Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: 100D - czy warto?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Michał Cz.

Question 100D - czy warto?

Witam,

Mam krótkie pytanie - czy ktoś z Was miał już doczynienia z 100D? W ofercie jednego ze sklepów jest w cenie 2289PLN z kitem 18-55. Docelowo (w przyszłości) dokupię używane EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS oraz stałke 50mm 1.8.

Noszę się z zamiarem jego kupna. Od razu mówię, że potrzebuję nowe body (po prostu jest to warunek konieczny )

Co możecie powiedzieć o tym aparacie? Do tej pory jeździłem na S3IS, ale ostatnio pojawił się sponsor (bez skojarzeń, proszę! ) co dołoży połowę, więc mogę się spokojnie rozglądnąć na jakimś przyzwoitym "lustrem"

P.S Jeden ze sprzedawców usiłował mi wcisnąć Sony A58, że niby tańsze szkła, AF w body a nie w szkle itd. i że w ogóle dla mnie to najlepszy wybór...

Pytam się Was jako EKSPERTÓW

Pozdrawiam,
    Michał Cz.
    Cogito ergo sum!

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 100D - czy warto?

Lepiej kupić 600D + 18-55 IS
    / Canon /

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Lepiej kupić 600D + 18-55 IS
    podbijam, a do tego 600d z kitem kosztuje koło 1700zł warto warto albo dołóż do 650d (2400/2500zł z kitem) 650d i 9pkt AF, dotykowy ekranik, trochę bajerów dołożonych

Cytat Zamieszczone przez Michał Cz. Zobacz posta
    AF w body a nie w szkle
    Tego nie rozumiem... po chwilowym zastanowieniu domyślam się że chodzi Ci (lub mu, sprzedawcy, jeżeli to jego błąd/niewiedza) o stabilizację?

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez krzyssp Zobacz posta
    Tego nie rozumiem... po chwilowym zastanowieniu domyślam się że chodzi Ci (lub mu, sprzedawcy, jeżeli to jego błąd/niewiedza) o stabilizację?
    Też mi się wydaje, że stabilizacja
    / Canon /

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Michał Cz. Zobacz posta
    AF w body a nie w szkle
    Raczej nie o stabilizację tylko o umiejscowienie silnika AF. Sony ma silnik w korpusie i śrubokręt.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Dopiero zaczyna Awatar Michał Cz.

Tak, zgadza się - chodziło mi o stabilizację

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    podbijam, a do tego 600d z kitem kosztuje koło 1700zł warto warto albo dołóż do 650d (2400/2500zł z kitem) 650d i 9pkt AF, dotykowy ekranik, trochę bajerów dołożonych
    ale 100D też ma dotykowy ekran oraz 9pkt AF

Poza tym jak wspomniałem - ważny jest dla mnie tryb "idiot proof" - czyli, że jak kompletny laik weźmie aparat do ręki to zrobi nim dobre (czyt. ostre) zdjęcie bez większej fatygi (Ci zo mają zamiar odpowiedzieć, żebym kupił za 200pln "pstrykacza" niech sobie darują tą uszczypliwość).
    Z tego co czytałem na stronie Canona to ten model aparatu jest właśnie dedykowany jako startowy dla osób, które niekoniecznie muszą być docelowo zawodowcami...

w sumie na korzyść 100D przemawia DIGIC V... a na 650D - odchylany, rotacyjny ekran (przy stałym w 100D)...

z kolei 600D to DIGIC IV... a czy w sumie te wszystkie body to nie dzieci z "jednej matki"? Czy nie rozchodzi się tu o jakość szkieł, ich dostępność oraz cenę oraz o bajer typu AF Micro Adjustment (co się przydaje przy rozklechotanych używanych szkłach...)
    Cogito ergo sum!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Podobnie jak przedmówcy sprzed paru postów uważam, że 100D nie jest najlepszą opcją. Wchodzi w grę TYLKO gdy mały rozmiar ma kluczowe znaczenie. W innym wypadku lepiej o wiele kupić 600D czy 650D czy 700D (o ile to ostatnie już staniało a 650D staje się trudno dostępne).
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

I dodatkowo coraz więcej szkieł z własnym silnikiem.

Co ważne, śrubokręt czasami potrafi być dużo szybszy niż jakieś USM, HSM czy SSM.
    Ostatnio edytowane przez MC_ ; 11-10-2013 o 09:00

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Co ważne, śrubokręt czasami potrafi być dużo szybszy niż jakieś USM, HSM czy SSM.
    Przykład - Pentax K-5
    / Canon /

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów