Niestety nie zgodzę się z częścią przedmówców. To nie jest tak, że Polaka na niego nie stać a Niemiec czy Amerykanin sobie go kupi bez problemu. Mam kolegów zarówno Niemców i Amerykanów i zapewniam Was, zwykli amatorzy którzy mają co nieco pojęcie o fotografii również ubolewają nad ceną sprzętu i nie posiadają 1D. Popatrzcie na komentarze na Youtube gdzie jest wykonywany jakiś test sprzętu. Soniak o którym tu mowa jest drogi zarówno dla nas jak i dla innych obcokrajowców. Nie każdy tam jeździ mercedesem czy ferrari. Dobra, ale nie o tym mowa.
Ja mocno się zastanawiam nad tym aparatem. Obiektyw 35mm jest dla mnie rewelacyjny, a rozmiar tego aparatu czyni go dla mnie idealnym. Często muszę sobie odpuścić zabieranie 5DMK3 i szkarni gdyż po prostu jest to mega ciężkie a wycieczki w góry po prostu są koszmarem a nie przyjemnością. 90% moich wypadów w góry itp kończą się zabieraniem kompaktu mojej żony. Oczywiście nie zgodzą się ze mną osoby, uczęszczające na wyprawy fotograficzneâŚ. kurcze przecież temat stary jak światâŚ
Odgrzewam ten temat gdyż jak pisałem powyżej - mocno się nad nim zastanawiam. W związku z tym, mam pytanie do osób które go używały:
- czy faktycznie AF jest wolny jak o tym piszą?
- jak z robieniem zdjęć pod słońce?
- jest szansa aby ktoś zamieścił jakieś fotki?
Głównym zastosowaniem tego aparatu dla mnie to fotografia uliczna i krajobrazy (w trakcie wycieczek w góry)