Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: stare ff czy nowsze apsc?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: stare ff czy nowsze apsc?

Cytat Zamieszczone przez Element7th Zobacz posta
    Ja proponuję na początek celów zarobkowych kupić tanio cokolwiek i drożej sprzedać.
    To jest rada dobra nie tylko na poczatek celow zarobkowych, ale na ciagly cel zarobkowy

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    Z tego co zaaobserwowalem, ludzie zarabiaja na 20/30d robiac wesela, efekt koncowy jest tragiczny, a mimo tego ludzoe biora takich fotografowa, wiec dlaczego ja mam nie sprobowac, skoro wiem, ze.robie lepsze zdjecia? Nie chce rzucic swojej obecnej pracy, ale dlaczego nie moge dorabiac sobie na weekend? Co do lepszosci Canona nad Nikonem widze z obserwacji zdjec, przegladajac strony internetowe, no chyba ,ze Canonowcy lepiej operuja PS stad taki efekt;-) ale bedac ostatnio na imprezie, mialem okazje zaobserwowac 2 fotografow jeden 5dmk3 drugi d3, zdjecja Canona juz na wyswietlaczu mialy idealne kolory, swiatlo, po prosti cudowne, natomiast z d3 byly albo ciemne, albo jasne i ogolnie bez szalu, a nie wydaje mi sie ze fotogral slaby.
    Wiec jak to jest z tym 5d brac czy kupic cos nowszego pod apsc?
    powiedz że bekę sobie kręcisz, błagam...

Uzależniony Awatar PoulN

Witam, od 2 miesiecy zbieram sie za wymiane body, ale na nic nie moge sie zdecydowac, bo w kazdej puszcze znajduje jakies "ale" wiec postanowilem, ze moze by tak kupic cos z pelna klatka w moim przedziale cenowym stac mnie jedynie na 5d, tylko czy ta puszka nie jest juz za stara jak na dzisiejsze czasy, a tym bardziej do celow zarobkowych(sluby,sesje plener,studio). Do tego nie mam w ogole pojecia o ff, jak szukac w ogole obiektywow,jak sa oznaczone? Kupujac obiektyw pod apsc moge go zapiac pod ff?jak wypada jakosc obrazka na tle dzisiejszych aparatow z apsc, a dokladnie porownujac do 50/60d, d7000,d300/s? Gdyz te biore pod uwage. Nie mialem stycznosci nigdy z canonem, wczesniej pentax i nikon, ale od zawsze jakos ciagnie mnie do Canona i wydaje mi sie, ze ma jakby lepsza jakosc obrazu niby wszytsko i tak ustawia sie w ps czy cr, ale mimo tego to cos nadal ma canon. Patrzac na fotografow, ktorzy cykaja zdjecia do jakis magazynow ckm itp itd albo sesje mody, czy ogolnie modeli/modelek w 99 przypadkach uzywaja canona, wiec cos w tym musi byc. Pozdrawiam i licze na wasza pomoc
    Z tego co zaaobserwowalem, ludzie zarabiaja na 20/30d robiac wesela, efekt koncowy jest tragiczny, a mimo tego ludzoe biora takich fotografowa, wiec dlaczego ja mam nie sprobowac, skoro wiem, ze.robie lepsze zdjecia? Nie chce rzucic swojej obecnej pracy, ale dlaczego nie moge dorabiac sobie na weekend? Co do lepszosci Canona nad Nikonem widze z obserwacji zdjec, przegladajac strony internetowe, no chyba ,ze Canonowcy lepiej operuja PS stad taki efekt;-) ale bedac ostatnio na imprezie, mialem okazje zaobserwowac 2 fotografow jeden 5dmk3 drugi d3, zdjecja Canona juz na wyswietlaczu mialy idealne kolory, swiatlo, po prosti cudowne, natomiast z d3 byly albo ciemne, albo jasne i ogolnie bez szalu, a nie wydaje mi sie ze fotogral slaby.
    Wiec jak to jest z tym 5d brac czy kupic cos nowszego pod apsc?

A ja tak zupełnie szczerze bez kąśliwości - jaki miałeś/ masz obecnie aparat? czy masz jakies osiągnięcia w dziedzinie fotografii? czy dopiero masz zamiar zdobywać wiedzę teoretyczną jak i praktyczną?

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Opinie o canonowym obrazku sa raczej najgorsze, jezeli porownujemy wspolczesne aparaty.
    Moze przy porownanie 5D z "odpowiednio starym" Nikonem nie bedzie wygladalo zle.
    To tak nie na serio, tylko w ironii? nie? chyba że na poważnie, to proponują przybić piątkę z Autorem wątku za dobrze wykonane zadanie opiniobiorczości szerokopojętej
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 22-10-2013 o 17:05

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Witam, od 2 miesiecy zbieram sie za wymiane body, ale na nic nie moge sie zdecydowac, bo w kazdej puszcze znajduje jakies "ale" wiec postanowilem, ze moze by tak kupic cos z pelna klatka w moim przedziale cenowym stac mnie jedynie na 5d, tylko czy ta puszka nie jest juz za stara jak na dzisiejsze czasy, a tym bardziej do celow zarobkowych(sluby,sesje plener,studio). Do tego nie mam w ogole pojecia o ff, jak szukac w ogole obiektywow,jak sa oznaczone? Kupujac obiektyw pod apsc moge go zapiac pod ff?jak wypada jakosc obrazka na tle dzisiejszych aparatow z apsc, a dokladnie porownujac do 50/60d, d7000,d300/s? Gdyz te biore pod uwage. Nie mialem stycznosci nigdy z canonem, wczesniej pentax i nikon, ale od zawsze jakos ciagnie mnie do Canona i wydaje mi sie, ze ma jakby lepsza jakosc obrazu niby wszytsko i tak ustawia sie w ps czy cr, ale mimo tego to cos nadal ma canon. Patrzac na fotografow, ktorzy cykaja zdjecia do jakis magazynow ckm itp itd albo sesje mody, czy ogolnie modeli/modelek w 99 przypadkach uzywaja canona, wiec cos w tym musi byc. Pozdrawiam i licze na wasza pomoc
    Bez cienia złośliwości, możemy pomóc pod warunkiem , że sam najpierw sobie pomożesz wiedząc, że każda puszka=aparat bez względu na system ma pewne wady i jak to określiłeś "ale" i tylko od Ciebie i nikogo więcej zależy czy je będziesz akceptował czy też nie. Wybierając system akceptujesz jego liczne wady i zalety. Sam musisz włożyć własny trud aby te wady jak najlepiej poznać i dokonać właściwej i wcale nie łatwej decyzji (wtedy sam sobie pomożesz). Przypomina mi się moja sytuacja kiedy przed wieloma laty wybierałem system, przez wiele miesięcy szukałem, czytałem, analizowałem zanim dokonałem wyboru.

Pełne uzależnienie

Panowie litości, produkujecie się w wątku i angażujecie wolny czas a to zwyczajna ściema jest To nie może być prawda
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Z tego co zaaobserwowalem, ludzie zarabiaja na 20/30d robiac wesela, efekt koncowy jest tragiczny(...)
    Z tego wynika, że zły fotograf był a nie aparat. Co, 9 lat temu nie dało się robić dobrych zdjęć? Albo 15? Dało się.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ciekawy watek, można się wiele dowiedzieć.

Np. że opinie o canonowym obrazku sa najgorsze, ale Canon szaleje jeśli chodzi o ceny i pewnie dlatego 99% cykajacych do magazynów i modę używa Canona.

Czekam na więcej cennych spostrzeżeń.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 22-10-2013 o 20:16

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Ja czekam aż kolega zdecyduje kupić się aparat , gdzie będzie porównywać zdjęcia na wyświetlaczach.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Ostatnio gdzieś widziałem procentowy udział w rynku poszczególnych marek, bez podziału na segmenty (profi, entry itp). Canon z Nikonem mają ponad 80% i idą łeb w łeb. Pozostałe kilkanaście procent reszta producentów. Dotyczy to lustrzanek cropowych i małego formatu.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

czekam na rozstrzygniecie
    Moim skromnym zdaniem jak dla Ciebie na początek APSC i zrób sesje w plenerze...
    lub do najbliższej wypożyczalni, wypożycz pełną klatkę, później jakiś crop... najlepiej z tym samym obiektywem który nadaje się pod jedno i drugie i porównaj. Na marginesie kiedyś też robiło się bardzo dobre fotografie, to tak a propos że 5D może nie podołać...Prędzej fotograf polegnie...
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów