Witam,
czy ktoś spotkał się z podobnym problemem (Lightroom 5.0):
Po odszumieniu zdjęcia wszystko w oknie Lightrooma wygląda poprawnie (widać efekty odszumiania), natomiast po eksporcie okazuje się, że efekt odszumiania nie został nałożony na zdjęcie. Czyli wyeksportowane zdjęcie wygląda dokładnie tak jakby w ogóle nie było potraktowane tym filtrem.
Co dziwne problem ten występuje tylko w przypadku eksportu zdjęcie ze skalowaniem/pomniejszeniem. Gdy eksportuje to samo zdjęcie bez skalowania (w pełnym rozmiarze) filtr odszumiania normalnie zostaje nałożony i wszystko wygląda tak jak powinno.
Dla przykładu:
Zdjęcie surowe (bez użycia filtra odszumiania):
1. To samo zdjęcie odszumione w LR (ustawiona maksymalna wartość odszumiania czyli 100) - ustawienia:
Efekt po eksporcie ze skalowaniem:
2. To samo zdjęcie odszumione w LR (ustawiona maksymalna wartość odszumiania czyli 100) - ustawienia:
Efekt po eksporcie bez skalowania:
(To zdjęcie przeskalowałam później w Photoshopie by nie wrzucać zbyt dużego rozmiaru do posta)
Zaznaczam, że nie mam ustawionego filtra wyostrzania na wyjściu, więc to nie w tym problem.
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? W poprzednich wersjach LR nigdy nie miałam takiego problemu. Bardzo proszę o pomoc.