Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Jakie szkło do filmów na 5D Mark III dla początkującego

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Jakie szkło do filmów na 5D Mark III dla początkującego

Nie musi być wersja video. Jeżeli nie posiadasz całego systemu follow focus, to wygodniej będzie zwykłym. A i szybciej sprzedasz
    Do 5000zł jako podstawowe szkło polecam 24-105L (stabilizacja w video robi robotę!) a drugi zależy od preferencji. Biorąc samyangi dasz radę nawet z całym zestawem, np. 14, 35 i 85 - z tego zestawu korzystałem i uważam, że jest to już bardzo dobry zestaw, w którym niewiele więcej trzeba. Ewentualnie jeśli wolisz uniwersalność i długą lufę, to stałki zamień na 70-200/4 IS. Szukając okazji z drugiej rączki powinieneś się w kwocie zmieścić.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez maviozo Zobacz posta
    Nie musi być wersja video. Jeżeli nie posiadasz całego systemu follow focus, to wygodniej będzie zwykłym. A i szybciej sprzedasz
    Do 5000zł jako podstawowe szkło polecam 24-105L (stabilizacja w video robi robotę!) a drugi zależy od preferencji. Biorąc samyangi dasz radę nawet z całym zestawem, np. 14, 35 i 85 - z tego zestawu korzystałem i uważam, że jest to już bardzo dobry zestaw, w którym niewiele więcej trzeba. Ewentualnie jeśli wolisz uniwersalność i długą lufę, to stałki zamień na 70-200/4 IS. Szukając okazji z drugiej rączki powinieneś się w kwocie zmieścić.
    Popieram podkreślająć że samyangi tylko jako dodatek do EF 24-105L bo potężny system AF szkoda aby nie był wykorzystywany z powodu posiadania tylko manualnych szkieł.
    Zresztą z czasem zobaczysz czy pójdziesz w stałki czy w zoomy z IS

Coś już napisał Awatar Cichy9
    Miasto
    Jasło

Nastawiasz się na kupno szkieł koniecznie nowych, czy mogą być używane? Bo jeśli w grę wchodzą używki, to mamy trochę większe pole manewru.

Nie rozumiem głosów typu "początkujący i kupuje 5D3, z powodzeniem wystarczyłby mu xxxD" itp. Kogoś stać, to kupuje i tyle. Łatwiej się uczyć na lepszym sprzęcie, bo więcej wybacza. Jeśli się spodoba - nie będzie problemu wymiany puszki przez dłuuuugi czas, jeśli nie, na sprzedaży nie straci dużo. Nie widzę minusów, poza sporym wkładem początkowym, reszta to same zalety. Czasem mam wrażenie, że cała ta krytyka kupowania profesjonalnych puszek przez początkujących jest powodowana zazdrością.

Cytat Zamieszczone przez Cichy9 Zobacz posta
    Czasem mam wrażenie, że cała ta krytyka kupowania profesjonalnych puszek przez początkujących jest powodowana zazdrością.

Totalnie się z tym zgadzam!!!
    ----------------------
    5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L​ macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX

Dzięki za opinie. Wiem już chociaż w czym szukać.

Jeśli chodzi o nowe vs używane to niby wolałbym nowe, ale mam świadomość, że to tylko głupi psychologiczny efekt, więc jestem w stanie się przemóc na używane. Ale też nie potrzebuję całej kolekcji od razu. Po prostu muszę z czymś zacząć (czyli potrzebuję czegoś uniwersalnego), a potem zorientuję się czego mi brakuje i w jakim kierunku pójdę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów/Limerick

Czasem mam wrażenie, że cała ta krytyka kupowania profesjonalnych puszek przez początkujących jest powodowana zazdrością.
    Lepiej tego nie mogłeś ująć, ale niestety tak jest ze wszystkim...

Ostatnia porada zanim kliknę 'kup'. Zdecydowałem się na zooma na początek, będzie mi łatwiej. Canon EF 24-105L czy Canon 24-70mm f/2.8 L. Ten drugi jest bardziej polecany i wydaje się tym bardziej standardowym. Stabilizacja i autofocus jest. Co poradzicie? Będzie mi brakować tego dodatkowego zakresu ogniskowej? Chyba nie powinno.
    Ostatnio edytowane przez z-x ; 01-12-2013 o 14:49

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trójmiasto

24-70 2.8L, wersja zarówno pierwsza jak i druga to świetne szkło, marzenie wielu osób. Ale żadna wersja, ani pierwsza ani druga nie ma niestety IS.
    40D | 50/1.8 II | 18-55 IS

O kurcze, nie zwróciłem uwagi. Lame me. W takim razie staję na 24-105 f/4L, który też jest trochę tańszy, więc może wystarczy mi jeszcze na odpowiednio szybką kartę, a z tego miejsca będę wiedział czego mi brakuje.

Dzięki serdeczne wszystkim za porady, bo rozumiem, że na laickie pytania czasami się nie chce odpowiadać.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Zgadzam się z tą opinią.
    Być może ,to nie ładnie zabrzmi:
    ale zbyt często "wchodzącym" w fotografowanie proponuje się sprzęt "poprzedni", w stylu:
    kup byle co,nauczysz sie ....itd.
    Nie podzielam takiej opinii.Jeśli kogoś stać: powinien kupić sprzęt możliwie najlepszy na jaki go stać.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów