Cytat Zamieszczone przez marhevek Zobacz posta
Nie wiem czy chcesz w ten sposób dowartościować siebie, ale na to wygląda. Nie wiem skąd się u nas Polaków bierze ta dziwna przypadłość że z reguły jak ktoś o coś pyta to znaczy że jest totalnym idiotą i najlepiej go zbesztać i odesłać do czytania instrukcji. Cieszę się że jesteś najlepszym fotografem na świecie który instrukcje do swojego sprzętu zna na pamięć a swój sprzęt wykorzystuje w 120% .. naprawdę szacun.
Nie potrzebnie się tak bulwersujesz. Nie nazwałem Cie idiotą. Nie jestem nawet w 5% tak dobry jak najlepszy fotograf na świecie. Ale zanim zaczynam bawić się nowo zakupionym sprzętem to że by go nie zepsuć, i nie denerwować się że coś nie działa jak trzeba czytam chociaż te działy w instrukcji które pomogą mi wykorzystać funkcję o których nie mam pojęcia jak działają. Na Twoje główne pytanie w tym wątku odpowiedź też byś szybciej uzyskał że byś zrobił odpowiednie sample. Już nie jedna osoba Ci tu napisała że wina leży nie w sprzęcie a w Tobie. pozdrawiam.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
Dla mnie fotografowanie FF z ciemnymi zoomami nie ma sensu. Różnicy wielkiej w stosunku do APS-C nie uświadczysz a sporo kasy z kieszeni uciekło.
Przy niewielkiej wprawie i AFie jaki posiada 5DIII fotografowanie nawet z f1.2 nie stanowi problemu. To pierwszy aparat przy którym przestałem przekadrowywać i robię na bocznych - trafia błyskawicznie i praktycznie się nie myli. Sama przyjemność.
Rozumiem Cie. No ale jak sam piszesz wprawa jest potrzebna.. Więc na początek ok no w sumie jasną stałkę można przymknąć o parę działek. Ale wygoda zooma dla początkującego tez chyba ma jakieś znaczenie.. W sumie to indywidualna kwestia. Jak kolega nie zrazi się słabymi zdjęciami sprzętu za 15 koła to może jeszcze dokupi i stałki czego mu życzę szczerze