Witam na forum
To mój pierwszy post i pierwsze pytanie
Za 3 tygodnie lecę na 1 miesiąc do Nowej Zelandii, zamierzam szybko kupić jakiś aparat w miarę lekki i uniwersalny ( żeby zdążyć poznać aparat )
Chciałbym 1 obiektyw ale z większym zakresem, żeby nie bawić się w zamiany obiektywów, zresztą w tym budżecie nie zmieszczę się chyba z dwoma.
Pomyślałem o systemie 4/3 - lekkie, poręczne ( nie wszystkie ) fotki są naprawdę dobre, ciekawe funkcje ( wifi remote itd )
W miejscu docelowym będzie dużo krajobrazu i zróżnicowanego terenu, różnorodność znana każdemu
Prośba o doradzenie który z poniższych zestawów uważacie za idealny do moich potrzeb?
Panasonic Lumix DMC-G6H z ob. G VARIO 14-140 mm f/3.5-5.6 - 3987 zł - testy nie odzwierciedlają tego co opisują o tym aparacie na zachodnich forach, a tam są same pozytywy, sam obiektyw jest wart prawie 3 tyś, czyli aparat wyjdzie za jakieś 1 tyś tylko, dobra opcja
Panasonic DMC-GX7 z ob. 14-42mm KEG-K (czarno-srebrny) - 3988 zł - totalna nowość, ale na też swoje wady i zalety, obiektyw w zestawie chyba za słaby?
Olympus OM-D E-M5 black + 14-42 II - 3899 zł - dużo pozytywów, matryca, stabilizacja itd, ale brak wygody = grip = 1 tyś zł + chyba lepszy obiektyw?
Olympus OM-D E-M5 + 12-50 3D - 4299 zł - to samo ale trochę lepszy obiektyw, ale czy to wystarczy w taki teren?
Myślałem też ostatecznie żeby "olać" wagę i gabaryty i pójść w :
Canon EOS 70D + 18-55 IS STM - 4658 zł - nie wiem jak dobry jest ten obiektyw
lub
Canon EOS 7D z ob. Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS - 4850 zł jak jeszcze zdążę z taką ceną - dobra puszka, ale jednak duża i nie wiem jak obiektyw, warty 1 tyś zł.
Jeśli mogę prosić o opinie, Wasz punkt widzenia vide zestawienie, pozwoli mi to dokonać dobrego i rzetelnego wyboru
Lub może znacie jakieś dobre zestawienia, typu aparat + obiektyw mieszczące się w kwocie.
Wiem że dobre fotki to nie sam aparat, ale z czymś muszę pojechać i nie chcę po powrocie żałować złego wyboru.
Dzięki z góry za pomoc![]()