Dzięki za powrót do meritum, bo już bałem się, że zostanie zawłaszczony przez ekspertów inżynierii mechanicznej - specjalizacja trwałość materiałów
W przypadku 6D w różnicę w jakości obrazka absolutnie nie wątpię. Bardziej jestem ciekaw bezpośredniego porównania AF. W 20d korzystam w 99% przypadków z centralnego punktu. Ilość krzyżowych taka sama dla obu puszek (1), całkowita ilość punktów AF podobna (9/11). Bardzo ciekaw jestem jak duża jest różnica przy przesiadce.
Pełna klatka jest moim marzeniem, ale niestety budżet na to raczej nie pozwoli... Samo body jeszcze się zmieści ale niestety na szkła już nie zabraknie. A stan posiadania szkieł do FF obecnie gorzej niż mizerny - C50/1.8 i stara, od kilku lat nieużywana Sigma 70-300. Z tymi szkłami potencjał puszki by się marnował, dodatkowe środki na rozbudowę sprzętu będą raczej nieprędko, więc niestety pewnie będę musiał pójść dalej w cropa.
Dlatego też bezpośrednie porównanie obrazka interesuje mnie teraz głównie dla 20D/70D. Może ktoś przesiadł się z jednego na drugi i może coś powiedzieć w tym temacie. Czy jakość zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych przy niskim ISO oddaje prawie 10 lat różnicy w dacie produkcji tych puszek?