Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
1.
bateria : ok, zgoda
2.
RAWy : ok, zgoda, ale nie jestem pewien czy przy normalnych wydrukach będę kiedyś widział różnicę
3
Menu : oceniam że jest znacznie lepiej niż w 5D3, a porównanie Fn do Q to ekstraklasa do ligi okręgowej
4
pola AF, mam ustawione na pokrętle sterowania tak :
- naciśniecie środkowego przycisku wywołuje pole AF na ekranie/wizjerze
- naciśniecie na pokrętle lewo/prawo/góra/dół przesuwa pole AF w tym kierunku
- obrót pokrętła zmienia rozmiar i typ pola (np. ze śledzeniem czy bez, obszarowo, ...)
a naciśnięcie C4 (zaraz obok) wraca pole AF na środek.
Wszystko prawym kciukiem, bez odrywania oczu od wizjera.
Można łatwiej/wygodniej ?

jp
Moje uwagi odnosiły się do tego, co pamiętam z A7R (Mk.II nie miałem nawet w zasięgu wzroku ) : tam RAW byl 11-to bitowy w rzeczywistości. Czy różnicę widać, czy nie to oczywiście zależny of typu zdjęcia i jego rozmiaru przy oglądaniu.
Jeżeli zmienili strukturę menu w nowej wersji puszki, to pewnie na lepsze. Menu z A7 sprawiało wrażenie (struktura, logika i słownictwo) jakby było robione przez inżynierów, którzy z fotografia wiele do czynienia nie mieli (pewnie przesadzam, ale tak to odebrałem). Porównując menu A7 z 5D3, to uważałem, że jeszcze trochę SONY zostało do nauczenia się. Jeżeli jest poprawa w Mk.II, to tym lepiej. A może za bardzo lubię menu Canona... W sumie było to dla mnie drugorzędne, po oprogramowaniu przycisków do menu za często nie zaglądałem. Choć "zakopanie" takiej funkcji jak formatowanie karty, trochę mnie jeżyło.

Wybór pól AF-u. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to nic się nie zmieniło: najpierw trzeba uaktywnić tryb zmiany pól, a potem je zmieniać. O jedna operację za dużo...