Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
Do pracy pod światło zakładam osłonę przeciwsłoneczną. Gdy przewiduję, że będę składał zdjęcia, to wszystko mam na M, ostrość również.
Osłona to podstawa, ale obawiam się że ta firmowa jest liczona pod ff, a nie cropa, czasem używam dodatkowo czapki takiego kaszkieciku z daszkiem, brzmi nieprofesjonalnie ale jest skuteczne.

Z tą ostrością na M to też tak robię jak mam zamiar składać bo ustawienie ostrości na tele jest łatwe i przyjemne, ale to czy to robisz manualnie czy używasz autofocusa nie ma znaczenia - kadr oddycha (przy zmianie płaszczyzny ostrości) co utrudnia składanie kilku kadrów z różnie ustawioną płaszczyzną ostrości - trzeba sobie pooglądać w naturze, taka jest uroda tego obiektywu.

Ja również chwalę sobie komplet 70-2004LIS+C1.4II, byłbym bardziej usatysfakcjonowany gdyby nasza ulubiona firma wzorem konkurencji udostępniła działający autofocus przy f8 w modelach bardziej amatorskich, bo to żadne mecyje w 21 wieku nie są, wtedy kupiłbym konwerter 2x, żólta konkurencja deklaruje poprawnie działający autofocus przy f8 w znacznie większej ilości modeli, a dodatkowo jak się wydaje nawet jak nie deklaruje to jej autofocus działa nawet przy f8.