Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Uszkodzone pliki RAW (5D)

Mieszany widok

Post Uszkodzone pliki RAW (5D)

Witam, od razu powiem, że przeszukiwałem forum, ale tego problemu nie znalazłem opisanego.

Sprzęt: Canon 5d mark, karta Kingstone 133x 16GB elite pro.

Problem: Zdjęcia na karcie są nie widoczne w aparacie, po podłączeniu karty do PCta przez czytnik, zamiast plików raw pojawia się coś takiego:

Pliki te, mimo tego co widać w eksploratorze win, nie mają żadnej wagi, nie da się ich skopiować ani otworzyć (przy próbie kopiowania, komunikat o tym, że plik nie istnieje). Nazwa przykładowego pliku wraz z rozszerzeniem:

Kod:
    _G_3770.C2
    Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Wujek google nie chce mi pomóc. Sprawdzane na 2ch różnych czytnikach.

Domyślnie Odp: Uszkodzone pliki RAW (5D)

wygląda na to, że coś mogło się skopać w nazwach plików.
    sprawdził bym czy pod WIN można zmienić nazwę tych plików jakimś narzędziem typu Total Commander lub podobny : wchodzisz na kartę pamięci, zaznaczasz pliki i wciskasz Ctr+m - nadasz nowe nazwy i rozszerzenie na cr2 np. w nazwie zdjecie[C] a w polu Rozszerzenie CR2 .
    jeżeli to się nie uda to podłączył bym czytnik do jakiegoś ANDORIDA lub LINUXA i tam bym spróbował zmienić nazwy plików.

jeszcze teraz przyszła mi jedna myśl : czy przeleciałeś kartę pamięci jakimś narzędziem typu chkdsk (Narzędzie chkdsk używane jest do testowania i naprawy system plików w windows 2000 i XP)

pozdrawiam
    Paweł

Dzięki za szybką odpowiedź pawko! Obawiam się, że nie chodzi o nazwę plików. Próbowałem zmienić nazwę:

- spod Mac OS'a
    - ubuntu
    - i przez totall commander

Checkdisk też nie pomógł.

Z ciekawostek, tak wyglądają pliki spod Mac Os'a:

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Myślałem, że uszkodzony czytnik, ale skoro aparat nie widzi plików to wygląda na posypanie się struktury logicznej karty.

Spróbuj ściągnąć Hiren BootCD 15.2 - taki niezbędnik każdego administratora systemów komputerowych.
    z tego pakietu KONIECZNIE zrób programem DataRescue DD obraz pamięci karty i go dodatkowo skopiuj/spakuj zipem itd dla bezpieczeństwa
    Kolejne prace wykonuj tylko na kopii obrazu (oczywiście jeśli kolejne programy na to pozwalają)
    Zacznij od kolejnego z listy RECOVERY TOOLS np : DiskDigger 0.8.3.176
    Jak nie pomaga to następny itd.
    bywa , że trzeba spróbować opcji Deep search albo deeper analyze

Zrobiłem kopie (zanim zacząłem cokolwiek działać) aplikacją HDD Rawy Copy Tool, zaraz zacznę testować aplikacje z Hirena. Dziękuje za odpowiedź adawro.

Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez exptv Zobacz posta
    Zrobiłem kopie (zanim zacząłem cokolwiek działać) aplikacją HDD Rawy Copy Tool,
    Ufff...

Daj znać czy i ewentualnie co pomogło.

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Ufff...

Daj znać czy i ewentualnie co pomogło.
    Niestety, nie znaleziono nic poza starszymi plikami. Te które widnieją na karcie są kompletnie niewidoczne dla oprogramowania.

Miasto
    Ursynów

Może nowsza wersja DiskDigger ze strony Download DiskDigger | DiskDigger pomoże
    Możliwe, że awaria nastąpiła już przy tworzeniu plików i aparat zapisał puste pliki - wtedy niestety kiszka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów