Najlepiej to kup jakiś butapren, taki jak używają szewcy do klejenia fleków.
Najlepiej to kup jakiś butapren, taki jak używają szewcy do klejenia fleków.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Nawet widziałem tą aukcję gdzie kupiony był ten aparat
Ostatnio przyklejałem w starym aparacie skórę do metalowej części jakimś klejem robionym dla NOMI bo pod ich nazwą jest, kosztował grosze i trzyma jak cholera!
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Jak bym czytał wątek z nikoniarzy
Wejdź na forum Nikona, wpisz "odklejająca się guma" i po przeczytaniu całego wątku zrobisz doktorat z odklejających się gum![]()
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Henri Cartier-Bresson
mój C był nowy, a też się rozkleił (po roku)
Nikoniarze nikoniarzami, ale 1D3 też często ma tą przypadłość, że odklejają mu się gumy, przy gripie, na zaokrągleniu.
3majcie lepiej za mnie kciuki żebym nie popsuła !:P bo sie załamię:P
Lepiej zanieś puszkę do pierwszego z brzegu serwisu, niech oni to podkleją. Jak coś spaprają, to bedziesz miała na kim psy wieszać. Sama nie mając wprawy możesz bezpowrotnie upaprać body. A szkoda by było...
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Henri Cartier-Bresson
Nie wiem czy klej będzie najlepszy. Gdzieś na forum było pisane, że fabrycznie jest rodzaj dwustronnie klejącej folii. Podkleja się do gumy, odcina nadmiar zdejmuje zabezpieczenie i przyciska do body.
Guma fabrycznie jest przyklejana do puszki na taśmę dwustronną. Jest ona specjalnie wycinana (maszynowo, nie ręcznie) w celu najlepszego dopasowania do kształtu komory baterii. Klejenie na klej może doprowadzić do zbyt trwałego spojenia gumy i obudowy co doprowadza do zniszczenia gumy przy najbliższym rozkręcaniu body, lub do zmiękczenia i rozciągnięcia gumy, która staje się za długa i nadaje się tylko do wymiany, bo będzie się ciągle odklejała.
Po 4 latach dość intensywnego użytkowanie 5D II, oprócz tego że gumy się odklejały to z czasem rozciągnęły, szczególnie na uchwycie. Zamówiłem na AliExpress nowy zestaw wszystkich 3 gum. Koszt z przesyłką: 222-zł. Czas dostawy: 13 dni. Podklejone taśmami: 3M 9448A.
Ostatnio edytowane przez Robert Dy ; 17-07-2014 o 18:55
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr