Nakręciłem krótki film, który ukazuje "działanie" AF w tym obiektywie. Potwierdzenie ostrości działa, przy ostrzeniu manualnym na obu puszkach (40d). Link do filmiku : YouTube
Nakręciłem krótki film, który ukazuje "działanie" AF w tym obiektywie. Potwierdzenie ostrości działa, przy ostrzeniu manualnym na obu puszkach (40d). Link do filmiku : YouTube
C40d + 400d + 17-55 IS + 50 f1.8 + 85 f1.8 + Falcon 8 mm + 70-200 f4 L 430 EX
Mam w tej chwili podobny problem, co prawda ze zwykłą tanizną, kitem 18-55 z kompletu kupionego razem z aparatem. Obiektyw zrobił kilkadziesiąt zdjęć po zakupie i został zastąpiony Sigmą 18-50. Postał na półce ale w końcu wystawiłem go na All...drogo. Praktycznie za dwa dani został kupiony. Zapakowałem go jak najdroższą porcelanę i wyszło całkiem spore pudełko, bo wiem, że kurierzy traktują paczki...jak to przesyłki.
Został doręczony, a ja dostałem e-mail, że obiektyw cytuję "niestety obiektyw zakupiony na aukcji ma pewną wadę. Zdjęcia wykonuje jakby miał zamontowany w środku szary filtr i wszystkie zdjęcia są wyblakłe/ w odcieniach szarości". Pomijam fakt, do czego służy szary filtr, ale poprosiłem o foto. Nieco zmieszany oglądam zdjęcia o wyraźnym szarym zafarbie, ale czytam exif i patrzę na histogram w DPP. Zdjęcie kanapy w mizernym oświetleniu z 450-tki, przysłona UWAGA "19" czas 1/8, ISO 800, tryb A-DEP. Poprosiłem o "normalne" zdjecia z ustawieniami fabrycznymi aparatu, gdzieś na powietrzu przy w miarę dobrym oświetleniu. Zobaczę co wówczas. Nie chcę wyjść na drania, co ma kupującego w nosie, ale wiem, że obiektyw był dobry.
Kręci nim jakby dekiel był założony. Nigdy nie było w nim czegoś takiego :/ Zaraz wrzucę fragment tego jak działał. Widziałeś cały, ale nie chce wrzucac całego, bo nazwiska mówię, itd.
RobertON- spokojnie... ściemnia...
Może to zabrzmi głupio i pospolicie, ale ja bym jeszcze przeczyścił styki w obiektywie...
Swoją drogą tanio oddany ten Tamron, ja za swojego używkę dałem 1000 PLN...hm...
7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
fotki
Dzięki Peter87 za wsparcie, również mam nadzieję, że kupujący może trochę ściemnia, a może nie umie wykorzystać, lepiej to drugie.
Z drugiej strony.
Ja z kolei byłem w pozycji kupującego, wylicytowałem obiektyw i poprosiłem kolegę z drugiego końca Polski o przetestowanie SIGMY 17-70. Po testach nawet dwóch kolegów - nie wyglądało to dobrze, był problem z ostrzeniem i AF.
Po tych dwóch "przygodach" coraz bardziej przekonuję się do zakupów używanych, ale wyłącznie po sprawdzeniu - ogranoleptycznie i technicznie. Odpadnie problem kurier - nie kurier, przesyłka - uszkodzona lub nie. Podpinasz, sprawdzasz działa - biorę, nie działa - nie biorę. Odpadnie problem z All..drogo - prowizja i tym podobne sprawy. Pewnie będę w mniejszości, ale kupując/sprzedając będę spokojniej spał i zadowolone będą obie strony.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-11-2013 o 14:46
Latem mam w Stanach kupować 300/4L (albo 70-200/2.8). Zawsze jednak od jakichś sklepów kupowałem, ale z wysyłką. Teraz chyba po prostu tak jak z puszką zrobię- wejdę do B&H i osobiście kupię. Nie ma co...
Co do działania lub niedziałania tego Tamrona. Proponuję krótki test obiektywu i "komunikacji" z body.
Program EOS Utility - zakładka Camera settings/Remote shooting - oczywiście apart podpięty i włączony do kompa przez USB
Ukazują się ustawienia - o ile będzie komunikacja.
Dalej Other Functions - Test shooting lub LV. Może to da jakieś efekty diagnostyczne.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-11-2013 o 15:10
Ok, framgent filmiku, który nagrałem przed wysyłką:
Tamron same zdjęcie - YouTube
Oto dwa zdjecia, które zrobiłem:
Stan przed wysyłką masz w jakiś sposób udokumentowany, to wyślij ten materiał Kupującemu i tyle tytułem wyjaśnienia w sprawie.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Co nie oznacza, że powinienem go tak o zostawić z tym problemem i nie mogę mu pomóc wywalczyć cos od firmy kurierskiej, skoro to oni zepsuli...