Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: 5D m3 + 24-105 L - prośba o ocenę ostrości zdjęć

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 5D m3 + 24-105 L - prośba o ocenę ostrości zdjęć

Ustaw jakiś przedmiot na taborecie bo niestety ale te igły powodują że nie wiem gdzie ta ostrość ma być. Dodatkowo F8-24mm poruszone, a F8-105 też jakieś dziwne co przy czasie 1/20 raczej nie dziwi, nie masz statywu albo stołka? F4-24 i F4-105 wydaje się być w miarę ale te igły... daj jpg żeby można obejrzeć punkty pomiaru AF. Jaki masz wybór punktów AF?
    Fajną metodą jest ustawienie bateryjek, w różnych odległościach od przedmiotu na który się ostrzy.
    Ostatnio edytowane przez latant ; 17-10-2013 o 22:54
    CMEHA - reszta to upgrade

Dopiero zaczyna

Latant - dzięki za odpowiedź. Zdjęcia zapisywałem tylko w RAWach bez JPGów - można po zrobieniu zdjęcia zrobić w puszce JPGi z RAWów z zapisem punktów pomiaru AF? AF mierzony był centralnym punktem, manualnie. Jutro powtórzę test ze stołka albo z szybszą migawką z bateriami i może z wydrukowanym testem AF.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Ja bym proponował zrobić jednak normalne zdjęcia, zawierające dużą liczbę szczegółów, w świetle dnia. I najlepiej wystaw RAW-y.
    Mam ten sam zestaw co Ty, rzucę okiem, ale muszę mieć z czym porównać.

BTW Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 to dobry obiektyw, kiedyś taki miałem, z tym samym aparatem

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Poczytaj ten wątek, gdzie m.in. były rady jak zrobić zdjecia testowe.
    http://www.canon-board.info/pierwsza...e-zdjec-92837/
    Co prawda dotyczył tandemu z 6d, ale uwagi co do testów są uniwerslane

Dopiero zaczyna

Dziękuję koledzy Niestety pogoda nie grzeszy - słońca brak. Zrobiłem jeszcze testy na ISO 100 na zewnątrz i wewnątrz zdjęcie szablonu wspomagane lampą.

Bangi, dzięki za link, poczytałem .. co rzuciło się w oczy i mnie trochę zasmuciło to że ten obiektyw nie jest jakiś rewelacyjny .. więc może po prostu mam zbyt wysokie oczekiwania co do niego :/

Tutaj nowe testy w RAWach:

Zdjęcia szablonu AF

Światło dzienne

Mariusz, a jak u Ciebie przesiadka z E500 z 14-54 na 5dm3 z 24-105? Zrobiłeś waw po pierwszych testach bo ja nie specjalnie jakoś zwłaszcza przy dobrym świetle .. fakt że wysokie ISO rządzi i AF zupełnie inna bajka ale wielkiej różnicy w dobrym świetle nie zauważam.

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Cytat Zamieszczone przez marhevek Zobacz posta

Mariusz, a jak u Ciebie przesiadka z E500 z 14-54 na 5dm3 z 24-105? Zrobiłeś waw po pierwszych testach bo ja nie specjalnie jakoś zwłaszcza przy dobrym świetle .. fakt że wysokie ISO rządzi i AF zupełnie inna bajka ale wielkiej różnicy w dobrym świetle nie zauważam.
    Zdjęcia obejrzę w domu, bo w pracy nie mam jak.

Ja przesiadałem się z Olka najpierw na 30D+17-40L, dokupiłem obiektywy, lampę i po kilku latach 30D zmieniłem na 5Dm3.
    Z tego co pamiętam dla mnie największym (pierwszym) szokiem po zmianie E500 na 30D był wizjer i szybkość AF.

Moim zdaniem powinieneś dobrze poznać nowy sprzęt i jego możliwości. Chyba masz na początek za duże oczekiwania

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Może i nie jest rewelacyjny, ale wg mnie warto sobie postawić pytanie do czego ona ma być.
    Dla mnie jako spacerzoom jest super i tylko do tego. Do portretów mam stałki, do samolotów tele, na wycieczki zooma
    Jedno co dla mnie jest pewne, to szkło w połączeniu z 6d i podejrzewam, że z 5d też, daje piękne kolory

Dopiero zaczyna

Bangi, ściągnij proszę jeszcze raz plik szablon AF, zrobiłem jeszcze raz foty teraz jest dużo lepiej. Chodzi mi o potwierdzenie czy obiektyw jest ok i czy nie trzeba go kalibrować bo nie jestem przekonany co do jego ostrości /myślę że wielkość wydatku usprawiedliwia konieczność potwierdzenia

A co do zastosowania to ma to być uniwersalny obiektyw wakacyjno reportażowy, którym można strzelić dobre foty i nagrać reportaż video, zastanawiałem się czy nie wziąć 24-70 z f4 ale w testach trochę po nim jadą a kitowy 24-105 w testach wypada całkiem przyzwoicie stąd padła decyzja na kitowy.

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Widziałem foty.
    Czego dotyczą Twoje wątpliwości?
    Ostrości obiektywu, czy działania AF?
    Jeżeli ostrości obiektywu, to przedstawione zdjęcia nie nadają się do oceny (poza ew. jednym, z kwiatkiem w doniczce na balkonie - tu IMO wszystko jest OK).
    Jeżeli działania AF to na tablicach trafia tam gdzie powinien, zresztą sam to chyba widzisz.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

po co ci ten aparat? kupiłeś go by wydać pieniądze? no to gratki udało ci się
    może po prostu idź do parku,z rób kolory jesieni i w razie jakiś WIDOCZNYCH problemów zastanów się jak je rozwiązać
    podejrzewam ze z instrukcji obsługi nawet folii nie zdjąłeś, prawda?
    żeby coś znaleźć trzeba wiedzieć gdzie szukać

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów