Jakość obrazu, najmniejsza beka i aberracje, szybkość i jakość AF, stabilizacja, brak kłopotów z serwisem, w nowych puszkach i DPP automaty korekcyjne. Na Sigmach i Tamronach przejechałem się wiele razy, temat rzeka. Kupiłem używanego Canona 17-55/2.8 IS USM niewiele drożej, niż dobrego optycznie Tamrona i jestem w pełni zadowolony. Absolutnie używalny na każdej ogniskowej od 2.8 a na 4.0 jest wręcz masakrycznie ostry. Z serwisem Canona mam jak najlepsze doświadczenia, z serwisem Sigmy niestety wręcz przeciwnie. Na serwis Tamrona napatrzyłem się, jak kolega dzielnie walczył pół roku z dwoma nowymi szkłami. Ja obcej optyce daję czerwoną kartkę. Na koniec dodam, że na Canonie jest najmniejsza utrata wartości przy odsprzedaży, to też o czymś świadczy.
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM
Nie wiem jakie autor tematu ma preferencje, ale ja, użytkownik 40d, po wzięciu do rąk 60d byłem w szoku. Czegoś tak małego i plastikowego się nie spodziewałem. Czułem, jakbym ergonomiczne cofnął się do xxxD.
40D | 50/1.8 II | 18-55 IS
Póki używałem 40D miałem podobne wrażenie. Dlatego uznałem, że sprzętowo - "bodowy" rozwój to powinno być FF, bo budową xxD się cofa, zresztą dotyczy to nawet, według mojego subiektywnego odczucia - 6D (brak joysticka i tylko karty SD, które jednak kiedyś były dedykowane dla niższej klasy sprzętu...)
Ja mam wrażenie, że wiele rad i postów wynika z jakiegoś ukrytego snobizmu, co do posiadanego sprzętu. Pojawiają się tu posty, że aktualna linia xxd to krok w tył, że plastik, w podtekście można wyczytać, że w chwili obecnej to typowo amatorska puszka, że jak półprofesjonalnie to 7d, itd, itp. A przy zmianie sprzętu podstawowym kryterium powinno chyba być docelowe jego przeznaczenie.
W tym przypadku są według mnie spore różnice pomiędzy 40d i 60d, o których wiele osób pisało powyżej w postach. Dlatego autor wątku sam musi zdecydować, na czym mu tak naprawdę zależy i do czego będzie wykorzystywał puszkę. Reszta chyba nie ma znaczenia czy to body z serii xxxd, xxd, piątka, jedynka, czerwony pasek, sigma, tamron, ....
Podobnie rzecz się ma z wyborem pomiędzy 6d a 5dmkIII. Z drugiej strony jest takie powiedzenie - kto bogatemu zabroni? :-)
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Cofać się nie cofa, bo 60D czy 70D to fajne aparaty lepsze od 40D. Canon niestety dokładając 7D musiał coś zrobić z serią xxD, żeby była wyraźnie "inna" i nie stanowiła konkurencji dla 7D. Wyszło jak wyszło, mi też się to średnio podoba (dlatego też do tej pory mam 50D), ale jak komuś źle leży w ręku czy nie podoba się rozkład przycisków zawsze może kupić 7D. Wyciąganie wniosków, że z 40D jedyny dobry krok to FF, jest trochę błędne. Najpierw trzeba sobie zadać pytanie co i jak chcesz fotografować, bo czasem nie ma najmniejszego sensu wchodzić w drogie body. 6D mimo, że funkcjonalnie odbiega od 5DIII jest świetnym aparatem dającym rewelacyjny obrazek. A co do klawiszologii, to po kilku dniach można się przyzwyczaić. Problematycznym jest jeżeli na co dzień żongluje się pomiędzy 5DIII i 6D, trochę irytuje ten brak konsekwencji na tylnej ściance. Ja mam podobnie jak przekładam w rękach 5DII i 5DIII.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Mam 60D i 5D. Miałem 40D. Do 40D nigdy bym nie wrócił. Co do Tamrona to mam inne odczucia niż koledzy. 28-75 trzeba delikatnie przymknąć ale 17-50 VC jest ostry od 2,8. Nic nie wybierane, kupiona 1 sztuka w sklepie.
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Henri Cartier-Bresson
Jeśli ktoś robi zdjęcia makro lub tele, to ilość szczegółów na 18MPx jest w stosunku do 40d porażająca. Albo inaczej patrząc takie 60d ma w stosunku do 40d wbudowany ~1,4 TCDodatkowo szumy w zakresie ISO od 800 do 3200 są dużo łatwiejsze do opanowania.
Natomiast np. w przypadku zdjęć krajobrazu przy użyciu szerokiego kąta zalety te są stają się prawie nieistotne.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 19-10-2013 o 10:52