Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Lightroom 5 - problemy z odszumianiem

Dopiero zaczyna Awatar korona
    Miasto
    71

Domyślnie Lightroom 5 - problemy z odszumianiem

Witam,
    czy ktoś spotkał się z podobnym problemem (Lightroom 5.0):

Po odszumieniu zdjęcia wszystko w oknie Lightrooma wygląda poprawnie (widać efekty odszumiania), natomiast po eksporcie okazuje się, że efekt odszumiania nie został nałożony na zdjęcie. Czyli wyeksportowane zdjęcie wygląda dokładnie tak jakby w ogóle nie było potraktowane tym filtrem.

Co dziwne problem ten występuje tylko w przypadku eksportu zdjęcie ze skalowaniem/pomniejszeniem. Gdy eksportuje to samo zdjęcie bez skalowania (w pełnym rozmiarze) filtr odszumiania normalnie zostaje nałożony i wszystko wygląda tak jak powinno.

Dla przykładu:

Zdjęcie surowe (bez użycia filtra odszumiania):

1. To samo zdjęcie odszumione w LR (ustawiona maksymalna wartość odszumiania czyli 100) - ustawienia:
    Efekt po eksporcie ze skalowaniem:

2. To samo zdjęcie odszumione w LR (ustawiona maksymalna wartość odszumiania czyli 100) - ustawienia:
    Efekt po eksporcie bez skalowania:
    (To zdjęcie przeskalowałam później w Photoshopie by nie wrzucać zbyt dużego rozmiaru do posta)

Zaznaczam, że nie mam ustawionego filtra wyostrzania na wyjściu, więc to nie w tym problem.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? W poprzednich wersjach LR nigdy nie miałam takiego problemu. Bardzo proszę o pomoc.

Dopiero zaczyna Awatar korona
    Miasto
    71

Domyślnie Odp: Lightroom 5 - problemy z odszumianiem

Cytuję rozwiązanie problemu, które otrzymałam na innym forum (może komuś się przyda):

"LR 5.0 nie wyostrza zdjęć jak je zmniejszasz bardziej niż do 1/2 czy tam 1/3 (nie pamiętam) rozmiaru.
    Adobe poprawiło to dopiero w 5.2"

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów