Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Tamron 70-300mm po sprzedaży i wysyłce, uszkodzony AF- czyj teraz jest problem?

Domyślnie Odp: Tamron 70-300mm po sprzedaży i wysyłce, uszkodzony AF- czyj teraz jest problem?

Co by było wiarygodnym dowodem w takim razie? Tak zupełnie z ciekawości, bo pewnie za rok, czy dwa będę wymieniał coś ze sprzętu i będe chciał to sprzedać. I załóżmy, że sprzedam na Alledrogo znów. I załóżmy, ze kupujący zażyczy sobie wysyłke na drugi koniec Polski. W jaki sposób mam sie zabezpieczyć, na wypadek właśnie takiej sytuacji? Wkładam do pudełka i wysyłam sprzęt sprawny, kupujący wyciąga niesprawny. Jaki mogę mieć inny dowód, że wysyłałem sprzęt sprawny niż własnie taki filmik? Teoretycznie mogę zamówić specjalną usługę kuriera, który będzie świadkiem tego, ze działa- tylko kto ma za to płacić?
    Dodam, że to co tu wkleiłem to tylko fragment całego filmiku. Podczas całego filmiku pokazuję numer seryjny, odczytuję go, mówię nazwisko kupującego, kwotę za jaką sprzedałem, mówię datę kiedy sprzedałem. Nie chciałem tego tu podawać, no bo po co?

Tak już zupełnie abstrahując... Z Jimmibuttonem jestem już dogadany, nie kłócimy się o nic. Obiektyw idzie do wyceny naprawy. I o taką kwotę wystąpimy do UPSu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Tamron 70-300mm po sprzedaży i wysyłce, uszkodzony AF- czyj teraz jest problem?

Cytat Zamieszczone przez lokowaty Zobacz posta
    Film nagrany przed wysyłką nie jest wiarygodnym dowodem. Na szczęście kupujący ma prawo na zwrot kupionego przedmiotu w internecie w ciągu 7 dni od daty zakupu na niezgodność...
    Nie ma takiego przepisu przy zakupie od osoby prywatnej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta
    Co by było wiarygodnym dowodem w takim razie? Tak zupełnie z ciekawości, bo pewnie za rok, czy dwa będę wymieniał coś ze sprzętu i będe chciał to sprzedać. I załóżmy, że sprzedam na Alledrogo znów. I załóżmy, ze kupujący zażyczy sobie wysyłke na drugi koniec Polski. W jaki sposób mam sie zabezpieczyć, na wypadek właśnie takiej sytuacji? Wkładam do pudełka i wysyłam sprzęt sprawny, kupujący wyciąga niesprawny. Jaki mogę mieć inny dowód, że wysyłałem sprzęt sprawny niż własnie taki filmik? Teoretycznie mogę zamówić specjalną usługę kuriera, który będzie świadkiem tego, ze działa- tylko kto ma za to płacić?
    Dodam, że to co tu wkleiłem to tylko fragment całego filmiku. Podczas całego filmiku pokazuję numer seryjny, odczytuję go, mówię nazwisko kupującego, kwotę za jaką sprzedałem, mówię datę kiedy sprzedałem. Nie chciałem tego tu podawać, no bo po co?

Tak już zupełnie abstrahując... Z Jimmibuttonem jestem już dogadany, nie kłócimy się o nic. Obiektyw idzie do wyceny naprawy. I o taką kwotę wystąpimy do UPSu.
    Jedyny sposób, to wysyłka Kurierem POCZTEX ze sprawdzeniem przed zapłatą i protokołem zgodności towaru. Ja zawsze tak robię przy towarach znacznej wartości i nie ma żadnego ale ...........
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 03-11-2013 o 23:10
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Jedyny sposób, to wysyłka Kurierem POCZTEX ze sprawdzeniem przed zapłatą i protokołem zgodności towaru. Ja zawsze tak robię przy towarach znacznej wartości i nie ma żadnego ale
    Zapamiętam na przyszłość. Dzięki!

