Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zdjęcia nocne, rajd samochodowy

Miasto
    Katowice

Domyślnie Zdjęcia nocne, rajd samochodowy

Hej,

Wybieram się za kilka dni na rajd gdzie część OS'ow będzie miała miejsce w nocy. Jeszcze nigdy nie robiłem zdjęć nocnych na rajdzie więc moje pytanko - jak przygotować się do takich zdjęć, jak ustawić aparat, jaką technikę fotografowania zastosować ? Jak jest jasno to szybka migawka, seryjne zdjęcia i efekty są fajne, obawiam się ze w nocy chyba trzeba to trochę inaczej robić...

Sprzęt którym dysponuje - 60D, 15-85 i 430 EXII.

Z góry dzięki za pomoc, pozdr, WR

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie Odp: Zdjęcia nocne, rajd samochodowy

Przede wszystkim poćwicz panoramowanie, błysk lampy ustawiaj na drugą kurtynę. Na pewno wysokie ISO, ja przeważnie w takich warunkach przechodziłem na ustawienia manualne, zarówno lampy jak i aparatu - łatwiej było kontrolować efekt. Ale jak się nie popróbujesz to się nie dowiesz powodzenia
    Typowy Hi-End: C 1000d | T 17-50 f/2.8 | C50/1.8 | C70-210/3.5-4.5 |C 430 EX

Miasto
    Katowice

Szału nie ma, ale w sumie jestem zadowolony jak na pierwszy raz https://plus.google.com/photos/11115...52026319929361

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

wszystko praktycznie zamrozone
    mogłeś próbować panoramowania i troszkę dłuższych czasów, żeby było widać, że te samochody są w ruchu

Miasto
    Katowice

Kurcze, ale strasznie trudno panoramować z lampa - w takiej ciemnicy słabo bardzo działa autofokus i zanim cokolwiek złapie to obiektu już dawno nie ma w kadrze , ale trzeba ćwiczyć więc pewnie następnym razem będzie lepiej.

Korzystaj ze wspomagania autofokusa wbudowanego w zewnętrzną lampę błyskową, jeśli jesteś w taką wyposażoną. Wtedy powinien łapać bez problemu (no na pewnoe z mniejszym problemem )
    Typowy Hi-End: C 1000d | T 17-50 f/2.8 | C50/1.8 | C70-210/3.5-4.5 |C 430 EX

Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez fotogramy.ownlog.com Zobacz posta
    Korzystaj ze wspomagania autofokusa wbudowanego w zewnętrzną lampę błyskową, jeśli jesteś w taką wyposażoną. Wtedy powinien łapać bez problemu (no na pewnoe z mniejszym problemem )
    jak mam autofokus ustawiony w trybie AI Servo - doświetlanie (wspomaganie) do autofokusa nie działa, być moze powinienem korzystać z trybu "one shot" - będę testował przy najbliższej okazji.

Uprawnienia umieszczania postów