Mam 600D w jaki sposób można na aparacie utawić nietypowe (jak dla niego) wartości iso np 320 albo 250?
Mam 600D w jaki sposób można na aparacie utawić nietypowe (jak dla niego) wartości iso np 320 albo 250?
Chyba ten model ma tylko standardowe wartości. Inna sprawa, że pośrednie i tak nie mają sensu - są uzyskiwane w większości sprzętów programowo i z tego powodu tylko pogarszają jakość. Lepiej używać natywnych czułości matrycy.
Możesz sobie w RAW samemu podciągnąć ekspozycję i uzyskasz ten sam efekt.
Pierwsza funkcja indywidualna, krok ekspozycji co 1/2 lub 1/3. ISO 250 i 320 uzyskasz przy kroku 1/3.
O ile się nie mylę to "natywna" jest jedna czułość, z reguły najniższa. Cała reszta jest uzyskiwana programowo przez wzmocnienie sygnału. Stąd coraz mocniejsze szumy na wyższych czułościach.
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Jak masz ustawione C.Fn-1?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
magic lantern chyba pozwala to ustawiać na wszystkich modelach także trzycyfrowych
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Rózne aparaty różnie mogą mieć. Ale tak łopatologicznie to wzmocnienie sygnału do bazowych (może natywne to była moja pomyłka) czułości odbywa się
jeszcze w domenie analogowej (jakaś mocniejsza polaryzacja czy coś - nie pamiętam dokładnie) i może być kilka stopni tego wzmocnienia.
Pośrednie zwiększania czułości odbywają się już w domenie cyfrowej ( coś jakby za konwerterem A/D) i tu już niestety jest bardziej ograniczone pole manewru .
Mając bazowe 800 i następne 1600
Raczej na pewno czułość 1000 będzie miała lepszy szum od 1600 ale nie wielki to zysk między 800 a 1000 a obrazek gorszy niż 800
a przy 1250 może się okazać, że szum będzie praktycznie taki sam jak 1600 - no to od razu użyjmy 1600 i skorzystajmy z krótszego czasu i zmniejszenia poruszenia zdjęcia.