Który z modeli polecacie? Znajomy polecił mi 70d, bo jest nowszy, zaś 7d jest szybszy. Cena jest podobna, więc mam dylemat co kupić.
Który z modeli polecacie? Znajomy polecił mi 70d, bo jest nowszy, zaś 7d jest szybszy. Cena jest podobna, więc mam dylemat co kupić.
Aparat jak aparat ale jakie szkło - to jest dylemat .... Bo jak wydasz na puszkę 4000 zł i nie masz na szkła to ...
Racja - do takiej puszki to skandal montować coś gorszego od EF-S 17-55 2.8 IS
dobry bedzie pomysł też z Sigma A18-35 1.8 DC HSM
A jeśli za drogo wychodzi to już lepiej przyoszczędzić na korpusie a kupić lepsze szkło.
Inna sprawa że jak kogoś stać na 7D i EF-S17-55 to jeśli nie musi mieć szybkostrzelności i może obyć się bez zooma za tę samą kasę będzie miał pełnoklatkowe 6D +EF 35/2 lub EF40/2.8 STM
Idąc tym torem, to ja polecam 1Dx, przynajmniej nie trzeba będzie zmieniać na lepszy...
Chłopak za bardzo nie wie czego chce a tu już w propozycjach plecak ma prawie wypełniony. Jak dla mnie ładowanie się teraz w drogi i stary 7D matrycą nie odbiegający od sporo tańszego 60D jest bez sensu. Jeżeli potrzebny jest szybszy AF czy lepszy uchwyt, OK. Ale chyba nie o to autorowi wątku chodziło. Jak ktoś nie robi sportu 7D nie potrzebuje. Zresztą znam aparaty FF z lepszym AFem.
Ja radzę kupić 60D, szkło o większym zakresie a z czasem jak zobaczy jakich ogniskowych używa i na co się chce ukierunkować zadecyduje o kolejnych wydatkach. Chyba, że ma nieograniczony budżet, to od razu kupić FF i komplet eLek.
Fotografowałem długo rajdy 50D i 5DMkII i nie miałem z tym najmniejszych problemów. A co o AFie 5DII się mówi wszyscy wiedzą... Dla mnie kiepski argument.
Można. Z tym, ze wcześniej trzeba sobie zadać pytanie czy potrzeba mu 19 punktów AFa. A może 61 punktów? Wtedy moja propozycja z początku postu...
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 28-10-2013 o 19:44
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Moim zdaniem to 7D jest obecnie za drogi do tego co oferuje więc to bardzo zależy od punktu widzenia.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Muniek, a tak zapytam. Jakie posiadasz szkła i jaką kwotę masz zamiar przeznaczyć na aparat? To ma być sama puszka? Co fotografujesz? Tfu, tfu, czy chcesz również do "filmu"?![]()
Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 25-10-2013 o 10:15