Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Oko ludzkie a optyka aparatu

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie Oko ludzkie a optyka aparatu

Zawsze mnie to zastanawia - jak to jest, że nawet przy przysłonie 1.8 (najjaśniejszy obiektyw, jakim dysponuję), ilość światła uzyskana na zdjęciu (niezależnie od wysokości ISO) nigdy nie dorównuje temu światłu, które widzę? Dla mojego oka w pomieszczeniu jest wystarczająco jasno, natomiast aparat nigdy nie wykorzystuje w pełni zastanego światła. Czy jest to kwestia zbyt ciemnego obiektywu (jak to wygląda w przypadku przysłony 1.0?) czy po prostu matryca jest zbyt nieczuła, żeby wychwycić całe dostępne światło? Poza tym, czy poszczególne aparaty są bardziej wyczulone na światło i na poszczególnych ISO wychwytują go odpowiednio więcej, niż starsze modele?

Poza tym jestem ciekaw, jak ma się "jakość" obrazu w ludzkim oku do jakości obiektywów. Czy oko jest niedoścignionym wzorem, czy może Lki już dawno przegoniły nasz biedny narząd oczny pod względem ostrości, kontrastu czy "szybkości focusa"?

Gdyby ktoś był tak miły i wyjaśnił mi powyższe niuanse - byłbym very grateful

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oko ludzkie to nie zwykły obiektyw, a mózg to nie matryca ani film:-D Szkło o jasności 1,0 też nie zobaczy tego co oko bo... No właśnie Bo mózg to doskonały komputer, który potrafi uzupełnić to, czego nie widzi oko, na podstawie tego co kiedyś widział, co teraz słyszy, itp., itd. 'Widziany' przez człowieka obraz to nie tylko to, co widzimy, ale też wszystko to, co syntetyzuje mózg
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Chodziło mi tylko o ilość światła i sposoby jej przetwarzania przez mózg i matrycę Może ktoś, kto zna się na fizyce byłby w stanie trochę dokładniej to wyjaśnić... Tomasz Goliński przypadkiem nie studiował fizyki?

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

To zależy w jakim czasie chcesz naświetlać material światłoczuły
    Myśle że czułość jest wystarczająca bo kamery rejestrują obraz od 1 luxa ale robią to w sposób ciągły.
    W aparacie nastawiasz powiedzmy 1/60 sek. Mrugnij okiem w tym czasie ( o ile dasz rade ) to też nie za dużo zobaczysz

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Oko ludzkie rejestruje kilka fotonów podobno. Pojedynczy czujnik na matrycy podobno też (nie liczyłem). Myślę, że odpowiedź Soltiego jest bardzo trafna, mózg działa jako niezły IS, analizuje szczątkowe sygnały, uzupełnia, interpoluje. Do tego oko ma dwa rodzaje "detektorów", które różnie zachowują się w zależności od ilości światła.

Czyli krótko mówiąc, nie wiem
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tam (w oku) jakieś pręciki są ruchome czy coś. To chyba wydatnie wspomaga proces przeliczeniowy mózgu. Kiedyś więcej widziałem, ale zapomniałem Poza tym oko rejestruje obraz nieprzerwanie (a rozróżnia jakieś 24 kl./s). Matryca/film też umie kumulować światło przy dłuższych czasach

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Ale jak kolory zaczynaj w oku "szumiec" to przelacza sie oko na tylko "luminacje" i nie udaje ze potrafi cos wiecej...
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Domyślnie

dodam do tego co napomknal Raff, ze siatkowka oka nieustannie drzy przez to komorki swiatloczule nie sa pobudzane jednostajnym swiatlem. W eksperymencie gdzie "ochotnikowi" wstrzyknieto substancje paralizujaca miesnie odpowiadajace za te drgania zaobserwowano tzw zjawisko habituacji, czyli zobojetnienia... komorka swiatloczula kiedy poddawana bodzcom niezmiennym w czasie przestaje je rejestrowac. Mowiac krutko pacjent oslepl ... jednak mogl widziec przedmioty poruszajace sie wzgledem oka.
    Jest tez tak, ze w stanie niewazkosci owe drgajace ruchy sa duzo wieksze przez co polepsza sie jakosc widzenia - obraz tego samego punktu moze byc rejestrowany przez wiecej swiatloczulych komorek.
    Wiec porownywanie oka i procesu powstawania zdjec musi bazowac na duzych uproszczeniach, jest za duzo roznic w sposobie dzialania rejestracji obrazu i interpretacji co juz zostalo powiedziane
    Ostatnio edytowane przez moriquendi ; 13-04-2006 o 11:52

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ech, habituacja i inne takie... Kiedyś mnie to mocno fascynowało (głównie w książkach Ditfurth'a), ale zramolałem i "patrzę" teraz na świat prościej (innymi słowy szara codzienność i mała popularność tematu wśród piwoszy)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

ISO,ISO...mamy też "płynne" w naszej matrycy, pólkolista ta matryca, układ optyczny trójelementowy, rogówka sztywna z zewnątrz, soczewka fokusująca w środku, na soczewce tęczówka-przesłona biologiczna, siatkówka jako matryca zwiększa czułość w zależności od warunków oświetleniowych-doskonale połączona z tym najlepszym procesorem.a wszystko świetnie sterowane automatyką układu współczulnego i przywspółczulnego...
    -jakbym puszke z prostym szkiełkiem opisywał...-ale my to mały pikuś...
    KOTY to mają wypas...-doViteza po wykład...
    50D; 70-200 4L; 17-40 4L; LowePro (na brzuchu).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów