O, fajnie, ze tu napisałeś. Nie zrozum mnie źle w poprzednim poście, ale miałem raz delikwenta, któremu sprzedałem mp3 na tablicy i stwierdził, że nie działa. Odesłał, ja kase też odesłałem i... oczywiście działał- po prostu mu sie znudziło. Ten obiektyw to w sumie czwarta dopiero rzecz, którą wysłałem gdzieś dalej (za chwilę będzie piąta) i pierwszy raz kiedy taka sytuacja mnie spotyka i niestety najdroższy sprzęt. Dwie puszki i kompakt sprzedałem bezpośrednio.
Tak jak pisałem wcześniej, nie czuję sie odpowiedzialny za to uszkodzenie, ale czuję się głupio, że tak wyszło. W końcu ja zamówiłem UPS- bo właściwie tak mi było najwygodniej, kurier jest codziennie w firmie. Może jakby poszedł czym innym to by problemu nie było.
Gdzieś wyczytałem, że od UPSa ciężko będzie cokolwiek wyciągnąć. Ale pomocny będzie tu sendit.pl, u którego usługę zamówiłem. Bo reklamację trzeba będzie (i proponuję, zebyśmy obaj to zrobili po tym jak kurier przyjedzie i spisze protokół) złożyć u nich. A dalej oni będą próbowali ściągać od UPSu.
Gdzieś jeszcze wyczytałem, że łatwiej jest sie z nimi kłócic jeśli jest wycena szkody, którą wyrządzili. Jeśli paczka była ubezpieczona na 990zł, uszkodzili obiektyw za 830 (tak im podałem w zgłoszeniu) to ciężko będzie od nich to wyegzekwować. Ale np. jakbyś miał jakiś znajomy serwis, który by Ci wycenił naprawę na np. 250zł (nie powinno być więcej... ) i dał to na pismie. To wtedy można to przedłożyć.
A możesz jeszcze powiedzieć co sie dzieje jeśli ostrzysz manualnie? Czy potwierdza ostrość? Silnik AF działa. Może potwierdzenie ostrości z jakiegoś powodu strzeliło... :/