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Jedyny sposób, to wysyłka Kurierem POCZTEX ze sprawdzeniem przed zapłatą i protokołem zgodności towaru. Ja zawsze tak robię przy towarach znacznej wartości i nie ma żadnego ale

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta

Taka przesyłka kosztuje ok. 40zł ale masz 100% gwarancji, że nie będzie żadnych reklamacji po jej przyjęciu.
    W Twoim obecnym przypadku niewiele masz szans na odzyskanie pieniędzy z ubezpieczenia, choć życzę, żeby się udało.
    Oni mają dobrych prawników i bez dokumentu stwierdzającego usterkę w obecności Kuriera czarno to widzę.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Odnośnie Pocztexu i sprawdzenia zawartości.
    Nie musi być koniecznie Pocztex, czyli usługa kurierska, wystarczy usługa, która nazywa się Multipaczka i która również ma opcję sprawdzenia zawartości.
    Należy jednak zwrócić uwagę, że jest to "sprawdzenie zawartości", a nie sprawdzenie poprawności działania obiektywu, body, laptopa itd.
    Tak więc idąc na Pocztę po taką przesyłkę należy mieć jak sprawdzić, bo jak już podpiszemy, że zawartość zgodna, to d... blada.
    Wydaje mi się, że usługa ma na celu zabezpieczenie przed otrzymaniem cegły lub ziemniaków.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez DarekB Zobacz posta
    Odnośnie Pocztexu i sprawdzenia zawartości.
    Nie musi być koniecznie Pocztex, czyli usługa kurierska, wystarczy usługa, która nazywa się Multipaczka i która również ma opcję sprawdzenia zawartości.
    Należy jednak zwrócić uwagę, że jest to "sprawdzenie zawartości", a nie sprawdzenie poprawności działania obiektywu, body, laptopa itd.
    Tak więc idąc na Pocztę po taką przesyłkę należy mieć jak sprawdzić, bo jak już podpiszemy, że zawartość zgodna, to d... blada.
    Wydaje mi się, że usługa ma na celu zabezpieczenie przed otrzymaniem cegły lub ziemniaków.
    Właśnie dlatego POCZTEX, bo przyniosą do domu i pozwolą dokładnie sprawdzić przed zapłatą a następnie następuje podpisanie protokołu zgodności towaru , które jest zwracane do sprzedającego Nie ma wątpliwości przy odbiorze, nie ma problemów ani reklamacji.
    W przypadku MultiPaczki, najpierw płacisz a potem możesz otworzyć przesyłkę - to nie to samo.

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Polecam najpierw sprawdzić a później się wypowiadać ;-)

Cytat Zamieszczone przez Bolek02
    Jedyny sposób, to wysyłka Kurierem POCZTEX ze sprawdzeniem przed zapłatą i protokołem zgodności towaru. Ja zawsze tak robię przy towarach znacznej wartości i nie ma żadnego ale ...........
    G.... prawda!
    Większość kurierów nie ma czasu i nie może czekać aż klient rozpakuje paczkę i pomaca sprzęt.
    Na chleb by nie zarobili.
    Nie robią za to żadnego problemu, żeby spisać protokół szkody, nawet po 2-3 godzinach, po przekazaniu/przejęciu paczki.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Kurcze ciągle czytam jakie te tamrony są dobre, a jak czytam taki opis (i uwagi do opisu) to się zastanawiam czy czy wcześniej czytane opisy tej dobroci to był tylko przekaz reklamowy czy akurat ten jeden jest inny - jak klienci czytają że jest tak świetnie to po prostu cudu oczekują, a rzeczywistość jest brutalna.
    Dla mnie ten Tamron był jedynym niesystemowym szkłem z którego byłem w pełni zadowolony (dopóki miałem APS-C), a miałem szkieł niesystemowych kilka

JA też z niego byłem bardzo zadowolony. Mam jeszcze 17-50/2.8 i już nie działa tak jakbym tego chciał. Nie powiem, że był idealny, ale jak sie na ptaka zakradłem to zdjecia fajne wychodziły i przede wszystkim ostre (miałem też tego 70-300 co na alledrogo po 100zł można kupić- taka mydelniczka jakich mało...).

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów