Mój zestaw ogniskowych do pełnej klatki to 24, 50 i 135. Dobrany po 10 latach różnych roszad, jest pozbawiony słabych punktów. Robię archi, portety, można powiedzieć że zdjęcia typu podróżnego.
Mój zestaw ogniskowych do pełnej klatki to 24, 50 i 135. Dobrany po 10 latach różnych roszad, jest pozbawiony słabych punktów. Robię archi, portety, można powiedzieć że zdjęcia typu podróżnego.
"w chwili obecnej jedyna zecza ktora mnie zaprzata jest tylko szybkie i dobre skadrowanie foto sceny" i tu właśnie stałki leżą i kwiczą - ich siła leży w innym miejscu
Inna sprawa, że street/reportaż jest tak dynamiczy, że bardzo często okaże się, że byłeś zbyt daleko lub blisko żeby zrobić fajną fotkę, a ostrość w fotografii to tylko jedna z kilku składowych dobrego zdjęcia. Zmiana obiektywów natomiast jest często poprostu niemożliwa, mam na myśli tłok, pogodę etc, akurat to wiem z własnego doświadczenia.
Krajobraz...raz, że przesłony od 1 ileś tam do 2.8 np, są tu kompletnie nieprzydatne. Poza tym, krajobraz ma to do siebie, że bardzo często bez tele się nie obejdzie (praktycy wiedzą że i 400mm często się przydaje), a ciężko nazwać 135/85mm dużym tele, które ułatwi to zadanie.
Ale oczywiście do portretu zestaw cud miód![]()
Mam 24 i 35. Nie wyobrażam sobie nie mieć któregoś z tych dwóch. Wzajemnie się uzupełniają, tutaj nie ma "zamiast".
Nieprawda. Mając 35 i 85 brakuje mi czasem czegoś pośrodku. Czasem. Czasem 35 za szerokie, a 85 za ciasne.
I tego bym się trzymał. Z perspektywą rozszerzenia do 135, niezastąpionego przy bardzo ciasnych portretach, detalach, o wzorowej pracy pod światło zarówno jeśli chodzi o jakość obrazu, AFa i dobrej jasności przy już dłuższej ogniskowej.
Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 20-10-2013 o 14:17
Niantic do streeta staram sie nie przekraczac ogniskowych 24-35mm (im blizej ludzi tym lepiej. 50mm jest juz dla mnie za waskie. W krajobrazie to mysle ze zestaw 24-50-135mm dal by rade. Dzwiganie 400mm rury przez 3 tygodnie po gorach lub jakichs azjatyckich wilgotnych miejscowkach mija sie dla mnie z celem.
--- Kolejny post ---
Inna sprawa jest to ze sam nie wiem jak dam sobie rade z ciezarem i rozmiarem tych elek. Prawde powiedziawszy set szkiel od olka calkowicie mnie rozpiescil. Szkielka waza po 200g kazde.
Najwieksze z nich 85/2 jest mniejsze od 50/1.8 canona. Manualne ustawianie to czysta poezja, no i ta jakosc obrazka.
Jak zlapie swoj dysk zewnetrzny z fotkami to pewnie cos wrzuce w odpowiednim watku.
Gdyby było za co :-) lepszy do wnętrz.