Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Lampa wbudowana i wskaźnik ekspozycji

Mieszany widok

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Lampa wbudowana i wskaźnik ekspozycji

Witam,

Jestem posiadaczem lustrzanki od niedawna i powoli zaczynam ją ogarniać. Tak jak przy świetle zastanym nie mam większych problemów, tak z lampą już jest trochę gorzej.

Taką mam zagwózdkę : czy to jest normalne, że aparat ustawia ekspozycję nie biorąc pod uwagę faktu, że lampa jest podniesiona?
    Przykład: pokój z włączoną małą lampką, aparat w trybie M, czas 1/50, f2.0, ISO 600, wskaźnik ekspozycji miga po lewej stronie, czyli aparat przyjmuje, że zdjęcie będzie niedoświetlone a po zrobieniu zdjęcia okazuje się, że jest praktycznie prześwietlone.
    Sorry za głupie pytanie, ale to tak ma być, że na czuja czy czegoś nie mam włączonego?

30D, 50mm 1.8

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie Odp: Lampa wbudowana i wskaźnik ekspozycji

Teraz nie rzucę specjalistycznymi linkami ale tak właśnie działa tu pomiar światła. Czyli mierzy tylko zastane a lampy podczas tej operacji nie bierze pod uwagę. Czyli przy pracy z lampą można ignorować wskaźnik ekspozycji (ona mierzy "tło" które będzie naświetlone światłem zastanym - tam gdzie nie dosięgnie lampa oświetlająca pierwszy plan)

Miasto
    Poznań

Ok, dzięki za odpowiedź. Jestem mądrzejszy o kolejną informację

Miasto
    Poznań

OK, wbudowaną lampą już się pobawiłem i stwierdzam, że mi nie starcza. Mam odbłyśnik Light Tipper, który nabyłem za grosze - ogólnie efekt dużo lepszy niż bez, ale to nadal mało. Będę szukać lampy zewnętrznej.

I teraz mam taką wątpliwość. Po co mi TTL w lampie zewnętrznej skoro i tak nie wiem jak się cały plan doświetli i siłę błysku mimo wszystko ustawiam metodą prób i błędów? Czy zewnętrzna lampa działa inaczej?

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Cytat Zamieszczone przez Element7th Zobacz posta
    I teraz mam taką wątpliwość. Po co mi TTL w lampie zewnętrznej skoro i tak nie wiem jak się cały plan doświetli i siłę błysku mimo wszystko ustawiam metodą prób i błędów? Czy zewnętrzna lampa działa inaczej?
    Tak aby była jasność to ttl nie strzela metodą prób i błędów.Ona też mierzy ale pierwszy plan. Dzięki temu nie będziesz miał niedoświetlonego/prześwietlonego modela. Z tym akurat sobie nawet radzi. A tło jak mówiłem ignoruje. Wiec jak masz kasę to lepiej z ttl. do reporterki będzie szybszy niż ręczne ustawianie(no chyba że nabierzesz wprawy)

Pełne uzależnienie

Jak przestawisz aparat w tryb M, to zobaczysz jak dziala ttl. Dziala on tez w Tv i Av tylko efekty sa mniej widoczne (co jest na plus).

Miasto
    Poznań

No właśnie robię na M i mimo, że postrzelałem testowo już trochę klatek to nie potrafię znaleźć zależności. Nie udało mi się jeszcze strzelić za pierwszym razem takiego zdjęcia jakie bym chciał, zawsze poprawiam siłę błysku w aparacie i dopiero drugie albo trzebie zdjęcie jest OK.

Jak sobie ustawię ekspozycję tła, żeby była na -1 to pierwszy plan mi prześwietli lampa.

Posiedzę jeszcze przy tym, żebym umieć to jakoś opowiedzieć

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Element7th Zobacz posta
    Posiedzę jeszcze przy tym, żebym umieć to jakoś opowiedzieć
    Proponuję poświęcić trochę czasu na zdobycie wiedzy teoretycznej i z nią wziąć się za praktykę.
    Pamiętaj o tym, że zmiana czasu otwarcia migawki nie wpływa na moc i zasięg błysku, tylko przysłona.
    Co do TTL-a to w fotografii rzeczy będących w ruchu (zmieniających odległość od lampy błyskowej) jest IMHO niezastąpiony (oczywiście zdarzają się wyjątki).
    Powodzenia w nauce.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 17-10-2013 o 14:28
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Lampa zewnętrzna co do zasady działa tak samo jak wbudowana.
    Przyznam szczerze, że mimo, iż przeczytałem trochę książek na ten temat, to również mam problem z używaniem lampy, niemiej wg mnie bardzo ważne są ćwiczenia z lampą, na które brak mi czasu

Ponadto ważne jest również, by przed zrobieniem zdjęcia z lampą mieć już koncepcję co chcesz uzyskać, tzn. czy lampa ma Ci tylko doświetlić pierwszy plan (główny obiekt), czy też oświetlić cały kadr jako światło główne i w oparciu o to dobierać metodologię pracy lampy.

A tak na marginesie, czy pracę z lampą wbudowaną ogarnął, w ten sposób, iż uzyskujesz zamierzone efekty? Pytam, bo odbieram Twoje posty, także, że tylko praca z zewnętrzną sprawia problemy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów