Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Noszenie szkieł

Mieszany widok

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie Noszenie szkieł

Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy sposób w jaki noszę obiektywy w torbie jest prawidłowy. Czy noszenie obiektówów przednią soczewką do dołu (obiektyw stoi na tej soczewce) nie wpływa na jego zużycie? Aha aparat nie jest przypięty do obiektywu.
    Dzięki i pozdrawiam
    Rudi

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: Noszenie szkieł

Cytat Zamieszczone przez Rudi
    Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy sposób w jaki noszę obiektywy w torbie jest prawidłowy. Czy noszenie obiektówów przednią soczewką do dołu (obiektyw stoi na tej soczewce) nie wpływa na jego zużycie?
    No raczej nie... Zdecydowanie powinieneś zakładać dekielek

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Dekielki mam zawsze założone (nawet jak fotografuje )
    bardziej mi się rozchodzi czy to w jakiej pozycji znajduje się obiektyw powoduje jego zużycie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Dekielki mam zawsze założone (nawet jak fotografuje )
    bardziej mi się rozchodzi czy to w jakiej pozycji znajduje się obiektyw powoduje jego zużycie.
    No, hmm, to nie wynikało z Twojego postu, a nigdy nic nie wiadomo
    A tak serio, to IMHO zdecydowanie nie powinno mieć wpływu. No może teoretycznie, gdy masz jakiś bardziej zakręcony mechanicznie obiektyw (IS)... ale też nie sądzę.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja nosze dowolnie... ale ciekawa teze wysnules , tyle ze nie mam zadnego pomyslu czym moglbys ja poprzec... skoro dekielki sa, grawitacja dziala tak samo... obiektyw sie zuzywa przez podpinanie go, krecenie nim, zabrudzenia, ale raczej nie od pozycji.

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Ja nosze dowolnie... ale ciekawa teze wysnules , tyle ze nie mam zadnego pomyslu czym moglbys ja poprzec...
    Nie do końca. W jednym z numerów Foto- dział porady, było zamieszczone pytanie czy noszenie obiektywu z podpiętym body, obiektywem do dołu powoduje jego szybsze zużycie. W odpowiedzi było napisane że POWODUJE jeśli obiektyw nie wisi w powietrzu, a opiera się na przedniej soczewce, więc zacząłem się zastanawiać czy obiektyw bez podpiętego body także się szybciej zużywa, w zależności jak go nosimy. Bo przecież szkoda jak coś na co wydajemy dużo pieniędzy niepotrzebnie się niszczy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli obiektyw nie wisi w powietrzu, a opiera się na przedniej soczewce.
    No wlasnie... soczewce a nie dekielku
    (malo precyzyjna porada IMHO)

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

No wlasnie... soczewce a nie dekielku
    (malo precyzyjna porada IMHO)
    Może mało sprecyzowałem. naturalnie że na soczewce jest dekielek.

tyle ze nie mam zadnego pomyslu czym moglbys ja poprzec
    A mój post miał Ci uzmysłowić że jednak są czynniki które powodują zużywanie.

Pytanie:
    "Nurtuje mnie jeszcze jeden problem, mianowicie: w katalogu Lowepro widziałem, że wszystkie lustrzanki w torbach wkładane są obiektywem do dołu!!! Czy nie wydaje się Panu, iż takie położenie może być ze szkodą dla obiektywu (przenoszenie rozmaitych obciążeń i wstrząsów)?"

Odpowiedź:
    "Uważam, że przechowywanie w torbie aparatu z obiektywem do dołu ma sens tylko wtedy, gdy obiektyw „wisi w powietrzu” i nie opiera się o dno torby. W przeciwnym przypadku – ma Pan tu rację – obiektyw będzie się zużywał mechanicznie. Lepiej jest gdy aparat stoi i obiektyw jest tylko podtrzymywany przez odpowiednio ukształtowaną przegródkę w torbie."

Pozdrawiam
    Rudi

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Odpowiedź:
    "Uważam, że przechowywanie w torbie aparatu z obiektywem do dołu ma sens tylko wtedy, gdy obiektyw „wisi w powietrzu” i nie opiera się o dno torby. W przeciwnym przypadku – ma Pan tu rację – obiektyw będzie się zużywał mechanicznie. Lepiej jest gdy aparat stoi i obiektyw jest tylko podtrzymywany przez odpowiednio ukształtowaną przegródkę w torbie."

Pozdrawiam
    Rudi
    Jeżeli szkło bez IF i nie przełączone w MF będzie "stało" na przednim członie to faktycznie można sobie wyobrazić że w jakimś sensie będzie się zużywać...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Panowie!
    Problem noszenia body z podpietym szkielkiem w opisanej powyzej sytuacji dotyczy przedewszystkim mozliwosci zuzycia sie czesci mechanicznych polaczenia obiektywu z aparatem. Cytowane porady o uniakniu noszenia aparatu z "wiszacym" obiektywem wyraznie na to wskazuja. Zwykla logika + fizyka. Jak cos wisi to w przpadku ruchu zaczyna pracowac. Rzecz nie w zuzyciu soczewek tylko samego mocowania (bagnet), styki itp. Tak mysle.
    Pozdr.
    krecio
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów