Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: 5D m3 + 24-105 L - prośba o ocenę ostrości zdjęć

Dopiero zaczyna

Domyślnie 5D m3 + 24-105 L - prośba o ocenę ostrości zdjęć

Witam serdecznie,

Zakupiłem ostatnio 5D m3 z kitowym obiektywem 24-105 L i mam prośbę o ocenę zdjęć, czy ostrzenie jest na odpowiednim poziomie. Przesiadłem się ze wiekowego olka E500 z Zuiko 14-54 i powiem szczerze że po pierwszych testach 5D jestem trochę rozczarowany ostrością - spodziewałem się sporego przeskoku a okazuje się że go nie ma.

Załączam link do zdjęć w dng zrobione dla ogniskowej 24 i 105, ostrość ustawiona na 3, reszta parametrów na 0, AF ustawiony na pilocie.

Zdjęcia tutaj (50MB)

Będę wdzięczny za opinię czy ostrość jest na prawidłowym poziomie.

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 5D m3 + 24-105 L - prośba o ocenę ostrości zdjęć

Po tych zdjęciach nie potrafię wypowiedzieć się o prawidłowości działania zestawu. Czas 1/15 może być za krótki nawet z włączonym IS i do tego światło żarowe. Zrób jakieś zdjęcia w swietle dnia na coś na krótkim dystansie i długim wtedy może da się wysnuć jakieś wnioski. Życzę, mimo rozterek, miłej nocy.
    CMEHA - reszta to upgrade

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Moim skromnym zdaniem, chcąc odnieść się do faktycznej ostrości wspomnianego obiektywu wraz z 5D Mark III, proponowałbym wykonać test w innych warunkach oświetleniowych oraz stosując tym samym inne parametry body (np. niższe ISO).
    Pytanie czy oczekujesz opinii na temat pracy tego zestawu w trudnych warunkach oświetleniowych jakie zaprezentowałeś załączając pliki DNG czy obiektywnej oceny ostrości samego obiektywu. Myślę, że w tym drugim przypadku, byłbyś w stanie osiągnąć dużo lepsze rezultaty. Pracowałem tym obiektywem w połączeniu z 5D Mark II i wiem, że szkło jest ostre ale pewne skrajne warunki nie będą sprzyjały temu aby to uwiarygodnić.

Gdybyś chciał wykonać test na ewentualny FF lub BF, polecam tą właśnie tablicę testową.

W moim przypadku, test sprawdził się doskonale.

Dopiero zaczyna

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie. Na pewno racja co do warunków, zdjęcia zrobiłem przed chwilą i niestety musiałem użyć wysokiego ISO. Generalnie chodzi o sprawdzenie body i obiektywu czy trafił mi się dobry egzemplarz bo sprzęt kosztował relatywnie sporo, a jak pisałem używałem wcześniej sprzętu z zupełnie innej półki cenowej, który pomimo słabego AF robi naprawdę dobre foty i stąd moje rozterki co do ostrości. Jutro powtórzę test za dnia i będę wdzięczny za ponowną ocenę.

P.S. A tak w dwóch zdaniach jak przeprowadzić test z wykorzystaniem tej tablicy?

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Robiłem kiedyś w domu taki test porównawczy 24-105 i 17-40. Tu masz link: http://www.canon-board.info/testy-sp...24-105l-58107/ Może obejrzenie zdjęć testowych coś pomoże.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Dopiero zaczyna

Dzięki tryton, z chęcią zobaczę.

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    P.S. A tak w dwóch zdaniach jak przeprowadzić test z wykorzystaniem tej tablicy?
    Krótki opis jak dokonać testu znajdziesz tutaj. Takich tablic jest dość sporo, w rękę wpadła mi właśnie ta i w poniższym przykładzie zamieszczam test mojego 5D Mark III wraz z obiektywem Canon EF 35mm f/1.4L USM. Istotne jest aby ostrość wskazywała jak najbliżej "0". Oczywiście 5D Mark III ma możliwość korekcji obiektywu. W moim przypadku test wykonałem aby przekonać się na ile poprawny optycznie jest mój egzemplarz obiektywu.

http://www.sendspace.com/file/1ekm70

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marhevek Zobacz posta
    Generalnie chodzi o sprawdzenie body i obiektywu czy trafił mi się dobry egzemplarz bo sprzęt kosztował relatywnie sporo, a jak pisałem używałem wcześniej sprzętu z zupełnie innej półki cenowej, który pomimo słabego AF robi naprawdę dobre foty i stąd moje rozterki co do ostrości.
    Poniżej wycinek (1:1) zdjęcia kurtki jaką fotografowałem w warunkach studyjnych. Zdjęcie zostało wykonane obiektywem 24-105L + body 5D Mark II. Uważam, że ostrość nie jest zła. Dodam jeszcze, że nie jest to centrum kadru.

http://www.sendspace.com/file/l9bw5r
    Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 16-10-2013 o 22:34

Dopiero zaczyna

Gdybyś chciał wykonać test na ewentualny FF lub BF, polecam tą właśnie tablicę testową.
    [/QUOTE]

Chyba zaskoczyłem o co chodzi z tą tablicą choć na początku nie było to takie oczywiste .. jutro zrobię test i zobaczymy co wyjdzie.

Dopiero zaczyna

Znalazłem jeszcze coś takiego z wkndowych testów, może to powie coś więcej - link do zdjęcia

Dopiero zaczyna

Zrobiłem dziś testowe foty w naturalnym świetle dziennym, ostrość ustawiona na 3. Będę wdzięczny za opinie czy z ostrością wszystko ok.

F4 w 24 i 105mm
    F8 w 24 i 105mm

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów