Ja jestem na ogólnych zasadach czyli książka przychodów i rozchodów, ponadto jestem vatowcem.
Wszystko co kupię mogę wliczyć w koszty i odliczyć vat. Oprócz vatu z paliwa.
Na ryczałcie z tego co wiem nie ma kosztów i nic nie można odliczyć.
Ja jestem na ogólnych zasadach czyli książka przychodów i rozchodów, ponadto jestem vatowcem.
Wszystko co kupię mogę wliczyć w koszty i odliczyć vat. Oprócz vatu z paliwa.
Na ryczałcie z tego co wiem nie ma kosztów i nic nie można odliczyć.
7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5
Usługi fotograficzne mają (nie wiedzieć dlaczego) stawkę ryczałtu 17 %, co czyni w zasadzie bezsensownym wybór tej formy opodatkowania. Lepiej, jak radzi Fhumargo, wybrać zasady ogólne i ewentualnie liniową stawkę (19%, ale bez kwoty wolnej od podatku). Wtedy wszystkie zakupy sprzętu odliczasz, do tego możesz odliczać paliwo, naprawy auta, sprzętu, studio (jak masz) i wszelkie inne koszty.
--- Kolejny post ---
Ja bym temu nie wierzył. Możliwe że ci, co tak piszą, przeczytali o 8,5 % na usŁugi, ale nie doczytali już że na usługi foto (PKWiU 74.20) stawka jest 17 % :-). US na pewno to doczyta, więc skutki kontroli mogą być dotkliwe...
Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 12-10-2013 o 15:43
300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)
Być może chodzi o 50% koszty uzyskania przychodu, przy umowach o dzieło lub o przychód z praw autorskich. Wysokie koszty wpływają na obniżenie podstawy opodatkowania przez co zobowiązania wobec US są mniejsze. W takim wypadku ktoś na "innym forum" mógł sobie uprościć: 17% * 50% = 8,5%![]()