Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: 5D m3 + 24-105 L - prośba o ocenę ostrości zdjęć

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: 5D m3 + 24-105 L - prośba o ocenę ostrości zdjęć

Cytat Zamieszczone przez marhevek Zobacz posta
    Witam serdecznie,

Zakupiłem ostatnio 5D m3 z kitowym obiektywem 24-105 L i mam prośbę o ocenę zdjęć, czy ostrzenie jest na odpowiednim poziomie. Przesiadłem się ze wiekowego olka E500 z Zuiko 14-54 i powiem szczerze że po pierwszych testach 5D jestem trochę rozczarowany ostrością - spodziewałem się sporego przeskoku a okazuje się że go nie ma.

Załączam link do zdjęć w dng zrobione dla ogniskowej 24 i 105, ostrość ustawiona na 3, reszta parametrów na 0, AF ustawiony na pilocie.

Zdjęcia tutaj (50MB)

Będę wdzięczny za opinię czy ostrość jest na prawidłowym poziomie.
    Zrobiłeś jeden podstawowy i głupi błąd, który robi większość po zakupie nowego sprzętu. Zamiast wziąć zestaw i iść w plener robić zdjęcia zacząłeś fotografować piloty, sosenki i linijki. Po co? Żeby uzasadnić wydane kilkanaście tysi. To jest bez sensu. Sam tak robiłem, ale się z tego wyleczyłem. Szkoda nerwów i czasu. Zestaw 5DIII + 24LII długo kalibrowałem, zawsze było coś nie tak. W końcu ustawiłem AF na "0" i po prostu robię zdjęcia. Szkło i body rewelacyjne póki nie zacznie się robić linijek... .
    Proponuję zaprzestać testowania, jak jesteś niezadowolony z tego zestawu, chętnie odkupię za 70% wartości . Jak dla mnie nawet po tych kilku nieudolnych samplach nie ma się do czego przyczepić. Tam gdzie jest nieostro ewidentna wina umysłowego.

Co do obróbki tych ostatnich, to masz dziwną wizję...

P.S. Marka III szkoda na 24-105, rozejrzyj się za jasnymi stałkami, będziesz miał sporo radości.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 18-10-2013 o 18:39
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uprawnienia umieszczania postów