Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: jakie tele do 60D?

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie jakie tele do 60D?

Mam problem jak w tytule wątku. Focę głównie architekturę (przede wszystkim obronną, głównie krakowskie (acz nie tylko) forty), ostatnio częściej dokumentalnie, niż, ekhem, "artystycznie". Poza tym coś w rodzaju łatwiusiej "reporterki" - wycieczki szkolne, które organizuje moja żona, i raz na ruski rok jakiś ślub. Poza tym-poza tym chadzam na spacery w teren, bo mieszkam de facto na wsi, i zawsze napotkam a to jakiego bażanta, a to sarnę, a to lisa, a to inne licho.

Kupiłem sobie 15-85 z zamiarem, ze to będzie szkło uniwersalne, do zdecydowanej większości zastosowań, szacuję że powinno pokryć ok. 80% moich potrzeb. Do tego mam stałkę 1.9, czyli MC Zenitar (kopia Zeissa Pancolara), zamiaruję dokupić do niego redukcję z dandelionem na bagnet i trochę się pobawić, zaoszczędzę na stałce systemowej; owego Zenitara bardzo mile wspominam i cenię ze starych, dobrych czasów w zestawie z Zenitem 122. Poza tym, mam jeszcze Jupitera 37, ciekaw jestem co z tego wyniknie jak go zapnę do 60D. Na za wiele tu nie liczę, bo to ciemne okrutnie, ale ciekaw jestem...

Ale do tych zwierzątek, myszołowów, sarenek, bobrów i innych tym podobnych, oraz - i to jest drugi rodzaj zdjęć, do których potrzebuję telęcia - do focenia samolotów (Małopolski Piknik Lotniczy plus na codzień lotnisko w Pobiedniku, które mam pod bokiem) potrzebne mi tele do uzupełnienia zestawu. Nie mam za wiele kasy - max. 2k PLN, ale to absolutny max, no, z możliwością nagięcia o powiedzmy 20%, jeśli coś mnie na kolana rzuci a będzie trochę droższe, niż owe magiczne dwa klocki. Niemniej, wolałbym coś tańszego, 15-85 mimo iż kupiony okazyjnie zachwiał nieco moim budżetem.

Bardzo podoba mi się C 55-250 IS STM - właściwości optyczne, cena. Szczególnie to, że bardzo ostry (jak na swoją klasę cenową) w całym zakresie ogniskowych, w tym i na długim końcu. Bo chcę, moi drodzy, obiektyw ostry w całym zakresie, natomiast nie wymagam, żeby koniecznie był jasny - w końcu zamierzam focić nim tylko w plenerze i przy dobrych warunkach świetlnych, żadnych bladych świtów, ciemnych lasów w pochmurne dni ani szarych zmierzchów, nie wspominając o księżycowych nocach. Nie nastawiam się na kupno elki, bo mnie na to nie stać (chyba że zmieści się w deklarowanym przedziale cenowym), a po drugie, to nie będzie podstawowy obiektyw - nie będę go używał zbyt intensywnie, więc może to być sprzęt "budżetowy", aczkolwiek o możliwie najlepszych własnościach optycznych. Mam cztery pytania:
    1. Czy 55-250 sprawdzi się do zastosowań, które wymieniłem?
    2. Czy nie będę aby potrzebować czegoś dłuższego, niż 250 mm?
    3. Jeśli tak, to czego w tej klasie cenowej (max do 2-2,4 k PLN, ale chętniej do 1 k PLN)
    4. Czy macie inne sugestie? Np. Czy powinienem pomyśleć np. o obiektywie stałoogniskowym, ale dłuższym, niż nastawiać się na zuma? A może jakieś szkło niesystemowe?

Pomóżcie, proszę
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 24-10-2013 o 12:22

Uprawnienia umieszczania postów