagającą AF czy nie? jest to podawane w specyfikacji lampy?
    Informację taką znajdziesz choćby w instrukcji obsługi lampy. Poniżej przykład dotyczący lampy 600EX-RT.

--- Kolejny post ---

Teraz pytanie bo skoro mam brać pod uwagę stopień zużycia to czy nie lepiej zamówić nową YN zamiast Canona? Cenowo podejrzewam wyjdzie taniej. Druga sprawa to może lepiej kupić słabszą lampę bo po co się ładować w coś czego nie użyję?
    Nie podpowiem Tobie czy korzystniej będzie dla Ciebie sięgnąć po lampę innej marki jako zamiennik np. VOELLON, Metz, YN itp. Do tej pory pracowałem tylko w systemie Canon Speedlite i obiektywnie nie jestem w stanie doradzić co byłoby najlepsze.

http://www.canon-board.info/testy-sp...ecenzja-92237/

Cichy z forum testował jakiś czas temu lampę VOELOON v760 jednak koszt jej zakupu to ok. 900,00 zł.
    Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 30-10-2013 o 21:58

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

yyy nie do końca o to mi chodziło (jak zwykle użyłem skrótu myślowego). Chodzi o to czy gdzieś znajdę informację, że lampa wyświetla siatkę czy działa jak oświetlenie wspomagające z 40D (taka lampka)? Czy siatka wspomagająca jest jedynym rozwiązaniem wspomagania AF stosowanym przez producentów lamp?
    FF + trzydziestka piątka

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Czy siatka wspomagająca jest jedynym rozwiązaniem wspomagania AF stosowanym przez producentów lamp?
    Światło wspomagające działanie AF stosowane w lampach Speedlite jest jedynym rozwiązaniem wspomagającym automatykę ostrości w tych właśnie lampach. Jak wygląda to w przypadku innych producentów, nie wiem. Podejrzewam, że jest podobnie. Warto jednak poczytać opinie użytkowników lamp innych marek czy aby na pewno system wspomagania AF tych producentów jest skuteczny, z tym bywa różnie. Słyszałem, że w chińskich zamiennikach system wspomagania AF pełni funkcję "gadżetu", który kompletnie nie działa poprawnie. Wówczas pieniądze okażą się wyrzucone w błoto.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów