Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Wątek: 6D + 24-105 - prośba o sprawdzenie zdjęć

Domyślnie Odp: 6D + 24-105 - prośba o sprawdzenie zdjęć

To, że coś nie zatrybiło to wiem. Tak jak pisałem powyżej mam zamiar czytać itd. Wątek założyłem jednak w innym celu.
    Chciałem się dowiedzieć czy wina leży tylko po mojej stronie (bo to, że robię błędy i to poważne jest pewne) czy także po stronie sprzętu.

Nie chciałbym tutaj wzniecać jakiejś wojny na temat FF vs Crop. Fakt jest taki, że ten aparat kupiłem. Czy dobrze pokaże czas.
    Chciałem mieć tylko pewność, że z obiektywem (który mogę wymienić) jest wszystko w porządku.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jakubs Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    [...]
    Mam też jedno pytanie odnośnie zdjęcia: IMG_6380 | Flickr - Photo Sharing!.
    Co mogło się stać na krzakach np. w centrum? W rzeczywistości padało na nie dosyć mocne światło. Na zdjęciu te części, które były oświetlone wyglądają na całkowicie wyprane ze szczegółów. ISO 100, f/8, 1/125.
    To wygląda typowo jak efekt zbyt mocnego odszumiania, być może już w aparacie.

Słuchaj Jakubs, Twoje zdjęcia są takie jakie zrobiłeś, ze sprzętem wszystko w porządku.
    Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 11-10-2013 o 17:01

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

"zaloze sie ze z iphone'a wyszloby bardzo podobnie." - tak tylko Wy wielcy posiadacze FF jesteście super, my cała reszta to jeden wielki motłoch nie wart splunięcia

"Zrob portret jasna stalka na maksymalnej dziurze 60D a 6D - zapewniam cie ze roznica w zdjeciach bedzie wieksza niz to "0"" no to pokaż nam te swoje portrety. Gdzieś zapewne można je oglądać...

"prawda jest taka, ze jak sie g***o fotografuje, to g***o wychodzi " .. gratuluję/good luck have fun

Do autora wątku.

Niech kolega sprawdzi tak jak już inna osoba wspominała odszumianie. Być może jest w puszcze ON, co doradzam jak najszybciej wyłączyć. Dodatkowo jak tam z picture style? po własnych testach doradzam standard. A jak tam z ich ustawieniem? ostrość na ile ustawiona? 1? 5? 9?. Czy autor odszumiał fotki w programie? plus polecam chwycić za statyw i kliknąć coś z niego, z tym że wcześniej, wyłączyć trzeba IS.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

niantic - nie posiadacze FF są super ale FF jest super.

uzywalem cropowych puszek, więc mam porównanie.

każdy świadomy fotograf dopiera sprzęt do swoich potrzeb. pożycz sobie pełną klatkę i zrób porównania, jak nie zobaczysz różnicy to popatrz jeszcze raz, zwłaszcza na dużych otworach przesłony

w przypadku zdjęć pokazanych przez autora wątku, tutaj nie ma znaczenia czy crop, czy ff czy nawet komórka, zdjęcie takiej sceny miałbyś podobne. that's what I meant.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Czy podejrzewacie, że coś jest nie tak ze szkłem, albo body?
    Jakbym kupił Stradivariusa lub Stratocastera to nadal nie umiałbym grać. Problem jest w tym który trzyma aparat. Przykro mi. Dużo pracy przed Tobą.
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 11-10-2013 o 19:00

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta
    tak tylko Wy wielcy posiadacze FF jesteście super, my cała reszta to jeden wielki motłoch nie wart splunięcia
    czemu mają służyć takie słowa ? nie rozumiem... nie potrafisz się pogodzić z tym że FF jest lepsze od cropa ?
    dla mnie lepszy jest Hassel podobnie jak V8 od R4 - ale nic mi do tego czy ktoś inny robi cropem albo jeździ R4

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

banan jesli piszesz "nie posiadacze FF są super ale FF jest super.", a zaraz potem "w przypadku zdjęć pokazanych przez autora wątku, tutaj nie ma znaczenia czy crop, czy ff czy nawet komórka, zdjęcie takiej sceny miałbyś podobne" - to ja mam taki wniosek, że jednak takie super nie są...

Dlatego zawsze uważałem, że FF jest dla ludzi, którzy z tego żyją. Amatorowi FF jest nie potrzebne, ale to tylko moje mało ważne zdanie. To tak jakbym kupił sobie bolid F1 i zasuwał 70 po naszych cudnych drogach skoro nie widać różnicy po co przepłacać? pozdrowienia dla dosi czy tam rexa już nie pamiętam..

"czemu mają służyć takie słowa ? nie rozumiem... nie potrafisz się pogodzić z tym że FF jest lepsze od cropa ?" słowa służyć mają ustosunkowaniu się do tonu wypowiedzi poprzednika. Co do pogodzenia się, nie mam z czym, bo wiem że w pewnych sytuacjach są lepsze. Oczywista oczywistość.

Zresztą nie ma o czym tu gadać..i tak taka dyskusja jest z wyjścia bezsensowna i do niczego nie prowadzi-lepiej zakończyć .. wystarczy offtopu

jelly-fajne fotki
    Ostatnio edytowane przez niantic ; 11-10-2013 o 19:49

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta
    [...] To tak jakbym kupił sobie bolid F1 i zasuwał 70 po naszych cudnych drogach [...]
    Gdybyś tak zrobił, to byłoby to co najmniej głupie. To wszystko nie tak - FF jest dla tych, którzy widzą różnicę, a wcale nie muszą z tego żyć. Różnica jest zasadnicza i ..kolosalna w pewnym sensie, ale nie każdy ją dostrzega. Nie musi. Nie potrzebuje. To zupełnie naturalne.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Widzę, że wątek idzie trochę w inną stronę niż zamierzał autor. Jak patrzę na zdjęcia, to faktycznie szału nie ma, coś jest nie tak, nie wiem czy winny sprzęt, fotograf, obróbka. Więc nie wmawiajmy nikomu, że zdjęcia są ok. Mam propozycję, aby autor wątku przesłał kilka surowych rawów, przy czasie 120-250, iso 100-200 na f4 i f8.
    Przynajmniej ja porównam ze swoimi gniotami i będę miał możliwość powiedzenia czegoś więcej.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Wrzucam kilka moich sampli z 6D - 3 różne szkła ( JPEG prosto z puszki ) :

IMG_0319 | Flickr - Photo Sharing!
    IMG_0316 | Flickr - Photo Sharing!
    IMG_0172 | Flickr - Photo Sharing!

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów