Nie, ale jest alfa 37
Nie, ale jest alfa 37
hmm może nie w tym temacie ale zapytam albo upewnię się po prostu . Znajomy chce mieć aparat za tydzień rodzi mu się córka . Chce miec ładne zdjęcia . I chce miec lustro bo myśli przyszłościowo mieszka na mazurach...- widoczki zachodzące słońce nad jeziorem... itd dziecko nie długo. Poradziłem mu 600d plus kit plus 50 1,8 za jakieś 2200 w sklepie . Wacha się miedzy 650d plus kit. Albo nikoś 3100 za nie wiem ile .. . Doradzić mu kompakt ? nie mam chyba sumienia powiedziałem mu że kupując 650 nie zyska na obrazku nic, w to miejsce niech kupi 50 1,8 i przy wczesnych listopadowo grudniowych wieczorach zrobi fajne zdjęcia bez lampy. Bo 650 z kitem będzie musiał błyskać maleństw po oczkach... Ludzie mam mało czasu nie chcę kolegi wyprowadzić w pole podpowiedzcie co byście wybrali co byście doradzili....
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
to pokaż różnice w zdjęciach i filmach z 650d z digic IV i 100d z digic V
Kolego, 650D ma Digic V![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
lekka wtopa ale to nawet lepiej bo 650d jest w bardzo podobnej cenie do 100d
Film na yt z porównaniem widziałem i różnice żeby zobaczyć to już się trzeba czepiać( tu mowa o 600d i 650d )
Ostatnio edytowane przez salas ; 14-10-2013 o 21:11
Ok, czyli sprawa powoli się klaruje... Wspominacie o 650D - jego minimalna cena to 2600pln więc szału nie ma... no i jego dostępność pozostawia wiele do życzenia (z części sklepów został wycofany!)
Odnośnie 100D - dzisiaj pojawiła się oferta w jednym z sieciowców za 2190pln ze szkłem 18 - 55 mm IS STM
W tym samym sklepie jest również 600D za 1799pln! ze szkłem 18 - 55 mm DC III
Panowie i Panie - dlaczego jest taka różnica w cenie (skoro to prawie to samo - 100D jest na digic5 a 600D na digic4)?
i co co chodzi z tymi szkłami? przeglądałem oferty w różnych sklepach i niby ten sam obiektyw 18-55 a ceny tak rozstrzelone? Co oznaczają te magiczne akronimy w oznaczeniu obiektywu? (i nie chodzi mi tu o 18-55 :P )
P.S aparatu będzie też używać kobieta, dla której jego waga jest dość istotnym parametrem - ona nie potrzebuje pancernej obudowy, a takiej, od której "nie odpadnie jej ręka"
P.S "już prawie jestem w ogródku i witam się z gąską"![]()
Cogito ergo sum!