Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Tamron 70-300mm po sprzedaży i wysyłce, uszkodzony AF- czyj teraz jest problem?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Tamron 70-300mm po sprzedaży i wysyłce, uszkodzony AF- czyj teraz jest problem?

O, fajnie, ze tu napisałeś. Nie zrozum mnie źle w poprzednim poście, ale miałem raz delikwenta, któremu sprzedałem mp3 na tablicy i stwierdził, że nie działa. Odesłał, ja kase też odesłałem i... oczywiście działał- po prostu mu sie znudziło. Ten obiektyw to w sumie czwarta dopiero rzecz, którą wysłałem gdzieś dalej (za chwilę będzie piąta) i pierwszy raz kiedy taka sytuacja mnie spotyka i niestety najdroższy sprzęt. Dwie puszki i kompakt sprzedałem bezpośrednio.

Tak jak pisałem wcześniej, nie czuję sie odpowiedzialny za to uszkodzenie, ale czuję się głupio, że tak wyszło. W końcu ja zamówiłem UPS- bo właściwie tak mi było najwygodniej, kurier jest codziennie w firmie. Może jakby poszedł czym innym to by problemu nie było.
    Gdzieś wyczytałem, że od UPSa ciężko będzie cokolwiek wyciągnąć. Ale pomocny będzie tu sendit.pl, u którego usługę zamówiłem. Bo reklamację trzeba będzie (i proponuję, zebyśmy obaj to zrobili po tym jak kurier przyjedzie i spisze protokół) złożyć u nich. A dalej oni będą próbowali ściągać od UPSu.
    Gdzieś jeszcze wyczytałem, że łatwiej jest sie z nimi kłócic jeśli jest wycena szkody, którą wyrządzili. Jeśli paczka była ubezpieczona na 990zł, uszkodzili obiektyw za 830 (tak im podałem w zgłoszeniu) to ciężko będzie od nich to wyegzekwować. Ale np. jakbyś miał jakiś znajomy serwis, który by Ci wycenił naprawę na np. 250zł (nie powinno być więcej... ) i dał to na pismie. To wtedy można to przedłożyć.

A możesz jeszcze powiedzieć co sie dzieje jeśli ostrzysz manualnie? Czy potwierdza ostrość? Silnik AF działa. Może potwierdzenie ostrości z jakiegoś powodu strzeliło... :/

Domyślnie Odp: Tamron 70-300mm po sprzedaży i wysyłce, uszkodzony AF- czyj teraz jest problem?

Nakręciłem krótki film, który ukazuje "działanie" AF w tym obiektywie. Potwierdzenie ostrości działa, przy ostrzeniu manualnym na obu puszkach (40d). Link do filmiku : YouTube
    C40d + 400d + 17-55 IS + 50 f1.8 + 85 f1.8 + Falcon 8 mm + 70-200 f4 L 430 EX

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Mam w tej chwili podobny problem, co prawda ze zwykłą tanizną, kitem 18-55 z kompletu kupionego razem z aparatem. Obiektyw zrobił kilkadziesiąt zdjęć po zakupie i został zastąpiony Sigmą 18-50. Postał na półce ale w końcu wystawiłem go na All...drogo. Praktycznie za dwa dani został kupiony. Zapakowałem go jak najdroższą porcelanę i wyszło całkiem spore pudełko, bo wiem, że kurierzy traktują paczki...jak to przesyłki.

Został doręczony, a ja dostałem e-mail, że obiektyw cytuję "niestety obiektyw zakupiony na aukcji ma pewną wadę. Zdjęcia wykonuje jakby miał zamontowany w środku szary filtr i wszystkie zdjęcia są wyblakłe/ w odcieniach szarości". Pomijam fakt, do czego służy szary filtr, ale poprosiłem o foto. Nieco zmieszany oglądam zdjęcia o wyraźnym szarym zafarbie, ale czytam exif i patrzę na histogram w DPP. Zdjęcie kanapy w mizernym oświetleniu z 450-tki, przysłona UWAGA "19" czas 1/8, ISO 800, tryb A-DEP. Poprosiłem o "normalne" zdjecia z ustawieniami fabrycznymi aparatu, gdzieś na powietrzu przy w miarę dobrym oświetleniu. Zobaczę co wówczas. Nie chcę wyjść na drania, co ma kupującego w nosie, ale wiem, że obiektyw był dobry.

Kręci nim jakby dekiel był założony. Nigdy nie było w nim czegoś takiego :/ Zaraz wrzucę fragment tego jak działał. Widziałeś cały, ale nie chce wrzucac całego, bo nazwiska mówię, itd.

RobertON- spokojnie... ściemnia...

Może to zabrzmi głupio i pospolicie, ale ja bym jeszcze przeczyścił styki w obiektywie...
    Swoją drogą tanio oddany ten Tamron, ja za swojego używkę dałem 1000 PLN...hm...
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Dzięki Peter87 za wsparcie, również mam nadzieję, że kupujący może trochę ściemnia, a może nie umie wykorzystać, lepiej to drugie.

Z drugiej strony.
    Ja z kolei byłem w pozycji kupującego, wylicytowałem obiektyw i poprosiłem kolegę z drugiego końca Polski o przetestowanie SIGMY 17-70. Po testach nawet dwóch kolegów - nie wyglądało to dobrze, był problem z ostrzeniem i AF.

Po tych dwóch "przygodach" coraz bardziej przekonuję się do zakupów używanych, ale wyłącznie po sprawdzeniu - ogranoleptycznie i technicznie. Odpadnie problem kurier - nie kurier, przesyłka - uszkodzona lub nie. Podpinasz, sprawdzasz działa - biorę, nie działa - nie biorę. Odpadnie problem z All..drogo - prowizja i tym podobne sprawy. Pewnie będę w mniejszości, ale kupując/sprzedając będę spokojniej spał i zadowolone będą obie strony.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-11-2013 o 14:46

Latem mam w Stanach kupować 300/4L (albo 70-200/2.8 ). Zawsze jednak od jakichś sklepów kupowałem, ale z wysyłką. Teraz chyba po prostu tak jak z puszką zrobię- wejdę do B&H i osobiście kupię. Nie ma co...

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Co do działania lub niedziałania tego Tamrona. Proponuję krótki test obiektywu i "komunikacji" z body.

Program EOS Utility - zakładka Camera settings/Remote shooting - oczywiście apart podpięty i włączony do kompa przez USB

Ukazują się ustawienia - o ile będzie komunikacja.

Dalej Other Functions - Test shooting lub LV. Może to da jakieś efekty diagnostyczne.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-11-2013 o 15:10

Ok, framgent filmiku, który nagrałem przed wysyłką:
    Tamron same zdjęcie - YouTube
    Oto dwa zdjecia, które zrobiłem:

Pełne uzależnienie

Stan przed wysyłką masz w jakiś sposób udokumentowany, to wyślij ten materiał Kupującemu i tyle tytułem wyjaśnienia w sprawie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów