Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Tamron 70-300mm po sprzedaży i wysyłce, uszkodzony AF- czyj teraz jest problem?

Domyślnie Odp: Tamron 70-300mm po sprzedaży i wysyłce, uszkodzony AF- czyj teraz jest problem?

Na szczęście oprócz zaciapanego 350D nic z usterką nie kupiłem. Chyba, ze zrobiłem to świadomie- kupuję jako uszkodzony.
    Pomieszkuję trochę w Stanach i generalnie tam się nauczyłem co najmniej robić zdjęcia podczas otwierania i pakowania, a najczęściej nagrywam jakiś ogólny filmik typu "unboxing" albo "packing to send". Nawet na yt tego jest cała masa. I zawsze, nawet jeśli wartość to 120zł, ubezpieczam. W UPSie do 1000zł na krajowe nic sie nie płaci, ale nie można podawać większej wartości niz faktyczna czy coś takiego.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    ja podejrzewam, że paczka latała u kuriera
    Smutne, ale prawdziwe... Dopiero w samochodzie kuriera sprzęt był narażony na wstrząsy. Wprawdzie nadawałem z pracy, ale... Mieszkam 15 minut na piechotę od pracy i niosłem tam w pudełku przygotowane do wysłania i zabezpieczone. Chyba musiałbym tym podrzucać i kopać, żeby coś się stało A kurier, przyjechał łepek 20-23 lata... szybko, szybko, bo on musi gdzieś jeszcze zdążyć i pewnie luzem rzucił na pakę. Małe pudełko to latało :/

Tylko szkoda mi gościa- tego kupującego. Czemu on winny jest? Ciekawe ile wyniesie naprawa... Ale nie powinno być tragedii. Ja to taki jestem, ze nawet bym mu coś dorzucił, ale z drugiej strony jakbym nie potrzebował kasy na już to bym pewnie nie sprzedawał za 830zł... :/ Pewnie nawet z naprawą będzie to fajna okazja.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Tamron 70-300mm po sprzedaży i wysyłce, uszkodzony AF- czyj teraz jest problem?

Raz widziałem, jak na jednym parkingu były przepakowywane listy z jednego samochodu kuriera (nie pamiętam nazwy) do drugiego. Dwa dostawczaki stały do siebie ****mi na parkingu i kierowcy RZUCALI przesyłkami z jednego do drugiego. Masakra.

A najlepsze, jest to, że właśnie sprzedałem swoją 200/3.5 na M42. I z Wrocławia, tym razem do Pszczyny -_-
    Jak ja sie cieszę, ze po mojego starego kompakta Olympusa facet sam się fatyguje... I na szczęście, póki co jest to ostatni element sprzętu foto i w ogóle elektroniki, który na daną chwilę sprzedaję.

Cóż... mam nadzieję, że kupujący znajdzie jakieś rozwiązanie i na pewno mu pomogę. Wczoraj mu pokazałem filmik, to tylko potwierdził, że faktycznie wszystko śmiga i wysłałem sprzęt sprawny. A ja zabieram sie do ostrego oszczędzania na 300/4L (choć biorę też pod uwagę 70-200/2,8 IS, który w USA jest tylko ok $150 droższy... ale nie tu o tym i na pewno jeszcze rozważę wszystkie za i przeciw ).

Pełne uzależnienie

Ja się pewnie nie znam, ale jak dostaję coś co nie działa to po prostu odsyłam i proszę o zwrot kasy, wysyłający ubezpiecza i może sobie z ubezpieczycielem powalczyć, kupno uszkodzonego obiektywu to niestety nie jest żadna okazja i raczej nie jest to normalne że kupujący dostaje uszkodzony sprzęt i ma sobie go naprawić lub odzyskać ubezpieczenie (co jest niemożliwe bo nie jest stroną przy ubezpieczeniu) ale stwierdzenie że nie ustawia ostrości przy sztucznym świetle to tylko śmiech ubezpieczyciela może wywołać.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    ub odzyskać ubezpieczenie (co jest niemożliwe bo nie jest stroną przy ubezpieczeniu)
    Według sendit.pl jest! Wyraźnie powiedzieli, że odbiorca również może zgłosić reklamację, a to dlatego, że w momencie przesyłki był juz właścicielem.

