Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: problem Sigma 50 1.4

Mieszany widok

Miasto
    San_OK

Domyślnie problem Sigma 50 1.4

Witam, mam pytanie czy ktoś z Was miał problem z ostrością Sigmy 50 1.4, bo sam już nie wiem, może ja zbyt mocno a wręcz fanatycznie porównuję zdjęcia. Zdaję sobie sprawę, że na 1.4 nie będzie idealnie, ale mimo to i tak ostrość urywa mi głowę. Po dłuższym testowaniu AF działa na 5D jak i na 1D. Może ktoś z Was podzieli się jakimś zdjęciem bądź kilkoma dla porównania bo ja mam wrażenie, że moja sztuka nie jest tak ostra jak chodź by ta z testów w optyczne.pl czy innych testowanych. Wiem, że sigmy w fabryce mają losową kontrolę jakości, może ktoś miał już taki problem i wymieniał szkło na inną sztukę która rzeczywiście była ostra jak piszą...
    Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam Rafał

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie Odp: problem Sigma 50 1.4

Zrób zdjęcia z manualnym ostrzeniem na LV ( f 1.4 ) i wrzuć na flickera w pełnej rozdzielczości to będzie można ocenić samo szkło a potem AF .

Pełne uzależnienie

To szkło jest ostre tylko w centrum i to też bez przesady. AF na pewno Ci trafia prawidłowo?

Mało mam na 1.4. Zazwyczaj robię na 2. Ale widać spadek ostrości wraz z oddalaniem się od centrum kadru:

https://picasaweb.google.com/1109660...44950431893042

Miasto
    San_OK

Podrzuć jeszcze raz link. Niby AF działa, ale to moja pierwsza Sigma i czytałem, że mogą być problemy z AF, ale z tego co robiłem zdjęcia to radzi sobie całkiem dobrze, po prostu potrzebuję kilku zdjęć do porównania, bo być może za bardzo siedzę przed monitorem i porównuję cropy ze zrobionych zdjęć...

dobra mam juz link...
    Ostatnio edytowane przez tool ; 22-10-2013 o 21:16

Pełne uzależnienie

I jak porównania?

Miasto
    San_OK

Kurcze wygląda na to, że ja mam dobrą sztukę... chyba canonoska 100L mnie zepsuła. Zrobię jeszcze testy AF w studiu, może jakaś mikroregulacja się przyda...

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez tool Zobacz posta
    Kurcze wygląda na to, że ja mam dobrą sztukę... chyba canonoska 100L mnie zepsuła. Zrobię jeszcze testy AF w studiu, może jakaś mikroregulacja się przyda...
    Oj jesli porwnywałeś do 100/2.8 MAKRO L IS to faktycznie. 100L jest rekordzistą ostrości w testach

Pełne uzależnienie

Nie ma na rynku naprawdę dobrej 50 w sensownej cenie. Bo te po kilkanaście tysięcy od Zeiss to już przegięcie. Jest szansa, że Sigma wypuści reedycję w wersji A. I wtedy pewnie będzie lepiej. Test już radziłbym sobie darować i cieszyć się zdjęciami. Bo mimo wszystko to fajne szkiełko. Lepszego za bardzo nie ma.

Miasto
    San_OK

Tak zrobię wiecej zdjeć 50-ka...

hmm, mniej wiecej 95% nabywcow tej Sigmy ma na poczatku problemy z ostroscia. Prawie kazdy kalibruje, albo w aparacie, albo w serwisie...Moja Sigma 1.4 byla ok przed kalibracja, a po niej, jest super ostra, nawet zupelnie otwarta. Takze zamiast wymiany, polecam kalibracje.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów