Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 131

Wątek: Lustrzanki pełnoklatkowe

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

Domyślnie Odp: Lustrzanki pełnoklatkowe

Tak się zastanawiam czemu służyć ma ten wątek.
    I tak nikt nikogo nie przekona.

Ślubny powie, że tak, że FF bo ma lepsze większe iso plus lepsza GO - i pewnie będzie miał rację.

Znowu osoba jak ja, która robi fotki nie zarobkowo, stwierdzi, że po cholerę mi to? Mam wydać 15 tysięcy na body+szkło żeby latać za córką po działce i klikać jej fotki? na głowę nie upadłem, poza tym już to robię, a za pozostałą kasę np: zrobię sobie remont, dołożę na samochód, albo pojadę gdzieś na urlop...a 10 mpix w moim nędznym body(które zamierzam zamienić na 60d) w zupełności wystarczy do większego wydruku dla mnie jak i na jakąś konkursinę, bo i tam coś wysyłam (i jak widać starcza)...

Poza tym ostatni dość popularny wątek o tym jak to kolega kupił 6d+24-105 i nie jest zadowolony z fotek (notabene pojawił się nowy niezadowolony kolega z 5dm3....) pokazał wyraźnie jak wół, że FF wcale nie różni się od APSC w pewnych sytuacjach, a jego przewaga baaardzo wyraźnie ukazuje się w specyficznych sytuacjach. Przecież prócz portretów / ślubów istnieją jeszcze takie dziedziny jak przyroda, krajobraz, reportaż, sport gdzie spokojnie można dać radę (nie tylko w celach hobbystycznych) używając APSC.

Tak samo jest ze stałkami. Do tego się nadają idealnie, a do innego nędznie..przykładów można by podawać setki

Lepiej wyjść z domu i porobić trochę fotek, poczytać, popatrzeć na efekty pracy mistrzów, spróbowac się czegoś nauczyć...

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Gdyby tylko nie te aberracje...
    Od dawna mówi się dużo o następcy w postaci 35L II. Ja czekałem 2 lata, w końcu kupiłem, minął rok i dalej nic nie wiadomo. Gdyby następca optycznie dorównał 24L II byłoby znakomicie.
    Aberacje sa, ale nie az tak duze. Zreszta...Lightroom skutecznie sie ich pozbywa, a jak nie to mozna to manualnie zrobic maskujac odpowiednie rejony zdjecia. Czego w 2013 zrobic nie mozna

35L jest i tak mega super. Porownujac do 40mm pankejka, ktory jest nowsza konstrukcja, widac ze Canon idzie w dobrym kierunku - na f2.8, pankejk, optycznie duzo prostszy od 35L jest mega ostry i aberacji prawie nie ma.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Nie wdając sie w spór czy FF jest lepsze od APSC, na pewno EF 50/1.4 jest lepsze niż na tych zdjeciach puszki WD-40.

Dla pewności znalazłem puszkę WD-40 w garażu i pstryknąłem takie samo zdjecie 6D na 1.4 i nie jest w ogóle podobne do tych rozmazanych (poruszonych?) zdjeć z obcego forum.
    Albo ja mam wyjatkowe 50/1.4 albo tej osobie upadło kilka razy na beton.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Tommeck Zobacz posta
    Wszystko zawsze zależy od 1. potrzeb, 2. możliwości finasnsowych.
    Taka kolejność, czyli jak masz potrzebę a nie masz kasy, to też kupujesz .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta
    Tak się zastanawiam czemu służyć ma ten wątek.
    I tak nikt nikogo nie przekona.

Ślubny powie, że tak, że FF bo ma lepsze większe iso plus lepsza GO - i pewnie będzie miał rację.

Znowu osoba jak ja, która robi fotki nie zarobkowo, stwierdzi, że po cholerę mi to? Mam wydać 15 tysięcy na body+szkło żeby latać za córką po działce i klikać jej fotki? na głowę nie upadłem, poza tym już to robię, a za pozostałą kasę np: zrobię sobie remont, dołożę na samochód, albo pojadę gdzieś na urlop...a 10 mpix w moim nędznym body(które zamierzam zamienić na 60d) w zupełności wystarczy do większego wydruku dla mnie jak i na jakąś konkursinę, bo i tam coś wysyłam (i jak widać starcza)...

Poza tym ostatni dość popularny wątek o tym jak to kolega kupił 6d+24-105 i nie jest zadowolony z fotek (notabene pojawił się nowy niezadowolony kolega z 5dm3....) pokazał wyraźnie jak wół, że FF wcale nie różni się od APSC w pewnych sytuacjach, a jego przewaga baaardzo wyraźnie ukazuje się w specyficznych sytuacjach. Przecież prócz portretów / ślubów istnieją jeszcze takie dziedziny jak przyroda, krajobraz, reportaż, sport gdzie spokojnie można dać radę (nie tylko w celach hobbystycznych) używając APSC.

Tak samo jest ze stałkami. Do tego się nadają idealnie, a do innego nędznie..przykładów można by podawać setki

Lepiej wyjść z domu i porobić trochę fotek, poczytać, popatrzeć na efekty pracy mistrzów, spróbowac się czegoś nauczyć...
    Dobrze napisane. Troszeczke jestem zaskoczony, ze ktos moze byc zawiedziony 5DmarkiemIII - jest to zdecydowanie jedna z lepszych konstrukcji Canona, wiele nowych rzeczy.

I sam widzisz, majac 1000D juz myslisz o 60D. Za 3 lata bedziesz myslal o 5D
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

I sam widzisz, majac 1000D juz myslisz o 60D. Za 3 lata bedziesz myslal o 5D
    Tak to działa... Ale teraz można sobie tłumaczyć, że yyy.

Dla amatora do korzystania z zoomami to lepiej chyba APS-C. Jest spory wybór zoomów od tych 17 i mniej mm. Duży wybór UWA. Gabaryty aparatów i szkieł zachęcają. Gorzej jak chce się stałki. Wtedy robi się jakoś dziwnie przez ten masakryczny przelicznik.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta
    Poza tym ostatni dość popularny wątek o tym jak to kolega kupił 6d+24-105 i nie jest zadowolony z fotek (notabene pojawił się nowy niezadowolony kolega z 5dm3....) pokazał wyraźnie jak wół, że FF wcale nie różni się od APSC w pewnych sytuacjach
    Pokazał jak wół, że wciąż to nie aparat robi zdjęcia..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

przecież tu chodzi o "manie", a nie o zdjęcia
    wiele osób jak już ma ten wymarzony sprzęt, myśli o czymś nowym, "bo warto mieć"
    na tym żeruje marketing, ale to my sami się w to wkręcamy, CB też pomaga
    poza tym mało kto robi zdjęcia, aparaty służą raczej do testowania i są źródłem wiecznej frustracji

Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    przecież tu chodzi o "manie", a nie o zdjęcia
    wiele osób jak już ma ten wymarzony sprzęt, myśli o czymś nowym, "bo warto mieć"
    na tym żeruje marketing, ale to my sami się w to wkręcamy, CB też pomaga
    poza tym mało kto robi zdjęcia, aparaty służą raczej do testowania i są źródłem wiecznej frustracji
    gdy po raz pierwszy mialem oko przy wizjerze 5D zrozumialem ze oto mam aparat o ktorym zawsze marzylem i nic wiecej juz nie chce poza dobrymi tematami zdjec.

to samo tyczy sie samochodow, lodowek czy telewizorow. kultura konsumencka wplywa na nas w duzy sposob, i w duzej wiekszosci wiecznie szukamy czegos lepszego, az to znajdziemy, albo i nie
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Nie wytrzymałem - i sprawdziłem empirycznie.
    Wiedziałem z praktyki że to nie magia ale po prostu FF ma swoje plusy choć nie testowałem tego.
    Zrobiłem fotki w kontrolowanych warunkach modnej techniki "Available Light"
    ustawiając ostrość na źrenicę "modelki"

"Modelka" celowo wybrana taka jaka jest aby zmaksymalizować powtarzalność zdjęć.
    Kilka dekoracji aby uwypuklić efekty.
    Proszę o nie komentowanie artystycznej strony obrazu - bo zdjęcie jest do bólu trywialne.
    Nie posiadam porównywalnego jakościowo obiektywu APSC do obiektywów które mam do FF
    W tym celu do APSC użyłem EF 100 2.8 Macro IS L - które według optycznych ma porównywalne wyniki do dedykowanego do APSC EF-S 60MM Macro
    A do FF użyłem EF 70-200 2.8 L IS ustawione na około 160mm (bo mnożnik crop 1.6)

https://mega.co.nz/#F!k5IEHbBD!EL3VEy7GpOYcs5VLMVQJxA

Potwierdziły się moje podejrzenia przy obecnie dostępnych obiektywach "magia ff" kryje się w ładniejszym bokeh (większe rozmycie) co wiąże się z modną sztuką "papierowej głębii"
    oraz moim subiektywnym zdaniem przyjemniejszym ziarnie (szumie cyfrowym)
    do tego dochodzi wyraźniejsza winieta która może podkreślać tę "magię".
    I to tylko tyle albo AŻ tyle - zależy kto co robi i fotografuje.

Sytuacja mogła by się zmienić gdyby producenci robili obiektywy APS-C zoom o stałym świetle 1.4 i rozdzielczości klasy EF-S 15-85
    (wygląda na to , że JEDYNIE Sigma wreszcie coś takiego zrobiła)
    a stałoogniskowe APS-C to musiały by mieć jasności podchodzące pod f/0.7 i ostrości tak jak EF-S 60mm MACRO

Sprowadza się to do extremalnego dylematu co lepiej
    FF + 35/2.8 czy APS-C + 24/1.4
    lub dylematu w wersji zoom
    FF + 24-105 4.0 czy APS-C 17-55 2.8

bo to ostatnia płaszczyzna do porównań.
    Aby uzyskać efekty wykraczające ponad te dwa zestawy to realnie zostaje tylko FF
    Np. jak ktoś celuje w zestaw FF + 24/1.4 to odpowiednikiem było by APS-C + 15/0.7 ewentualnie 15/1.0 a takich niestety nie ma i dlatego właśnie wtedy wybiera sie FF.

To co nam obecnie producenci dają jako KIT-y o jasności 3.5-5.6 w APS-C to kpina - bo to tak jakby dawali nam do FF kity typu 5.6-9.0 albo gorzej

Wniosek na koniec FF kupuje się na dzień dzisiejszy dla bardzo jasnych stałek ewentualnie bardzo jasnych zoomów.

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów