Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 131

Wątek: Lustrzanki pełnoklatkowe

Coś już napisał Awatar szunaj

Domyślnie Odp: Lustrzanki pełnoklatkowe

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    [...]
    Biorąc pod uwagę ceny sklepowe sprzętu nowego to przy określonym budżecie proponuję takie moje subiektywne kalkulacje:
    Powyżej 9000zł w ogóle nie ma dyskusji FF koniec i kropka.
    między 7000-8000zł Dalej FF tyle, że trzeba poszukać obiektywów z drugiej ręki, lub tańszych stałek lub zoomów z czasów analoga.
    między 6000-7000zł Jeśli ktoś ma zamiar się rozwijać to lepiej poczekać i dozbierać do korpusu FF a obiektyw z drugiej ręki z czasów analoga. [...]
    Niby jak napisałeś bierzesz pod uwagę "ceny sklepowe sprzętu nowego" a zaraz potem piszesz o obiektywach z drugiej ręki. To jak obiektywy używane mogą być ale body używane to już nie? Po mojemu to mocno nielogiczne rozumowanie.
    Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    [...]
    około 2000zł najtańsza lustrzanka z KIT-em
    1500- 2000zł - dobry kompakt
    do 1500 - smartfon
    Za około 2000zł to można kupić używane 40D z jasnym używanym obiektywem firm trzecich a nawet 50D z kitem! To dużo lepsze dla kogoś kto chce się rozwijać od zakupu najtańszej nowej lustrzanki! A jak już piszesz o najtańszej lustrzance z kitem to takie cuś bez problemu nowe w sklepie kupi poniżej 1500zł!
    mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trójmiasto

Ja przy zmianie systemu z Sony (które miałem wieeele lat) na Canona, kupiłem za mniej niż 1,5k to co mam w opisie i stopniowo zbieram sobie teraz na lepsze szkła, a równie dobrze mógłbym teraz dokupić kita za 150zł i też robić zdjęcia w fajnym zakresie ogniskowych. Więc o ile z wyższymi pułapami cenowymi jestem skłonny się zgodzić, to z niższymi nie. Nawet za te "marne" 1,5k można kupić dobry, rozwojowy sprzęt. Powiem więcej, na przekór- takim sprzętem, po dokupieniu jeszcze jednego jasnego zooma i lampy zamierzam zarabiać sobie w weekendy...a zlecenia już są.

Niektórzy poszli już tak daleko w swoim onaniźmie sprzętowym, że nie dostrzegają możliwości robienia świetnych zdjęć, używanym, kilkuletnim sprzętem, zapominają też, że sprzęt to tylko narzędzie, a po drugiej stronie obiektywu stoi człowiek, który musi tą maszynerię umiejętnie wykorzystać.
    Ostatnio edytowane przez .Pit ; 24-10-2013 o 15:28
    40D | 50/1.8 II | 18-55 IS

Coś już napisał

Nie zakładając nowego tematu, czy wszystkie obiektywy EF są pod pełną klatkę? bo tak przeglądam to dużo jest strasznie tanich, a nie chciałbym na coś się napalić, a później okaże się, że to pod apsc z mocowaniem EF i normalnie przelicznik będzie 1.6:/

@Matsil - dziękuję za poświęcony czas i zdjęcia zrobione w plenerze.
    Testu "zgadnij co jest co" nie zdałem.
    Nie dla mnie, z tego wynika, jest FF

ps. gratuluję pięknych modelek

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez szunaj Zobacz posta
    Niby jak napisałeś bierzesz pod uwagę "ceny sklepowe sprzętu nowego" a zaraz potem piszesz o obiektywach z drugiej ręki. To jak obiektywy używane mogą być ale body używane to już nie? Po mojemu to mocno nielogiczne rozumowanie.
    Ha - masz mnie. Skupiłem się na rozmiarach sensora w korpusach, obiektywy z drugiej ręki to tak w drodze wyjątku, - taki ukłon w stronę tych co uzbierali na ledwo korpus ale jakiś słoik jednak trzeba przykręcić. Szkła starzeją się dużo wolniej. A największy problem to taki że np. amatorskie zoomy NIE 'L' dla FF znikły z rynku pierwotnego.

Osobiście fociłem długo na slajdach przy użyciu EOS 50E z 50 1.8 II oraz 28-105 USM i 75-300 USM i postawiłem sobie że zmienię na cyfrę jak ta osiągnie 20MPX w pełnej klatce
    (bo tak mi wyszło z wyliczeń rozdzielczości dobrych slajdów) i przesiadłem się z analoga na cyfre dopiero na 5Dmk2.
    Aby załatać potrzeby typu u cioci na imieninach był PowerShot G5.

Coś już napisał Awatar szunaj

Cytat Zamieszczone przez .Pit Zobacz posta
    [...] Niektórzy poszli już tak daleko w swoim onaniźmie sprzętowym, że nie dostrzegają możliwości robienia świetnych zdjęć, używanym, kilkuletnim sprzętem, zapominają też, że sprzęt to tylko narzędzie, a po drugiej stronie obiektywu stoi człowiek, który musi tą maszynerię umiejętnie wykorzystać.
    Bardzo trafne spostrzeżenie.

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    Witam, […]
    Oraz czy stara pełna klatka będzie dawała jakościowo lepszy obrazek od dzisiejszych matryc apsc ?
    Wracając do powyższego pytania zadanego przez autora tego tematu i toczącej się tu dyskusji wychodzi że niezaprzeczalnym faktem jest to że FF jakością obrazka zjada APSC.
    I wszystko było by ok. gdyby nie moje osobiste spostrzeżenia że na papierowej odbitce nawet o rozmiarze 15 x 20 cm nie widać różnicy pomiędzy FF a APSC. (pomijając zdjęcia w specyficznych warunkach). Odbitki 10x15 cm to powszechny standardowy rozmiar a te powyżej 15 x 20 cm to już pełen profesjonalizm by nie powiedzieć artyzm, ile % ze swoich zdjęć macie na papierze w rozmiarze 20 x 30cm?
    mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Pełne uzależnienie

Bardzo trafne spostrzeżenie.

Wracając do powyższego pytania zadanego przez autora tego tematu i toczącej się tu dyskusji wychodzi że niezaprzeczalnym faktem jest to że FF jakością obrazka zjada APSC.
    I wszystko było by ok. gdyby nie moje osobiste spostrzeżenia że na papierowej odbitce nawet o rozmiarze 15 x 20 cm nie widać różnicy pomiędzy FF a APSC. (pomijając zdjęcia w specyficznych warunkach). Odbitki 10x15 cm to powszechny standardowy rozmiar a te powyżej 15 x 20 cm to już pełen profesjonalizm by nie powiedzieć artyzm, ile % ze swoich zdjęć macie na papierze w rozmiarze 20 x 30cm?
    Ja jestem totalnym amatorem ale nie robię odbitek 10x15 ani 15x20 bo... nie bardzo nie bardzo wiem po co miałbym takie robić, robię 30x45 bo taką największą rolkę maja w labie lub drukuję ale wtedy zwykle jeszcze większe tak około 40-50cm na krótszym boku. 20x30 to jest a4 to chyba tylko w celach testowych , profesjonalizm chyba nie jest związany z wielkością zdjęcia (może trochę), ale ja osobiście lubię oglądać spore zdjęcia bo wywołują większe wrażenie.

Co do poruszanych tu kwestii to chętnie bym zakupił jakiegoś dobrego cropa canona .
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 24-10-2013 o 19:43
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Co do poruszanych tu kwestii to chętnie bym zakupił jakiegoś dobrego cropa canona .
    No to zostaje 7D ew 70D.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    Nie zakładając nowego tematu, czy wszystkie obiektywy EF są pod pełną klatkę? bo tak przeglądam to dużo jest strasznie tanich, a nie chciałbym na coś się napalić, a później okaże się, że to pod apsc z mocowaniem EF i normalnie przelicznik będzie 1.6:/
    Wszystkie EF-y są pod pełną klatkę. Do APS-C mają oznaczenie EF-S.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

A to zawsze była i jest prawda.Po coś w końcu istnieją aparaty kompaktowe. To tylko kwestia ile kto chce przeznaczyć pieniędzy na sprzęt. Trochę jak z audiofilami - przy każdym drobnym kroku w stronę lepszej jakości cena rośnie coraz szybciej. Granica jest tam gdzie ktoś uzna, że dalsza poprawa nie opłaca mu się. My tu na forum to chyba "fotofile" jesteśmy

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    EF są pod pełną klatkę (przynajmniej pod pełną klatkę są projektowane, ale działają też z APSC z przelicznikiem 1.6 jednak wtedy ich jakość względnie pogarsza się też o 1.6 raza

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów