Mam w tej chwili podobny problem, co prawda ze zwykłą tanizną, kitem 18-55 z kompletu kupionego razem z aparatem. Obiektyw zrobił kilkadziesiąt zdjęć po zakupie i został zastąpiony Sigmą 18-50. Postał na półce ale w końcu wystawiłem go na All...drogo. Praktycznie za dwa dani został kupiony. Zapakowałem go jak najdroższą porcelanę i wyszło całkiem spore pudełko, bo wiem, że kurierzy traktują paczki...jak to przesyłki.

Został doręczony, a ja dostałem e-mail, że obiektyw cytuję "niestety obiektyw zakupiony na aukcji ma pewną wadę. Zdjęcia wykonuje jakby miał zamontowany w środku szary filtr i wszystkie zdjęcia są wyblakłe/ w odcieniach szarości". Pomijam fakt, do czego służy szary filtr, ale poprosiłem o foto. Nieco zmieszany oglądam zdjęcia o wyraźnym szarym zafarbie, ale czytam exif i patrzę na histogram w DPP. Zdjęcie kanapy w mizernym oświetleniu z 450-tki, przysłona UWAGA "19" czas 1/8, ISO 800, tryb A-DEP. Poprosiłem o "normalne" zdjecia z ustawieniami fabrycznymi aparatu, gdzieś na powietrzu przy w miarę dobrym oświetleniu. Zobaczę co wówczas. Nie chcę wyjść na drania, co ma kupującego w nosie, ale wiem, że obiektyw był dobry.