marhevek, a co jest nie tak z tymi zdjęciami ?
Ja zawsze testuję sprzęt po zakupie i każdemu również radzę tak robić. Ma to szczególnie sens wtedy, kiedy (czy raczej tam , gdzie) można zawsze zwrócić bez problemu do sklepu i pozbyć się problemu i bólu głowy natychmiast. Jeżeli nie da się zwröcić, to po co sobie podnosić ciśnienie.
Jest tylko jeden drobny problem - ja mogę przetestować ostrość obiektywu ku własnej satysfakcji i zdecydować na tak albo nie w 10 minut max. w pół godziny. BF- AF zabierze mi może parę godzin z zoomem - dla osoby niedoświadczonej to zadanie może być zupełnie niewykonalne. Stad liczne takie watki na forum i potem zakwaszenie atmosfery kiedy eksperci i "eksperci" zaczynaja dyskutować nad kiepskimi testami między soba i z pytajacym(ca).
Przede wszystkim trzeba odseparować sama ostrość obiektywu od AF ( i jakichś tajemniczych cech matrycy, bo i to jest czasem w kręgu podejrzeń). Osobiście mam takie szczęście niesamowite, że wśród Canonów, Jupiterów, Zenitów, Minolt, Takumarów i ( jednej) Sigmy jeszcze nie natknałem się na egzemplarz nieostry.
A co do zoomów, maja one dokładnie te same zalety w porównaniu do stałek w każdym formacie. Zestaw zoomów f/4 to świetny wybór zarówno dla amatorów jak wielu znanych zawodowców. Te same zoomy z obecnie dostępnymi kropami już nie sa tak dobre i uniwersalne, za względu na słabsze wyniki na wyższych ISO.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 18-10-2013 o 20:26
@ marhevek
Wg mnie wszystko jest ok, zdjęcia testowe może nie do końca super, ale sprzęt działa.
Ja tu mydła nie widzę.
Idźże robić zdjęcia, dziś ładna pogoda![]()
Podzielam ww uwagę. Pewnie jak większość z nas, przeszedłem przez rożne korpusy (od C300d, poprzez 450d, 40d, 5d1 i 5d2). Korpus (pomijam umiejętności fotografującego) to przyjmijmy 20-30% jakości zdjęcia. Pozostałe70- 80% to szkiełka, jasne szkiełka (zwłaszcza stałki, ewentualnie zoomy o sile światła 2.8). Ja się o tym przekonałem, gdy porównywałem fotki z ww. korpusów. Przy szkłach f/4 i ciemniejszych - to szkoda kasy na dużo droższe body, różnica będzie ale niewielka. Jeżeli jednak decydujesz się na zakup body klasy 5dmk3 to musisz przeznaczyć co najmniej drugie tyle na przynajmniej dwa dobre szkła. Inaczej nie wykorzystasz "potencjału" 5d3. A przy dobrych szkłach to i 5d1 wystarczy do znakomitych wyników (w większości przypadków). Ot i wszystko. Moim zdaniem. Pozdrawiam Cię.
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...
Tu się mylisz, zakupy nie kończą się na sprzęcie fotograficznym i podobny problem może dotyczyć dowolnego zakupu, a trudno być ekspertem w każdej dziedzinie.
--- Kolejny post ---
Rad0s41, dzięki za opinię. Poświęciłem sporo czasu przed zakupem na wybór obiektywu do body i finalnie wybór padł na 24-105 bo wydawał się być najbardziej uniwersalny do focenia i video, przynajmniej biorąc pod uwagę testy i opinie użytkowników, co nie znaczy że był to faktycznie najlepszy wybór. Które dwa szkła w Twojej opinii warto mieć do 5dmk3?
--- Kolejny post ---
Bangi, dzięki wielkie za opinię i poświęcony czas na oglądanie tych nudnych fot
--- Kolejny post ---
Dzięki kolego za opinię. Niestety nie mam tak dużego doświadczenia jak Ty w tym temacie dlatego o prośbę poprosiłem ekspertów na tym forum, i dobrze że tak zrobiłem bo dzięki temu sporo się dowiedziałem... no i fajnie że nie doszło do zakwaszenia atmosfery
![]()
Ale jaki problem że ktoś kupuje drogi sprzęt. Zresztą pojęcie "drogi" jest dość umowne bo są osoby dla których marek trzeci to nawet cała wypłata nie jest. Co do profesjonalizmu tego korpusu, tu też bym nie przesądzał. To raczej klasyczny aparat dla entuzjasty i dobry backup dla prosów
.
Może jednak nie generalizujmy tak dalece. Ja się z tym nie spotykam w zasadzie nigdzie indziej niż w sklepach.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Widać inne mamy spojrzenie na słowo problem. Jeden nie ma co jeść a innemu liści do basenu nawpadało...
Oczywiście nie umniejszam temu wątkowi, ale jak już wiele osób się wypowiedziało nie ma powodów do zmartwień. Dalsza dyskusja jest bezsensowna, bo wykracza poza temat i wchodzi w tematy emocjonalne.
Trzeba odróżnić testy od sprawdzenia po zakupie. Sprawdzają wszyscy, ale nt. testów niewielu ma pojęcie, więc nie generalizujmy. Dla mnie fotografowanie linijek przez kilka dni po zakupie i kilka nieprzespanych przez to nocy jest głupotą. Sam tak robiłem, więc coś niecoś wiem. Praktycznie po każdym zakupie można spokojnie oddać sprzęt jako wadliwy a mój 24L powinien pójść na śmietnik. Zaprzestałem tych praktyk, używam go z powodzeniem i uważam za genialne szkło. Owszem sprawdzić trzeba, ale nie popadajmy w paranoję.
Dodam, że pomimo tego co napisałem, każdy może robić co chce, zakładać dowolne wątki i nic innym do tego. Po to istnieje forum.
Trochę się wtrącę - 24L i 85L.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 20-10-2013 o 08:53
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Dzięki za opinię. Nie popadłem w żadną paranoję, po prostu standardowo upewniam się czy mój egzemplarz jest ok i to wszystko, a że wymagało to powtórzenia fotek kilka razy, no cóż ...
Trochę się wtrącę - 24L i 85L.[/QUOTE]
No właśnie się zastanawiam nad jakąś szeroką stałką i myślałem nad 35L vs Sigma A 35. Myślisz że 24L będzie lepszym wyborem?