jak dostaję coś co nie działa to po prostu odsyłam i proszę o zwrot kasy
    No tak, z tym, że chodzi o używany sprzęt bez żadnej gwarancji, zakupiony od osoby fizycznej. Wysłany jako sprawny, otrzymany jako niesprawny- i jest słowo przeciw słowu + dowód, że wysłany był sprawny. Rozumiem Twój punkt widzenia i pewnie jakbym kupił sprzęt jako dobry i otrzymałbym jako niesprawny to bym się wściekł i chciał zwrotu pieniędzy. Dlatego otwieram przy kurierze, albo nagrywam moment otwarcia. A najczęściej jednak sprzęt tak delikatny odbieram osobiście, co również proponowałem podczas mojej aukcji. Kupujący chciał przesyłkę- niestety za to nie mogę odpowiadać.

Jest mi bardzo głupio, ze wyszła taka sytuacja, jednak nie mam zamiaru zwracać pieniędzy. Ale nie zostawię kupującego. Pomogę mu uzyskać odszkodowanie- a jeśli to się nie uda to poprosze by wycenił naprawę i coś mu do niej dołożę. Skoro silnik AF działa, a obiektyw nie podaje aparatowi informacji o ostrości, to chyba nie będzie to jakaś bardzo droga usterka. Nie czuję sie odpowiedzialny za uszkodzenie, ale chcę być jak najbardziej fair.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Uszkodzenie obiektywu to jedna druga. Ale równie prawdopodobna jest też doświadczenie kupca w foto.
    Bo jak sądzę dał ogólny opis - kręci się w te i wewte i się nie zatrzymuje. Gdyby to była osoba trochę obeznana w foto to myślę że dałby bardziej precyzyjny opis.
    Może pierwszy raz w życiu ma do czynienia z tak długim obiektywem i zwyczajnie foci żonę na 300mm stojącą 2 cm przed nim?
    trzeba mu powiedzieć jak przeprowadzić test. Np idź o 13:00 na dwór. Stań 10 metrów od parkingów samochodowych i strzelaj np w lusterka, tablice rejestracyjne itd. Do tego niech może zresetuje aparat do ustawień fabrycznych. Może ma coś poprzestawiane.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta
    Według sendit.pl jest! Wyraźnie powiedzieli, że odbiorca również może zgłosić reklamację, a to dlatego, że w momencie przesyłki był juz właścicielem.

No tak, z tym, że chodzi o używany sprzęt bez żadnej gwarancji, zakupiony od osoby fizycznej. Wysłany jako sprawny, otrzymany jako niesprawny- i jest słowo przeciw słowu + dowód, że wysłany był sprawny. Rozumiem Twój punkt widzenia i pewnie jakbym kupił sprzęt jako dobry i otrzymałbym jako niesprawny to bym się wściekł i chciał zwrotu pieniędzy. Dlatego otwieram przy kurierze, albo nagrywam moment otwarcia. A najczęściej jednak sprzęt tak delikatny odbieram osobiście, co również proponowałem podczas mojej aukcji. Kupujący chciał przesyłkę- niestety za to nie mogę odpowiadać.

Jest mi bardzo głupio, ze wyszła taka sytuacja, jednak nie mam zamiaru zwracać pieniędzy. Ale nie zostawię kupującego. Pomogę mu uzyskać odszkodowanie- a jeśli to się nie uda to poprosze by wycenił naprawę i coś mu do niej dołożę. Skoro silnik AF działa, a obiektyw nie podaje aparatowi informacji o ostrości, to chyba nie będzie to jakaś bardzo droga usterka. Nie czuję sie odpowiedzialny za uszkodzenie, ale chcę być jak najbardziej fair.
    Jeśli paczka była nieuszkodzona to wątpię aby firma kurierska wzięła na siebie odpowiedzialność, kupił sprzęt używany ale sprawny, gwarancja nie ma tu nic do rzeczy, o gwarancji można mówić w przypadku gdyby padł na drugi dzień lub po tygodniu czy miesiącu, jak nie działał po otwarciu paczki to jest prostu był zrypany i powinien go zapakować i odesłać jako niezgodny z umową . Następnym razem powinien kupić przez znany serwis aukcyjny może rozwiązaliby jego problem. Ogólnie to uszkodzenie w transporcie uważam za mało prawdopodobne.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 31-10-2013 o 20:45
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Tydzień wisiał na Allegro- pytali, ale nikt nie licytował...

