"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Używałem/używam obu aparatów. Wydaję się ze wyświetlaczu 1d lepszy- ostrzejszy obraz ma. Nie wiem dlaczego tak jest skoro parametry te same, jednak poprawa jest.
Nie powiem, że wyświetlacz jest super, bo nie jest. To jedna z wad i nie ma co tego ukrywać. Natomiast to doskonały sposób na to, by zwracać większą uwagę na histogram. AF w 1D3 nie zawodzi. Choć na ekranie zdjęcia wydają się nieostre w rzeczywistości są trafione i nie ma do nich zastrzeżeń. Sam przy pierwszym kontakcie doznałem szoku. Testując aparat podczas meczów piłki nożnej na hali byłem załamany wynikami podglądanymi na ekranie i usunąłem znaczną część zdjęć od razu. Jakie było moje zdziwienie, kiedy po przeglądnięciu zdjęć na monitorze okazało się, że 90% jest idealnie trafionych.
Jest sposób na poprawienie nieco jakości obrazu. Wystarczy w stylach obrazu dla plików JPG przesunąć pasek ostrości na maksa w prawo. Wyświetlane zdjęcia w podglądzie będą wtedy w lepszej jakości. Fotografując w RAW'ach nie będzie miało to żadnego wpływu na nasze fotografie.
Kiedy przyszedł do mnie 5D3 i zobaczyłem zdjęcie na jego wyświetlaczu nie mogłem napatrzyć się na jakość podglądu, w związku z przyzwyczajeniami z 1D3.
Podsumowując, wyświetlacz jest wadą, ale pozostałe parametry niwelują tę niedoskonałość.
Po pierwsze wcale nie jest tak super - dalej kolory są do d....
Po drugie jpg-i są po czymś takim praktycznie do śmieci, a w sytuacji jak zdjęcia są potrzebne natychmiast chrzanienie się z rawami jest bez sensu.
Dla mnie to tylko proteza niestety.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To akurat dla mnie nowość. AFAIR u mnie z nimi było wszystko w porząku (AFAIR, bo od dłuższego czasu używam profilu CineStyle, a wiadomo co on robi z kolorami).
Nikt nie twierdził, że jest to rozwiązanie jednoznaczne z wymianą LCD na lepszy :-)Po drugie jpg-i są po czymś takim praktycznie do śmieci, a w sytuacji jak zdjęcia są potrzebne natychmiast chrzanienie się z rawami jest bez sensu.
Dla mnie to tylko proteza niestety.
Ja i tak robię wyłącznie rawy, więc mnie tam rybka.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-11-2013 o 16:54
Kapitan Wagner
A jak do tego mk3 jaki konwerter polecacie?
I mam pytanie do tego korpusu chcialbym dokupic rybie oko zastanawiam sie na sayangie 8mm- bedzie posować? Czy szukac innego obiektywu?
Bo masz pewnie jakąś specjalną edycję.
Kapitan Wagner