Na niemieckim forum DSLR gostek miał kłopoty z ostrością w 70D i oddał aparat i obiektyw do servisu Canona.
Kamera wróciła z serwisu i gostek pisze, że teraz śmiga bez problemu (wszystko ostre).
Co zrobił Canon serwis?
Odpowiedzieli mu tak:
nastawienie sensora - 2h
nastawienie AF w obiektywie - 1/2h
Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to brzmi, że Canon ma pewne odchyły w produkcji.
Ja przetestowałem dzisiaj moją 70D (kolega udostępnił parę obiektywów):
18-135 IS STM 3.5-5.6
18-55 IS STM 3.5-5.6
55-250 IS 4 - 5.6
50 1.8
300 L 2.8
Prawie wszystkie obiektywy dały super ostre zdjęcia.
Lekką nieostrość dał tylko obiektyw 50 1.8 , ale to była nieostrość minimalna i była taka sama na LV jak i na AF.
Uważam, że mogę się uważać za szczęściarza i stwierdzić, że kupiłem super aparat. :-)
Pozdro
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-11-2013 o 18:58 Powód: "Objektyw"
Czytałem o kłopotach gostka na niemieckim forum. Zmieniał aparaty, ale jak fabryka zrobiła to ma już dobry sprzęt.
Pewnie można jednak przyjąć, że nastawianie sensora i nastawianie AF, to jakaś tajemnicza "choroba wieku dziecięcego".
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-11-2013 o 22:26
Ciekawe bo ten AF to sprawdzona konstrukcja więc nie powinno być problemów.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mało ostatnio fotografuję (pogoda!). Na liczniku 70d mam nadal ok. 300 fotek. Ale postaram się przejrzeć i coś wrzucić, jak nie dziś, to jutro.