Ogólnie to uszkodzenie w transporcie uważam za mało prawdopodobne.
    Czyli uważasz, że tak: miałem sprawny obiektyw, sprzedałem. Udokumentowałem, ze działa, po czym go zepsułem i wysłałem? Już prędzej kupujący sam go uszkodził i teraz szuka jakiegoś rozwiązania. Właściwie tego sie boje najbardziej- że od samego początku mnie robi w bambuko i chce ode mnie kasę wydębić jakąś... No nic, czekam na dalszy rozwój wydarzeń- miał do niego podjechać dzisiaj kurier żeby spisać protokół. Poza tym poprosiłem go telefonicznie (czy smsem), zeby nagrał jakiś filmik i pokazał na czym polega problem... Póki co cisza...

Cześć,

to ja, ten amator próbujący fotografować żonę w ciemnych warunkach - stojąc 2 cm od niej
    Niestety najprawdopodobniej obiektyw został uszkodzony w czasie transportu. Oszukiwanie , jak sugerujecie wyżej, albo brak obycia ze sprzętem (w tym długoogniskowymi obiektywami) są dla mnie trochę powodem do smutnej refleksji. Nie będę wylewał tutaj żalów, tylko poproszę o poradę . Nie chcę zakładać kolejnego wątku, tylko prosić o pomoc. Może ktoś z Was miał podobny problem z AF w Tamronie . Przedwczoraj testowałem w domu, przy dobrym oświetleniu wewnątrz. Próbowałem wszystkich ustawień : włączona stabilizacja/ wyłączona ; różne kombinacje przysłony z różnymi ogniskowymi. Wczoraj, w świetle dziennym również próbowałem różnych kombinacji - na jednym i drugim body Canona - posiadam dwie puszki 40D. Punkt ostrzenia - centralny ( tylko takiego używam ) , tryb One Shot. Przy naciśnięciu spustu migawki do połowy obiektyw ostrzy tam i z powrotem, nie zatrzymując ostrości na żądanym obiekcie. Niestety nie udało mi się zrobić ani jednego kadru . Z góry dzięki za porady.
    C40d + 400d + 17-55 IS + 50 f1.8 + 85 f1.8 + Falcon 8 mm + 70-200 f4 L 430 EX

O, fajnie, ze tu napisałeś. Nie zrozum mnie źle w poprzednim poście, ale miałem raz delikwenta, któremu sprzedałem mp3 na tablicy i stwierdził, że nie działa. Odesłał, ja kase też odesłałem i... oczywiście działał- po prostu mu sie znudziło. Ten obiektyw to w sumie czwarta dopiero rzecz, którą wysłałem gdzieś dalej (za chwilę będzie piąta) i pierwszy raz kiedy taka sytuacja mnie spotyka i niestety najdroższy sprzęt. Dwie puszki i kompakt sprzedałem bezpośrednio.

Tak jak pisałem wcześniej, nie czuję sie odpowiedzialny za to uszkodzenie, ale czuję się głupio, że tak wyszło. W końcu ja zamówiłem UPS- bo właściwie tak mi było najwygodniej, kurier jest codziennie w firmie. Może jakby poszedł czym innym to by problemu nie było.
    Gdzieś wyczytałem, że od UPSa ciężko będzie cokolwiek wyciągnąć. Ale pomocny będzie tu sendit.pl, u którego usługę zamówiłem. Bo reklamację trzeba będzie (i proponuję, zebyśmy obaj to zrobili po tym jak kurier przyjedzie i spisze protokół) złożyć u nich. A dalej oni będą próbowali ściągać od UPSu.
    Gdzieś jeszcze wyczytałem, że łatwiej jest sie z nimi kłócic jeśli jest wycena szkody, którą wyrządzili. Jeśli paczka była ubezpieczona na 990zł, uszkodzili obiektyw za 830 (tak im podałem w zgłoszeniu) to ciężko będzie od nich to wyegzekwować. Ale np. jakbyś miał jakiś znajomy serwis, który by Ci wycenił naprawę na np. 250zł (nie powinno być więcej... ) i dał to na pismie. To wtedy można to przedłożyć.

A możesz jeszcze powiedzieć co sie dzieje jeśli ostrzysz manualnie? Czy potwierdza ostrość? Silnik AF działa. Może potwierdzenie ostrości z jakiegoś powodu strzeliło... :/

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów