Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
światła nie potrzebujesz, bo Tw. puszka ma świetne wys. iso
O widzisz, to ciekawy punkt widzenia, nie pomyślałem zupełnie, dzięki!

Cytat Zamieszczone przez Adam71
A do MK III i filmowania to polecam manualne Zeissy
Jesteś w stanie rzucić jakimś najbardziej uniwersalnym modelem?

Cytat Zamieszczone przez adawro
Przynajmniej unikniesz problemu typu "a mogłem od razu kupić lepszą puszkę". Powiedz tylko jaki budżet masz to coś dobierzemy, a tak to przecie wróżki nie jesteśmy.
Z tego założenia wychodzę. Jeśli chodzi o kwotę, to faktycznie cena samego body mała nie jest i to dla mnie spory wydatek, ale powiedzmy, że jestem w stanie dozbierać jeszcze połowę wartości puszki na obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon
Kup kamerę.
Chcę lustrzankę. Żeby dostać kamerę, która zapewni mi elastyczność jak lustrzanka będę musiał wydać dużo więcej, a do tego później będę potrzebował droższego i cięższego osprzętu. Poza tym lubię też pobawić się fotografią.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
Jak nie lubi ostrzyć manualnie to lepiej znaleźć sobie inne zajęcie - szczególnie przy filmowaniu na FF jasnymi stałkami.
Nie wiem co lubię, bo nie miałem okazji filmować lustrzankami. Wiem, że czeka mnie sporo nauki, dlatego pytam na forum jak najprościej zacząć. Tzn. wyobrażam sobie, że ostrzenie manualne będzie trudniejsze, ale to raczej kwestia zaplanowania ujęć, a z tym nie mam problemu. Nie kręcę reportaży gdzie wszystko jest dynamiczne, a raczej fabularyzowane shorty, gdzie to ja ustalam wszystko, jak trzeba to co do centymetra.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
Te samyangi (seria filmowa) są istotnie ciekawe, szczególnie ergonomicznie.
Przyjrzę się, dzięki.

--- Kolejny post ---

Hm, a może zamiast jednego droższego szkła warto jednak sięgnąć po dwa tańsze? Jakiś zoom + jasna stałka łącznie za max 5000.